İlk Siparişine Özel %30 İndirim Seni Bekliyor. Kod: MERHABA30
Blog

Cam Nasıl Silinir? Cam Pencere Temizlemenin Kolay Yolları

Yaşam alanınızın dünyaya açılan kısmı camlarınızdır. Camlarınızın temiz olması gökyüzü ile temasınızı arttırıp motivasyonunuzu arttırır. Yaşam alanlarının genellikle şehirlerde olması cam ve pencere temizliğini önemli kılar. Eviniz, ofisiniz kaçıncı katta yer alırsa alsın tozlar, cam temizliğiniz için en büyük düşmandır.

Evinizi temizlik rutininize uygun aksatmadan temizlediğinizde bile cam silme işi oldukça yorucu ve zordur. Yatak odanızı, çalışma odanızı, salonunuzu ve oturma odanızı temizleyip ışıl ışıl bir hale getirdikten sonra pencerenizin önünde oturup kahvenizi yudumlamak sizi dinginleştirir. Bu ufak dinlenme kaçamağının size iyi gelmesi gerekirken camlarınızın temiz olmaması ruh halinizi kötü etkileyecek ve enerjinizi düşürecektir.

Camlarınızı silmek, haftada bir yaptığınız süpürge ve vileda ritüelinin yanı sıra özel bir boş zaman ve enerji gerektirir. Camlarınızın temizliği yalnızca sizin ne kadar iyi sildiğiniz ile ilişkili değildir. Cam temizliğinizi etkileyen dış faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Yağmur ve kar gibi yağış olayları
  • Fazla rüzgarlı hava
  • Sildikten sonra camların hızlı kurumasını sağlayıp iz kalmasına sebep olan güneş ışınları
  • Camlarınızı silmek için kullandığınız kimyasal materyal veya evde hazırladığınız karışım
  • Silme işlemi için kullandığınız materyal

Bu kadar fazla dış faktörden etkilenen cam temizliği için pratik çözümler ve doğru uygulamalar gereklidir. Sizi rahatsız eden iz ve kirliliği ortadan kaldırmak için doğru ürünleri belirleyip doğru yöntem ile camlarınızı silmelisiniz.


Cam Silmenin Püf Noktaları

Tüm evinizi belirli bir düzene oturtarak temizleyebilirsiniz. Herkesin kendi çalışma yoğunluğuna, ilgilendiği işlere göre planladığı bir temizlik rutini vardır. Fakat genellikle bu temizlik rutini içinde cam silme geri planda kalır.

Cam temizliği hem yorucu hem de doğru zamanlama gerektiren bir işlemdir. Evinizde bulunan oda sayısının artması ile cam silme işleminiz daha da zorlu hale gelir.

Temizlik yapmak planlı olduğunda çok daha pratik ve kolay bir hale gelir. Genel ev, ofis gibi yaşam alanı temizliği için geçerli olan bu kural cam silme işlemine de uyarlanabilir. Planlamanızı yapıp kendiniz için en uygun sıralamayı yaparak cam silme işini daha az yorucu hale getirebilirsiniz. İşte sizin için cam silme işini daha pratik hale getirecek püf noktalar:

1) Cam Silme İşlemine Camın Hangi Cephesinden Başlayacağınıza Karar Verin

Evinizde bulunan camların genellikle dış kısımları iç kısımlarından çok daha fazla tozlu ve kirli durumdadır. Siz de cam temizliğine başlamadan önce hangi cepheyi önce sileceğinize karar vermelisiniz. Müstakil yapıda dışarı çıkarak camlarına erişebileceğiniz bir evde yaşıyorsanız önce iç cam temizliğini yapabilirsiniz.

Fakat apartman, rezidans gibi bir yaşam alanında iseniz öncelikle iç cam temizliğinden başlamanızı öneriyoruz. Pencerenizi açtığınızda camınızın dış alana bakan kısmındaki tozlar oda içerisine dökülebilir. Temizlediğiniz bir alana tekrar toz dökülmesi iş yükünüzü arttıracaktır.


2) Cam Silme İşlemine Başlamadan Önce Odanın Genel Temizliğini Yapın

Herhangi bir odanızın camlarını silmek için kollarınızı sıvamadan önce odanızın içinde biriken tozlardan kurtulmalısınız. Odanızı süpürme işlemini mutlaka cam silmeden önce yapın. Camlarınızı ıslak ve kuru bezler yardımı ile siliyor olsanız bile ıslak silme işleminden sonra gözle göremediğiniz uçuşan toz partikülleri camlarınıza yapışacaktır.

Odanızın genel süpürme işlemini yaptıktan sonra camlarınızın çevresinde bulunan çerçeveleri de ıslak ve kuru bezler yardımı ile silin. Doğrudan camlarınızı silmeye başlamanız halinde ne kadar kaliteli bir bez kullanırsanız kullanın çerçevelerde yer alan tozlar camlarınıza yapışacaktır. Fakat çerçevelerin aksine pencere önlerindeki mermer alan en son silinmelidir.

Yukarıdan aşağıya metodu ile cam temizliği daha pratik hale gelir. Pencere önlerinde bulunan mermer alan başlangıçta silinir ise yukarıdan aşağıya tozlar döküldüğünde sizin için ikinci bir iş ortaya çıkmış olur.


3) Cam Silme İşleminde Uygun Kimyasallar veya Doğal Ürünler Tercih Edin

Camlarınızı temzilemeye başlamadan önce emeğinizin boşa gitmemesi için doğru temizleme ürününü edindiğinize emin olmalısınız. Cam çizilmeye oldukça yatkın bir yapıya sahiptir. Banyo ve lavabolarda kullanılması önerilen kremsi formda kimyasallar her ne kadar parlaklık sağlasada cam silme işlemi için yanlış bir seçenektir. İçeriğinde alkol bileşeni bulunan sıvı ürünler hem iz bırakmadan hem de arındırılması kolay bir şekilde camlarınızı silmenizi sağlar.

Marketten veya özel temizlik ürünü satılan yerlerden alabileceğiniz genellikle mavi renkli cam silme kimyasalları mevcuttur. Evlerinizde bulunan camların genellikle insan boyunun daha üstünde olması sebebi ile sprey formda şişelerde bulunan ürünler tercih edilmelidir. Bu kimyasalların içeriği incelenirken kendi sağlığınızı da mutlaka göz önünde bulundurmalısınız. Burun ve ağız yolu ile akciğer ve diğer solunum sistemi organlarına zarar vermeyen kimyasallar tercih edilmeli.

Cam silme işlemi için illa kimyasal ürünler almanıza gerek yok. Hem çevreye daha az kimyasal atık bırakmak hem de daha ekonomik temizlik sağlayabilmek için evde bulunan malzemeler ile kendiniz de cam temizleme suyu hazırlayabilirsiniz. Son zamanlarda çevre kirliliği, artan nüfus ile birlikte üst sınıra ulaşmış durumda.

Günlük yaşantınızda kullandığınız kimyasal ürün miktarını azaltma imkânınız olduğunda mutlaka bu imkanı değerlendirmelisiniz. Cam silme işlemi için uygun temizleyici oldukça düşük maliyete ve çevreyi koruyarak evinizde hazırlayabileceğiniz bir bileşimdir.


Cam Ne ile Silinir: Evde Kendi Cam Silme Suyunuzu Hazırlayın!

Marketten veya yalnızca temizlik ürünü satan yerlerden temin edilen kimyasal temizlik ürünlerine benzer cam ve pencere temizliği gibi özelleşmiş alanlarda kullanılan solüsyonlar hazırlamanız için formülasyonlar mevcuttur.

Hem çevreyi hem de bütçenizi düşünerek kimyasal kullanımını azaltabilirsiniz. Evinizde bulunan tuz gibi basit malzemeler ve biraz da aromatik yağlar ile evinizin atmosferini değiştirebilirsiniz.

Cam temizliği için özel olarak hazırlayabileceğiniz pratik karışımlar mevcuttur. Bu karışımlardan birini hazırlamak için ihtiyacınız olanlar şu şekildedir:

  • Kolay uygulayabilmeniz için temiz ve boş bir sprey ağızlıklı şişe
  • 3 su bardağı beyaz kokusuz sirke
  • Camlarınızın ısı değişimi durumunda buğulanıp iz kalmasını engellemek ve parlak bir görünüm için 3 çay kaşığı bulaşık deterjanı
  • İzopropil alkol veya alternatif olarak kolonya gibi alkol bileşeni
  • Kirliliğin daha hızlı arındırılabilmesi için ılık su

Yukarıdaki malzemeleri sırası ile sprey ağızlıklı şişe içerisine aktarın ve homojen bir karışım oluşana kadar çalkalayın. Cam yüzeyleri bu karışımı uygulayarak temizlediğinizde gerçek hijyeni ve uzun süreli temizliği görebilirsiniz.

Hazırladığınız karışımı camlarınıza uyguladıktan sonra silme işlemini yapabileceğiniz materyaller:

  • Mikrofiber bezler
  • Gazete kağıdı
  • Pamuklu eski kıyafetlerden hazırladığınız bezler şeklinde sıralanabilir.

Camlarınıza uyguladığınız sıvı her ne kadar alkol kullanarak iz bırakmaya engel olan bir formülde olsa da silme işlemini gerçekleştirdiğiniz materyal bir o kadar önemlidir. Bu sebeple büyük uğraşlar sonucu sildiğiniz camlarınızda iz kalmaması için uygun bez ile silinmelidir.


Pencere Temizliği Nasıl Yapılır?

Camlarınızın ışıl ışıl görünmesi için pencerelerinizi de doğru bir şekilde silmelisiniz. Ahşap veya plastik türevli materyallerden üretilen pencerelerin yüzeyi uygun temizleyiciler ile silinmelidir.

Pencerelerinizde uzun süreli hijyeni ve ferah temizlik kokusunu hissedebileceğiniz formüller mevcuttur. Çevreyi koruyarak tıpkı cam temizliğinde yaptığınız gibi evdeki malzemeleri kendi istediğiniz miktarda hazırlayarak temizlik yapabilirsiniz.

Hem ahşap hem plastik türevli materyalden yapılmış pencere temizliği için hazırlayacağınız formülde ihtiyacınız olan temel bileşenler:

  • 2 su bardağı beyaz sirke
  • 3 tatlı kaşığı rendelenmiş beyaz sabun veya zeytinyağlı sabun
  • Kokusunu beğendiğiniz bir aromatik yağ şeklindedir.

Listelenen bileşenleri kaynamış suya ekleyerek derinlemesine temizlik sağlayacağınız karışımı hazırlayıp pencere temizliğinizi ekonomik ve sağlıklı bir şekilde yapabilirsiniz.


Ev temizliğinde beklediğin hizmet parmaklarının ucunda, Mr Usta en iyi usta temizlik hizmetleri ile yanında!