Koltuklar Nasıl Temizlenir? Kolay ve Doğal İpuçları
Yaşam alanlarınızın konseptine göre tercih ettiğiniz koltuklar farklı özelliklerde olabilir. Model, renk ve koltuk kaplaması da değişiklik gösterebilir. Bazı koltuk modellerinin minder kılıfları çıkarılarak çamaşır makinesinde yıkanabilir, bazıları ise sabit kumaş kaplamasına sahiptir.
Evinizde veya ofisinizde bulunan koltuğu alma serüveninde ‘Kirlendiğinde koltuğumu nasıl temizleyeceğim?’ sorusunu cevaplandırmış olmanız işinizi kolaylaştıracaktır.
Koltuklar yaşam alanlarında en sık kullanılan mobilyalardan biridir. Sık kullanımlarına bağlı olarak kirlenme oranları diğer mobilyalara göre çok daha fazladır. Mobilyalarınızın yapısına göre bakım sırasında kullanacağınız bezin ve kimyasalın yapısı önemli noktalardandır.
Koltuk temizliğinde dikkat etmeniz gereken noktalara ve özelleştirilmiş uygulamalara bu yazımızda değineceğiz. Öncelikle yaşam alanınızda bulunan koltuğunuzu temizlerken izleyeceğiniz temel adımlara bir göz atalım.
- Koltuğun kaplamasına uygun bir karışım hazırlayın.
- Hazırladığınız karışım sıvı formülasyonda ise leke üzerine kolay uygulama için sprey başlıklı bir şişeye aktarın.
- Hazırladığınız karışımı uygulamak için temiz bir bez edinin.
- Leke üzerine karışımı temiz bez yardımı ile bölgesel olarak kaplamaların yapısına zarar vermeyecek şekilde uygulayın.
Koltuk Temizliği İçin En Pratik Yöntemler
Koltuk temizliği için farklı birçok karışım ve yöntem önerilmektedir. Bu yöntemlerden bazıları şu şekildedir:
- Bulaşık deterjanı ile koltuk temizliği
- Sirkeli su ile koltuk temizliği
- Arap sabunu ile koltuk temizliği
- Ilık su ile sıkılmış nemli bez ile koltuk temizliği
- Karbonat ile koltuk temizliği
- Buharlı koltuk temizleme makinesi ile koltuk temizliği
- Minder kılıfları ve tüm kaplaması çıkabilen koltuklar için doğrudan çamaşır makinesi ile koltuk temizliği
Yukarıda belirtilen koltuk temizleme yöntemleri arasından koltuğunuza en uygun olanı tercih etmelisiniz. Temizleme yöntemlerinde kullanılan karışımları belirlerken kolaylıkla ulaşabileceğiniz bileşenlerden oluşmasına özen gösterdik. Koltuk temizliği için kullanacağınız yöntemi seçmenize yardımcı olacak noktalara geçelim.
Farklı Kumaş Türlerine Göre 3 Pratik Koltuk Silme Tüyosu
Yaşam alanınızdaki koltuğunuzu daha uzun ömürlü kullanmak istiyorsanız ufak lekeler için pratik koltuk temizleme tekniklerini, zorlu lekeler için önemli koltuk temizleme ipuçlarını öğrenmelisiniz. Bu yazımızda sizler için koltuk kaplamalarına göre özelleştirilmiş pratik temizlik yöntemlerini bir araya getirdik.
Yaşam alanlarınızda konumlandırabileceğiniz farklı kaplamalara sahip koltuk türleri şu şekildedir:
- Deri koltuklar
- Pamuklu koltuklar
- Kadife koltuklar
- Tay tüyü koltuklar
Yukarıda sıralanan farklı koltukların temizlik metodları da farklıdır:
1) Deri Koltuk Nasıl Silinir?
Deri koltuklar genellikle ofislerde tercih edilmektedir. Deri koltuklar, kumaş, kadife ve tay tüyü dokulu koltuklara göre resmi bir atmosfer sağlamaktadır. Eğer siz de ofisinizde resmiyete ve klasik görüntülere yer vermek istiyorsanız deri koltuk tercih edebilirsiniz.
Yaşam alanlarınıza deri koltuk kullanmaya karar verdikten sonra diğer tüm mobilyalar gibi kullanım detaylarına göz atmalısınız. Kullanım detayları içerisinde temizliği, bakımı gibi detaylar yer almaktadır. Bu detaylar mobilyalarınızı uzun süre hayatınızda tutabilmek için gerekli olan bilgilerdir.
Ofisinizde veya evinizde kullandığınız deri koltuklarınızı üzerinde lekeler meydana geldiğinde anlık müdahaleler ile temizleyebileceğiniz gibi belirli bir rutin içerisinde de temizlemelisiniz. Deri koltuklar diğer kumaş tiplerine göre çok daha hassas yapıda koltuklardır. Bu sebeple temizliği için sirke ve zeytinyağı gibi doğal ürünler kullanmanız önerilmektedir.
Deri koltuk temizliği için adım adım püf noktaları:
- Yarım su bardağı doğal zeytinyağı bir kaba alınır.
- Üzerine yarım fincan sirke eklenir.
- Yağ ile sirke tam olarak homojen karışım sağlamasa da kapalı bir kavanozda iyice karıştırmalıdır.
- Hazırlamış olduğunuz bu karışımı özellikle sprey başlıklı şişelere koyup koltuklarınıza uygulamanız temizlik işlemini kolaylaştıracak ve kullanacağınız miktarı doğru ayarlamanıza yardımcı olacaktır.
- Zeytinyağı besleyici özelliği sebebi ile deri koltuğunuzun temizliğini sağlarken bakımını da yapacaktır.
- Zeytinyağı kullanılmasından kaynaklanan yağlı dokunun ortadan kaldırılması için nemli bezle silebilirsiniz.
Özellikle deri koltukların temizliği için kimyasal ürünlerin kullanımı koltuğunuzda herhangi bir yıpranma olmaması için önerilmemektedir. Kısa süre içerisinde kimyasal ürün kullanarak deri koltuklarınızı temizleseniz bile kimyasal ürünler deri tabakanın aşınmasına sebep olacak ve mobilyanızın kullanım süresini kısaltacaktır.
2) Pamuklu Koltuk Nasıl Silinir?
Arap sabunu, sarı renkte etkili bir temizlik malzemesi olarak marketlerde yer almaktadır. Arap sabununun etkili kimyasal yapısı, sodyum yerine potasyum hidroksit kullanılan bir sabun türü olmasından kaynaklanmaktadır.
Bu temizlik ürünü pamuklu yapıdaki koltukların temizliği için evde bulunan sirke ile bir araya geldiğinde oldukça etkili hale gelmektedir. Kullanabileceğiniz malzemeler şu şekildedir:
- Arap sabunu
- Sirke
- Ilık su
Hazırlanışı:
- Bir kap içerisine 1 kahve fincanı sirke eklenir.
- Üzerine 1 fincan ılık su ilave edilir.
- Son olarak iki yemek kaşığı Arap sabunu eklenerek ılık su içerisinde macun kıvamına gelene kadar karıştırılır.
- Hazırlanan karışım sprey başlıklı bir şişeye konularak nemli bir bez yardımı ile koltuk silme işlemi tamamlanır.
Arap sabununu ayarında koymaya dikkat etmelisiniz, oldukça bazik bir yapıya sahiptir, normal katı veya sıvı sabuna göre çok fazla köpürmektedir. Nemli bezle silmeniz koltuğunuzun yüzeyinde bulunan tozları uzaklaştırmakla beraber iç zemine de etki edecek ve kusursuza yakın temizlik sağlayacaktır. Özellikle koyu renkli koltuklarda iyi sonuçlara ulaşabilirsiniz.
3) Kadife ve Tay Tüyü Koltuklar Nasıl Silinir?
Hem tay tüyü koltukların hem de kadife koltukların yüzeyi yumuşak ve su emici bir yapıdadır. Bu sebeple bu tür koltukları silerken bezin ıslaklık miktarı önemlidir. En ideal silme bezi, ılık su ile sıkılmış nemli bezdir. Çok ıslak bir bez ile koltuğunuzu sildiğinizde, sünger veya farklı materyalden yapılan iç kısım suyu emdiği için mobilyanın kullanım süresi kısalacaktır.
Her evde bulunabilecek bir malzeme olan bulaşık deterjanı ile pratik ve doğru temizlik yapılabilir. Kadife ve tay tüyü kumaş ile kaplı koltukların temizliği için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
- 1 bardak ılık su sprey başlıklı bir şişeye eklenir.
- 1 yemek kaşığı bulaşık deterjanı da üzerine ilave edilerek bir karışım hazırlanır.
- Bu karışım bez yardımı ile koltuk yüzeyine uygulandığında bir süre yüzeyde bekletilir.
- Nemli bezle tekrar silinip temizlenir.
Temizlik Rutininiz İçin Uzman Ekiplerden Yardım Alın
Farklı kumaş kaplamalara sahip koltukların temizliği için doğal çözümlerin mevcut olduğundan bahsettik. Fakat rutin temizlik de çok önemlidir. Koltuklarınızı yalnızca istenmeyen, gözle görülebilir bir leke oluştuktan sonra temizlemek yeterli değildir.
Doğru ekipmanları kullanmak birçok temizlik uygulamasında oldukça önemlidir. Koltuk temizliği için gerekli ekipmanlara sahip değilseniz ve temizlik rutini için ayırabileceğiniz uygun bir zamanınız yok ise oldukça etkili çözümler mevcuttur. Mr Usta uygulaması ve web adresi üzerinden iletişim kurabileceğiniz uzman ekipler hem koltuk temizliği hem de genel ev temizliği için sizlere güvenilir hizmet sağlayacaktır.
Ev temizliğinde beklediğin hizmet parmaklarının ucunda, Mr Usta en iyi Koltuk Yıkama hizmeti ile yanında!