Duvar Kağıdı Nasıl Sökülür? Adım Adım Kolay İpuçları
Duvar kağıdı üst katmanı selüloz yapıdayken alt kısmı yapışkan bir malzemeden oluşur. Yaşam alanınıza uyguladığınız bu işlem, çıkarılması zor bir hale dönüşebilir.
Bu süreci kolaylaştırmak için evde hazırlayabileceğiniz veya satın alabileceğiniz duvar kağıdı sökücü solüsyonlar mevcuttur. Evde hazırlayabileceğiniz solüsyon için kullanacağınız malzemeler, maliyet açısından makuldür ve neredeyse her evde bulunmaktadır.
Peki, duvar kağıdı nasıl sökülür? Evde ya da herhangi bir yaşam alanında önceden uygulanmış duvar kağıtları nasıl çıkarılır? İşte yanıtlar!
Duvar Kağıdı Nasıl Sökülür?
Duvar kağıdı sökmek için izlemeniz gereken adımları genel olarak şu şekilde sıralayabiliriz:
- Duvar kağıdı sökme işlemi sırasında kullanılan sıvıların veya kimyasal ürünlerin mobilyalarınıza zarar vermesini istemezsiniz. Bu sebeple mobilyalarınızı duvar kenarından uzaklaştırarak üzerlerini örtü ile kapatmalısınız.
- Duvar kağıdı sökme işlemine başlarken yapışkan tabakanın yapısını zayıflatacak, sökme işlemini kolaylaştıracak bir karışım hazırlamalı veya satın almalısınız.
- Karışımı duvar kağıdının üzerine boya ve badana işlemlerinde kullanılan rulolar yardımı ile uygulayabilirsiniz.
- Duvar kağıdı sökücü solüsyonu uygulamak için rulo temin edemediyseniz sprey başlıklı bir şişe de işinize yarayacaktır. Özellikle püskürtme alanı geniş olan spreyler yüksek bölgelere kolayca ulaşmanızı sağlayacaktır.
- Evde hazırladığınız solüsyonları veya hazır olarak temin ettiğiniz sökücü solüsyonu duvarınıza uyguladıktan sonra 10 dakika beklemelisiniz.
- Beklemenin ardından yassı ve çok sivri uçlu olmayan bir spatula veya bıçak yardımı ile ufak bir çentik atarak başlangıç bölgesi yaratmalısınız.
- Beklemenin ardından duvar kağıdını sökmeye başlayabilirsiniz; fakat aceleci olmamalısınız, duvar kağıdını çıkardıkça yüzeyde yapışkan kalmadığından emin olmalısınız.
Duvar Kağıdı Sökme İşlemi İçin Hazırlayabileceğiniz 2 Karışım
1) Çamaşır Yumuşatıcısı ile Duvar Kağıdı Sökme İşlemi
Duvar kağıdının duvar ile temas eden kısmı güçlü bir yapışkana sahiptir. Çamaşır yumuşatıcısı ve sıcak su bir araya gelerek duvar kağıdının kimyasal yapısını kıracak ve kolay bir şekilde çıkarmanızı sağlayacaktır. Çamaşır yumuşatıcısı kullanarak duvar kağıdı çıkarmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.
- Sıcak su ve koyduğunuz sıcak suyun yarısı kadar çamaşır yumuşatıcısı ekleyerek karıştırmalısınız.
- Oluşan karışımı kolay bir şekilde duvar kağıdı üzerine uygulayabilmek için sprey başlıklı bir şişeye aktarabilirsiniz.
- Sprey yardımı ile duvar kağıdı üzerine karışımı uygulayıp 10 dakika sıvının tamamen emilmesini beklemelisiniz.
- Yassı uçlu bir spatula veya keskin olmayan bir bıçak yardımı ile duvar kağıdını sökmeye başlayacağınız yeri belirleyerek işlemi tamamlayabilirsiniz.
2) Sirke ile Duvar Kağıdı Sökme İşlemi
Evde hazırlayabileceğiniz bir diğer solüsyon içeriğinde ise sıcak su ve temizlik işlemleri denildiğinde ilk akla gelen sirke bulunmaktadır. Sirke ile hazırlayacağınız karışım, aynı zamanda duvarınızda bulunabilecek kirleri de ortadan kaldırmanızı sağlayacaktır. Sirke ve sıcak su karışımı ile duvar kağıdı sökme işlemi için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.
- 1 litrelik sprey başlıklı şişe içerisine iki çay bardağı sirke ekleyiniz.
- Eklediğiniz sirkenin üzerine sıcak su ekleyerek karışımı 1 litreye tamamlayın.
- Hazırladığınız karışımı duvarı ıslatacak kadar uygulayın.
- Uygulamanın ardından 10 dakika kadar sıvının etki etmesini bekleyin.
- Yassı uçlu bir spatula veya bıçak yardımı ile duvar kağıdı sökme başlangıcı belirleyerek işleminizi tamamlayabilirsiniz.
Sök Çıkar Döngüsünü Önleyen Çözüm: Doğru Duvar Kağıdı Nasıl Seçilir?
Duvar kağıdı genel yapı olarak dayanıklı kağıt yüzey ve yapışkan ara tabakaya sahiptir. Duvar kağıdının çeşitleri mevcuttur ve sizin ihtiyacınızı karşılayacak en uygun özelliklere sahip duvar kağıdını seçebilirsiniz.
Evinizi duvar kağıdı ile dekore etmek istediğinizde seçiminizi yaparken bazı sorular aklınızda belirecektir:
- Boyanabilir duvar kağıdı mı tercih etmeliyim?
- Silinebilir duvar kağıdı mı tercih etmeliyim?
- Nefes alabilen duvar kağıdı mı tercih etmeliyim?
- Terleme ve rutubet yapmayan duvar kağıdı mı tercih etmeliyim?
- Hava geçirgenliği yüksek duvar kağıdı mı tercih etmeliyim?
- Evimin genel dekoruna en uygun duvar kağıdı hangi renkte ve desende olmalı?
Yukarıdaki soruları cevaplayarak daha kalıcı ve tutarlı tercihler yapabilirsiniz. En sık tercih edilen duvar kağıtlarından biri olan boyanabilir duvar kağıdını sizler için inceledik.
Boyanabilir Duvar Kağıtları Hakkında İpuçları
Boyanabilir duvar kağıdı, pürüzsüz ve kolay boyanabilir bir yüzey elde etmeyi hedefler. Bu duvar kağıdı çeşidi, estetik görüntüyü elde etmek için işlenmesi kolay olan bir baz hazırlar.
Boyanabilir duvar kağıtları genellikle beyaz veya taş rengi olarak piyasada bulunmaktadır. Yüzeyleri kadifemsi ve yumuşaktır. Rengi ve dokusu boyayı iyi tutabilmesi ve kolay boya uygulanabilmesi amacıyla özelleştirilmiştir. Boyanabilir duvar kağıtlarının boyama kolaylığı sağlamasına ek olarak pratik şekilde beyaz veya açık renkli temiz duvarlar elde edilmesini de sağlamaktadır.
Genel olarak duvar kağıtlarının kullanımı, birkaç ay gibi kısa bir süre ile sınırlı değildir. Bu sebeple kaliteli ve yapışkan yüzeyi kuvvetli bir duvar kağıdı tercih ettiğinizde, öncelikle beyaz olarak kullanabilir ardından istediğiniz renge boyayabilirsiniz.
Duvar kağıtlarının boyanması için en uygun tercih su bazlı boyalardır. Su bazlı boyalar boyanabilir duvar kağıdının kağıt yüzeyine doğrudan etki edecektir. Boyanabilir duvar kağıtları üzerinde ‘hayalet desen’ olarak adlandırılan desenler de söz konusu olabilir. Boyanmadan kullanıldığında desenler hoş bir görüntü ortaya çıkararak odanızın atmosferini etkileyecektir.
Duvar Kağıdı Doğrudan Boyanır mı?
Boyanabilme özelliği her duvar kağıdında yoktur. Yapı marketlerde ‘boyanabilir duvar kağıdı’ etiketi ile satılan ürünler ve üzeri kağıt olan yani, vinil kaplama olmayan duvar kağıtları boyanabilmektedir.
Boyanabilir duvar kağıdı yerine diğer duvar kağıtlarını tercih ettiğinizde boya uygulamasından kaçınmalısınız. Çünkü özel olarak boyanmaya uygun üretilmeyen duvar kağıtlarının üst katmanı emici yapıda olmayabilir.
Duvar kağıdı ile kapladığınız duvarı renklendirmek istediğinizde -eğer duvar kağıdı çeşidi doğru seçilmiş ise- silikonlu, su bazlı boyaların kullanılması önerilmektedir. Duvarlarınızın pürüzsüz ve kusursuz bir şekilde kaplanması için özel olarak tasarlanan duvar kağıtları hangi çeşit olursa olsun temelde esnek bir yapıya sahiptir.
Esnek yapıdaki bu duvar kağıtları için en uygun boyalar, kimyasal etkileşimden ve adhezyon-kohezyon kuvvetlerinden dolayı silikon bazlı boyalardır. Silikonlu su bazlı boyalar sayesinde duvar kağıdının yan taraflarında açılan kısımlar olursa çatlak bir görüntü meydana gelmez. İpeksi mat ve yarı mat su bazlı boyalar daha esnek olduğu için duvar kağıdı boyamaya uygunlardır.
Duvar Kağıdı Söküldükten Sonra Boya Nasıl Yapılır?
- Duvar kağıdını duvardan söktükten sonra herhangi bir yapışkan kalıntısı kalmamalıdır.
- Duvar kağıdını sökerken herhangi bir kalıntı kalmaması için geniş ağızlı bir kazıma spatulası kullanabilirsiniz.
- Duvarda kazıma yaparken herhangi bir hasar meydana getirmemelisiniz.
Duvar kağıdını söktükten sonra herhangi bir hasar oluşması durumunda kusursuz bir boya için oluşan pürüzleri alçı ile doldurup yüzeyi zımparalayabilirsiniz. Duvar kağını duvardan ne kadar doğru çıkardığınıza bağlı olarak sonradan uygulayacağınız boyanın görsel kalitesi etkilenecektir.
Duvar kağıdını sökme işlemini tek başınıza üstlenemeyeceğinizi düşünüyorsanız Mr. Usta bünyesindeki uzman ekiplerden destek alabilirsiniz. Mr. Usta güvenilir ve kaliteli hizmet veren, işinde profesyonel kişiler ile oldukça hızlı iletişime geçmenizi sağlayacaktır.
Boya badana ince işçilik ve Ustalık ister! Sadece birkaç dakikada güvenilir ve işin ehli Usta boyacı hizmetine, Mr Usta ile kavuşabilirsin.