İlk Siparişine Özel %30 İndirim Seni Bekliyor. Kod: MERHABA30
Blog

Yanmış Tencere Nasıl Temizlenir? 7 Pratik Çözüm 

Mutfakta uzun zamanlar geçirmek, çeşit çeşit yemekler pişirmek, birbirinden keyifli sofralar kurmak bazıları için büyük bir zevk ve hatta hobi olabilir. Mutfakta geçirilen vakitlerde lezzetli yemekler yapmak için en çok ihtiyaç duyulan araç gereçlerden birisi ise tencerelerdir. 

Dalgınlıkla, unutkanlıkla veya acemilikle bazen mutfakta yapılacak hatalar mutfağın en işlevsel parçaları arasında yer alan bu tencerelerin yanmasına sebep olabilir. Söz konusu tencereler mutfağınızda en sevdiğiniz parçalar arasında yer alabilir ve bu sebeple tencerelerinizi tekrar kullanılır hale getirmek için çeşitli yollar düşünürsünüz. Bu noktada ise yanmış tencere temizleme konusunu araştırırken bulabilirsiniz kendinizi. 

Araştırma aşamasında zorlanmamanız adına Mr Usta ekibi olarak biz bu konuyu inceleyip detaylarıyla içeriğin devamında size sunmaktayız. Sizin de yanmış ama tekrar kullanmak istediğiniz bir tencereniz varsa ve temizlenebilecek durumdaysa sakın bir yere ayrılmayın! Aşağıda ihtiyacınız olan ve işe yarayan başlıca yöntemler mevcut! 

Yanmış Tencere Temizliği İpuçları

Yanmış Tencere Temizliği İçin 7 Pratik Yöntem 

Mutfakta en sık rastlanılan sorunlardan birisi olan yanmış tencereler can sıkıcı bir durumdur. Bu noktada size düşen yanmış bir tencere nasıl temizlenir sorusunun cevabını bulmak ve çözüm yollarını bir an önce uygulamak olur. İşte yanmış tencere temizliği için uygulanabilecek 7 pratik yöntem: 

  • Karbonat
  • Sirke
  • Deterjan
  • Çamaşır Suyu
  • Limon ve Tuz
  • Limon Tuzu
  • Kabartma Tozu ve Alüminyum Folyo 

Şimdi yanmış tencerelerinizi temizlemek için bu malzemeleri nasıl kullanmanız ve nasıl bir yöntem uygulamanız gerektiğinden bahsedebiliriz. 

Yanmış Tencere Temizliği Yöntemleri

Karbonat 

Mutfakta temizlik denilince akla ilk gelen en etkili malzemelerden birisi olan karbonat, yanmış tencere lekesi nasıl çıkar sorusuna en yaygın şekilde verilen cevaplar arasındadır. 

Karbonat kullanarak yanık tencerenizi temizlemek istiyorsanız öncelikle yanmış tencerenizde bir miktar su kaynatın ve bu suyu boşaltın. Ardından tencerenin içine 1 çay bardağı karbonat ve yaklaşık 3 bardak da su eklemelisiniz. 

Karbonat ve su karışımını bir süre tencerenin içinde beklettiğinizde yanıklar yumuşar. Bu aşamadan sonra ise aynı karışımı hiç dökmeden tencereyi bir daha ocağa koyun ve bir süre kaynatın. Kaynarken bir fırça yardımıyla yanık lekelerinin olduğu yerleri ovalayabilirsiniz. 

Bu yöntem ile tencere yanıklarından kurtulabilirsiniz. Ancak kaynama aşamasında tencereye fırça ile müdahale ederken çok dikkatli olmalı ve kendinize zarar vermemek için büyük bir özen göstermelisiniz. Fırçalarken tencereyi çizmemek de burada önemli bir ayrıntıdır. 

Karbonat ile Tencere Temizliği

Sirke 

Tencerenin dibi yandı nasıl çıkar sorununa, doğal bir malzeme olan sirke ile tencere yanığı temizleme yöntemi de oldukça etkili bir çözüm olarak sunulabilir. Sirke evde pek çok alanda kullanılan bir malzemedir ve temizlik konusunda da sıkça tercih edilir. 

Yanan tencerenizi sirke kullanarak temizleyecekseniz ilk olarak bir miktar sirkeyi tencerenin içine dökmelisiniz. Dilerseniz sirkeye ek olarak bir miktar karbonatı da tencereye ekleyebilirsiniz. 

Bu karışıma bir miktar da su ekleyerek yaklaşık yarım saat tencereyi bu karışımla birlikte kaynamaya bırakmalısınız. Kaynama esnasında uygun bir fırça ile yumuşayan yanık izlerini ovalayarak temizleyebilirsiniz. 

Deterjan 

Mutfakta elde bulaşık yıkarken kullandığınız sıvı deterjanı veya çamaşırlarınızı yıkamak için kullandığınız toz deterjanı da yanan tencere temizliği için kullanabilirsiniz. 

Bu yöntemi uygulamak için bir miktar sıvı bulaşık deterjanını veya toz çamaşır deterjanını tencereye eklemelisiniz. Deterjanın biraz üzerine çıkacak miktarda suyu da tencereye ekledikten sonra bu karışımı bir süre ocakta kaynatmalısınız. 

Kaynama sırasında yumuşak bir fırça veya tahta kaşık yardımıyla tenceredeki yanık izlerini mümkün olan en nazik şekilde kazımalısınız. Bu aşamayı da tamamladıktan sonra ocağı kapatıp tencereyi boşaltabilirsiniz. Boşalan tencereyi bulaşık süngeri yardımıyla ovarak temizleyip durulayabilirsiniz. 

Deterjan ile Yanmış Tencere Temizleme

Çamaşır Suyu 

Çamaşır suyu beyazlatıcı etkisi sayesinde yanık ve kapkara olmuş tencereleri temizlemek için son derece uygun bir malzemedir. 

Tencerenin yandığını fark ettiğiniz anda daha tencere sıcakken içine bir miktar çamaşır suyu döküp elinizi yakmayacak şekilde yumuşak bir fırça yardımıyla tencereyi temizlemelisiniz. Böylelikle dakikalar içinde tencerenizin eskisi gibi olduğunu gözlemleyebilirsiniz. 

Çamaşır suyu, içi dışı yanmış tencere nasıl temizlenir sorusuna da bir cevap olarak verilebilir. Tencerenin dış kısmındaki yanık yerlerini de yine aynı yöntemle temizleyebilirsiniz. Ayrıca tencerenin dışındaki yanıkları temizlemek için limon ve karbonat ya da sirke ve karbonat karışımlarını da kullanabilirsiniz. 

Çamaşır Suyu ile Yanmış Tencere Temizleme

Limon ve Tuz 

Limon ve tuz birleştiğinde güçlü bir temizleyici haline gelir ve bu karışım yanmış tencere neyle temizlenir sorusuna bir cevap olarak verilebilir. Bu karışımla tencerenizi temizlemek için yaklaşık 2 yemek kaşığı limon suyu ile 1 yemek kaşığı tuzu tencereye döküp bir süre beklemeniz gerekir. 

Bekleme aşamasında elinizde bir eldiven varken bir sünger yardımıyla lekeleri ovalayarak çıkarmaya çalışabilirsiniz. Doğal malzemelerle temizlik için bu karışım, etkili bir yöntem olarak karşınıza çıkar. 

Limon ve Tuz ile Yanmış Tencere Temizleme

Limon Tuzu 

Yanmış tencere dibi nasıl temizlenir sorusunun cevabı için farklı yöntemler aramaya devam ediyorsanız sırada limon tuzu ile temizlik yöntemi var. Tencereniz yandıktan sonra vakit kaybetmeden limon tuzu ile yanıklara müdahale edebilirsiniz. 

Limon tuzu yöntemini uygulamak için yanmış tencerenin içini suyla doldurup ardından bir miktar limon tuzunu da suyun içine ilave etmelisiniz. Bu karışımı tencerede bir süre kaynatmalısınız. Kaynama süresinde yanıklar yumuşamaya başlar. 

Bir süre kaynattıktan sonra ocağı kapatıp, tencereyi alıp su ılık bir hale gelince bir bulaşık süngeri ile tencereyi yanık lekelerinden ovarak arındırabilirsiniz. Bunun sonucunda yanık lekelerinin yok olduğunu gözlemleyebilirsiniz. 

Limon Tuzu ile Yanmış Tencere Temizleme

Kabartma Tozu ve Alüminyum Folyo

Keklerin ve muhtelif ikramlıkların temel malzemelerinden birisi olan kabartma tozu da yanık tencere nasıl temizlenir sorusuna cevap olarak verilebilecek bir malzemedir. Alüminyum folyo ile birleştiğinde bu malzeme ile başarılı bir yanmış tencere temizliğine imza atabilirsiniz. 

Kabartma tozu ve alüminyum folyo yöntemini uygulayabilmek için öncelikle yanan tencerenin lekeli kısımlarına kabartma tozu dökmelisiniz. Alüminyum folyoyu ise bulaşık süngeri veya teli gibi kullanıp ovalayarak tencereyi yanıklardan arındırabilirsiniz. 

Kabartma Tozu ile Yanmış Tencere Temizleme

Yanmış Tencere Temizliğinde Dikkat Etmeniz Gereken İpuçları 

Yanmış tencere temizliği yaparken hem kendinize hem de tencerelerinize zarar vermemek için aşağıda belirttiğimiz detaylara dikkat etmeniz sizin için avantajlı olur. Zira çeşitli kimyasalların veya kaynar suyun dahil olabileceği bu işlemler bazı riskleri de beraberinde getirebilir. 

  • Tencerelerinizi temizlerken maske takmaya özen göstermelisiniz, zira özellikle kimyasal içerikli temizleyicilerle işlem yaptığınızda bazen yoğun kokular ortaya çıkabilir.
  • Yoğun kokulardan en az şekilde etkilenmenin yolu ise bir maske ile ortamdaki havayı daha az solumak olur.
  • Yine yukarıda saydığımız temizleyicilerin cildinize zarar vermemesi için eldiven kullanabilirsiniz.
  • Tencere sıcakken temizlik yaptığınız durumlarda da ısıdan koruyan silikon bir çift eldiven kullanmalısınız.
  • Kendinizden sonra temizlediğiniz tencereler için de önlem almalı ve tencerelerinizi çok fazla çizecek fırçalardan uzak durmalısınız.
  • Mümkün olduğunca nazik hareketlerle tencerelerinize temizlik uygulaması yapmalısınız.
  • Tencerelerdeki kararmayı önlemek ve temizliğini daha kolay yapmak için düzenli aralıklarla içleri kararmış tencere nasıl çıkar sorusuna verilen cevaplardaki yöntemleri uygulamalısınız.
  • Tencere yanıklarını temizlemek için yanma olayının gerçekleştiği anın üstünden çok fazla vakit geçmeden temizlik yöntemlerini uygularsanız daha olumlu sonuçlar elde edebilirsiniz. 
Tencere Temizliğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

İlginizi Çekebilir: 

Mürekkep Lekesi Nasıl Çıkar? 7 Pratik Çözüm 

Yağ Lekesi Nasıl Çıkar? En Etkili 7 Pratik Çözüm 

Çamaşır Suyu Lekesi Nasıl Çıkar? 4 Pratik Çözüm 

Kan Lekesi Nasıl Çıkar? Evde Pratik Temizlik Çözümleri