İlk Siparişine Özel %30 İndirim Seni Bekliyor. Kod: MERHABA30
Blog

Kışa Hazırlık Başladı: Petek Temizliği Püf Noktaları

Hemen hemen her evde bulunan kalorifer petekleri, kış aylarında iç mekanda kolayca ısınmayı sağlar. Peteklerin ısıyı daha kolay dağıtması için düzenli olarak bakım görmesi gerekir. Bu bakımı bazen kendi imkanlarınızla evde yaparken bazen de alanında uzman kişilerden yardım alarak yapabilirsiniz.

Kalorifer peteklerinin kullanıma bağlı kirlenmesi, borularında oluşan toz ve birikintiler, fazla hava biriktirmesi ısınmayı zorlaştıran etkenlerdendir. Daha iyi ısınmak, daha az enerji harcamak için petek temizliğine önem verilmelidir.

Petek temizliğini düzenli aralıklarla yaparsanız doğalgazdan tasarruf sağlayarak evinizin ısınmasını kolaylaştırabilirsiniz. Temizlik için mümkünse kış öncesini tercih etmelisiniz. Isı dağılmadan, kombi açılmadan detaylı temizlik yapabilirsiniz. Sıcak kalorifer petekleri tozu daha kısa sürede alacağı için kombi kapalıyken bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Peteklerin verimli çalışması için kombinin de sorunsuz olması gerekir. Eğer son yıllarda kombiye bakım yaptırmadıysanız; en kısa sürede kombi ustasıyla iletişime geçip kombi bakımını yaptırabilirsiniz.

Güvenilir kombi ustasına ulaşmanın en kolay yolunu ararsanız; Mr Usta sizin için pek çok bölgede kombi ustası önerecek. Alanında uzman ve profesyonel teknik servis hizmetleri için Mr Usta’ya güvenebilirsiniz. Kombinizde bir sorun yoksa şimdi petek temizliği nasıl yapılır sorusuna değinebiliriz.


Sararan Petekler Nasıl Temizlenir?

Sararmış peteklerin sarı görüntüsünü ortadan kaldırmak için renk açan deterjanlar kullanılabilir. Bunlardan biri çamaşır suyu olacaktır. Çamaşır suyunu dikkatli kullanarak tüm petekleri kolayca silebilirsiniz.

  • İşlem için öncelikle elinize lateks eldiven takabilirsiniz. Böylece petekleri silerken cildinizi koruyabilirsiniz.
  • Temizlik için sünger, kova ve çamaşır suyu hazırlamalısınız. Çamaşır suyu eklenmiş temizlik suyunu kontrollü kullanarak evinizdeki tüm peteklerin ön ve arka yüzeyini silmelisiniz.
  • Temizlik sırasında odanın penceresinin açık olmasına da dikkat ediniz. Çamaşır suyu, peteklerde oluşan sararmış yüzeylerin rengini açarak daha temiz görünmesine yardım edecektir.
  • Çamaşır suyu yardımıyla petekleri temizlerken petek çevresindeki halı gibi eşyaları kaldırabilirsiniz. Olur da temizlik suyu sıçrarsa halınızda renk açılmasına neden olabilir.
  • Ayrıca tüm temizlik işlemi bittiğinde petekleri son kez nemli bezle silebilirsiniz. Nemli bez deterjan kokusunu ve izlerini temizleyebilir.


Petek İçi Nasıl Temizlenmelidir?

Evinizde daha iyi ısınma sağlamak için peteklerin iç kısımlarını temizlemeniz tavsiye edilir. Özellikle de modern peteklerin iç ızgaralarında oluşan toz ve birikintiler, ısının yayılmasını yavaşlatır. Bu durum da daha çok enerji harcamasına ve doğalgaz faturasının artmasına neden olabilir. Kış günlerinde peteklerden daha çok verim almak adına, içinin nasıl temizlendiğine yoğunlaşalım.

  • Öncelikle kaloriferin çalışmasını durdurun. Bunun için kombinizde kalorifer ayarını kapatmanız yeterli olacaktır.
  • Kapalı durumda olan kalorifer peteğini temizlemek için peteklerin üzerinde yer alan ızgara koruyucusunu kaldırın.
  • Her kalorifer modeli farklı kapaklara sahip olduğu için petekleri inceleyip güvenlik kilitlerini kaldırabilirsiniz.
  • Temizlik sırasında oda içine toz, su, deterjan yayılmaması için peteğin altına eski bir örtü serebilirsiniz. Çünkü birazdan yukarıdan hava verip peteklerin içindeki tozu aşağı doğru göndereceksiniz.

Şimdi ilk adımınız, uzun bir çubuk yardımıyla peteklerin içini silmek olacak. Bu işlemi kolayca uygulamak için temizlik sopalarının ucuna nemli bez bağlayabilirsiniz. Yukarıdan aşağı doğru bezi peteklerin içinde gezdirin. Bez sayesinde, petek içindeki tozlar alta dökülmeye başlayacaktır.

  • Tozları daha iyi şekilde dökmek için saç kurutma makinesini soğuk havada kullanıp peteğin içindeki kirleri akıtabilirsiniz.
  • Bu işlem sonrasında hemen alta dökülen kirleri süpürebilirsiniz.

Evinizdeki tüm petekleri aynı şekilde silip temizledikten sonra temiz bir nemli bez kullanarak son adımı atabilirsiniz. Nemli bezle silip ardından kurulama işlemini yaparak petekleri kapatabilirsiniz. Bu yöntemi her kış dönemi öncesinde uygulamanız önerilir. Kış ayları boyunca peteklerin ısıyı en iyi şekilde yansıtması için petek temizliğinde hassas olabilirsiniz.


Paslanan Petekler Nasıl Temizlenir?

Bazı durumlarda petekler, paslanabilir. Özellikle de uzun süre kullanılmayan peteklerde paslanma meydana gelebilir. Bu durumlarda, petekleri detaylı şekilde bolca su kullanarak temizlemeniz gerekir. Paslı ve uzun süre kullanılmayan her türlü petek için şu adımları uygulamanız önerilir. Şimdi adım adım neler yapacağınızdan bahsedelim:

  • Genel temizliğe başlamadan önce kombiyi kapatıp kalorifer borularının içindeki suyu boşaltmalısınız.
  • Borulardaki suyu akıtmak için balkonda ya da banyoda bulunan tahliye vanalarını kontrol edebilirsiniz.
  • Son yıllarda yapılan evlerde, balkon giderine yakın noktada borular bulunmaktadır. Bu borular sayesinde, kaloriferin suyunu boşaltabilirsiniz.
  • Eğer bu işlem için destek almak istiyorsanız; Mr Usta ile iletişime geçerek danışmanlık alabilirsiniz.
  • Kombide petekler için ayrılan vanalar bulunur. Kombi giriş vanası adıyla tanımlanan bu vanaları kontrollü şekilde açmalısınız.
  • Vana içinde bulunan süzgeçleri çıkarıp güzelce yıkamalısınız. Çamaşır suyu ya da deterjan kullanabilirsiniz.
  • Kaloriferin suyunu boşalttıktan sonra petekleri kilitlerinden ayırıp banyoya ya da balkona götürmelisiniz.
  • Yerinden ayrılan petekleri önce bol suyla yıkayın ardından deterjan sıkıp her yerini süngerle temizleyin.
  • Temizlikten verim almak adına tazyikli su kullanmayı deneyebilirsiniz. Peteğin görünen ve görünmeyen her noktasına önce deterjanı sonra da durulama suyunu ulaştırmanız gerekir.
  • Tamamen temizlenen petekler, fazla sudan arındığında isterseniz havadar bir ortamda kurutabilirsiniz. Kurutma işleminden sonra kuru bezle silerek paslanmasını önleyebilirsiniz.
  • Şimdi yerinden ayırdığınız petekleri güvenli şekilde yerleştirebilirsiniz.
  • Petekleri yerleştirdikten sonra ise kombi giriş vanalarını takıp kombi modelinize uygun şekilde su basıncı sağlamalısınız.
  • Yeterli oranda kombiye su gittiğinde, peteklerinizi ısıtmak için ayarları yapabilirsiniz.
  • Bu işlemi senede 1 defa da olsa yapmanız, evinizin ısınması için etkili olacaktır.


Makineyle Petekler Nasıl Temizlenir?

Kalorifer petek temizliğini kolaylaştıran ürünler arasında bulunan petek temizleme makinesi, birçok kişi tarafından kullanılıyor. Özellikle de profesyonel temizlik yapmak için tercih edilen bu cihaz sayesinde, peteklerdeki kirli su, pas, kir gibi atıklar kısa sürede temizleniyor. Bu işlemi denemek isterseniz kısaca neler yapıldığından bahsedelim.

  • Öncelikle, banyo içindeki radyatör sökülür ve musluğa yakın olacak konuma götürülür.
  • Petek temizleme cihazında bulunan hortumun bir ucunu peteğe takmalısınız.
  • Ardından atık suyun akacağı hortumu da klozete ya da küvete sabitlemelisiniz.
  • Temizliği yapabilmeniz için banyoda musluk yakınında olmalısınız.
  • Şimdi makineye uygun şekilde su bağlayarak peteklerdeki kirli suyun basınçla atılmasını sağlayabilirsiniz.

İlk temizliği yaptıktan sonra uygun bir deterjan kullanarak makine yardımıyla tesisatı temizleyebilirsiniz. Sistemdeki kirli suyu dakikalar içinde atarken temiz su da aynı anda aktarılmalıdır. Petekteki kirli suyun akıp gittiğinden emin olana kadar cihazla temizliğe devam edilir. Ardından petekler kontrollü şekilde takılır ve ilk ısıtma denemesi için kombide gerekli ayarlar açılır.


Kalorifer Peteklerini Pratik Temizleme Tüyosu

Kış ayları öncesinde peteklerinize ufak bir dokunuş katmak isterseniz, elektrikli süpürgeyle temizlik yapabilirsiniz. Bu yöntem detaylı temizlik olmasa da radyatör üzerindeki tozların alınmasına yardım edebilir. Özellikle de alerji durumu ve bebek varsa, birçok evde süpürgeyle petek temizliği sağlanabilir.

  • Elektrikli süpürgenin ince uçlarını kullanarak her yüzeyi kolayca süpürebilirsiniz.
  • Ardından nemli ve deterjanlı bir bezle petekleri silerek kötü kokuyu da giderebilirsiniz.


Petekler Neden Temizlenmeli?

Mr Usta’nın temizlik alanında uzmanlarına göre peteklerin her sene temizlenmesi önemlidir. İsterseniz peteklerinize uzun süre dokunmayabilirsiniz ancak temizlenmeyen ve toz içinde ısıtma sağlayan petekler size maddi açıdan zahmet olacaktır. Isıtmayı tam anlamıyla sağlamayan petekler, doğalgaz faturasında yüksek rakamlar görmenize neden olabilir.

Ayrıca kirlenmiş petekler, ısındıkça kötü koku yayabilir. Kötü koku ise sıcak iç mekanda rahatsız edebilir. Daha sağlıklı ısınmak, daha az enerji harcayıp yüksek ısı sağlamak için her sene kış ayları öncesinde peteklerinizi temizlemelisiniz. Aklınızdaki sorular için en kısa sürede Mr Usta’ya danışabilirsiniz.


Kombi ve petek temizliğinde beklediğin hizmet parmaklarının ucunda, Mr Usta en iyi Usta Kombici hizmeti ile yanında!