İlk Siparişine Özel %30 İndirim Seni Bekliyor. Kod: MERHABA30
Blog

Kan Lekesi Nasıl Çıkar? Evde Pratik Temizlik Çözümleri

Hayat her zaman durağan ve dinlenme halinde geçmiyor. Günün yoğunluğu ve telaşı bazen insanı bunaltıp sıkıyor. Bu telaşlı saatlerde, günlerde hatta bazen aylarda aksilikler peşinizi bırakmaz. Telaşlı olduğunuz bu zaman dilimlerinde soğukkanlılığınızı korumalı ve pratik çözümler ile hayatınızı kolaylaştırmak sizin yararınıza olacaktır.

Sabahın erken saatinde oldukça önemli olan toplantınıza yetişmek için hazırlanmaya başladınız ve tıraş oluyorsunuz. Tıraşınızın sonuna doğru ince bir sızı hissettiniz ve gömleğinize baktığınız anda yakasında kan lekesi… Tek ütülü gömleğinizdi ne olacak şimdi? Hemen çıkarıp ufacık bir müdahale ederek toplantınıza zamanında yetişebilirsiniz.

Gece derin bir uyku halinde iken fark etmeden regl olduğunuz anda çarşafınıza ve oradan da yatağınıza geçen kan lekesi sabah uyandığınızda sizi karşılayabilir. Çarşafınızı makineye atmadan önce buz gibi soğuk su ile durularsanız çarşafınızı lekesiz bir şekilde kullanmaya devam edebilirsiniz. Peki ya yatağınız, kocaman ve çamaşır makinesine sığması imkânsız. Yatağınızı da soğuk su ile sıktığınız bir pez ile lekeyi fark ettiğiniz anda silerseniz inatçı sandığınız kan lekesinden kurtulabilirsiniz.

Küçük kazalar sonucu oluşan kan lekelerine karşı, uzun zamandır duran ve sizin henüz fark ettiğiniz kan lekelerine karşı tarifler mevcuttur. Sadece kıyafet gibi çamaşır makinesine atılabilen küçük eşyalarınız değil yatak koltuk gibi büyük eşyalarınızda da kan lekesi ile karşılaşabilirsiniz. Pratik çözümlerden yararlanırsanız telaşlanmanıza ya da mobilyalarınızı değiştirip kıyafetlerinizi yenilemenize gerek kalmaz.


Kan Lekelerini Çıkarmak İçin Pratik Çözümler

Hayatın her alanı kontrolünüz altında olamaz ve bu durum gayet normaldir. Kontrol edemediğiniz durumlar için konu hakkında profesyonelleşmiş kişilerin ya da halk arasında geçmişten beri yapılarak yaygınlaşmış pratik çözümler mevcut.

Evinizde gözünüz gibi baktığınız mobilyalarınızda beliren çay lekesi, banyo ve mutfak fayansınızda beliren ve her gün gözünüze çarpan kireç lekesi, pantolonunuzdan yıkaya yıkaya bir türlü çıkaramadığınız kan lekesi bu pratik çözümler ile uzaklaşıp gidecek.

Evinizde, ofisinizde, okulda her nerede olursa basit malzemeler kullanarak yapabileceğiniz pratik çözümleri sizin için sıraladık:

Soğuk Su ile Durulayın

Kan lekesinin ne zaman ve nasıl yüzeye bulaşacağı öngörülemez. Bu sebeple hızlı ulaşılabilir pratik çözümleri aklınızda tutmanız yararınıza olacaktır. Su, en kolay ulaşılabilen temizlik elemanlarındandır. Bazı durumlarda tek başına yetersiz olsa da en iyi çözücülerden biridir.

Özellikle kumaş bir yüzeye kan lekesi bulaştığında soğuk su ile doğrudan o bölgeye muamele etmek lekenin iz bırakmadan ve hızlı çıkmasını sağlayacaktır. Kan lekesi oluştuktan hemen sonra leke üzerine soğuk su uygulanması daha etkilidir, lekeyi çıkarma işlemini ertelemek iz kalmasına sebep olabilir.

Doğrudan çamaşır makinesine atıp 30°C bir program açmak yanlış bir uygulama olacaktır; çünkü kan lekesi dahil birçok leke sıcak ile karşı karşıya kaldığında daha da derine işlemektedir.

Bir toplantı anında veya iş seyahatinde, okulda başınıza kan lekesi bulaşma sorunu gelirse ve yıkama gibi bir imkanınız yok ise ve üstünüzü de değiştiremiyorsanız bulmanız gereken bir buz küpü. Buz küpünü kıyafetiniz üzerinde bulunan kan lekesi üzerinde gezdirip ufacık çitileyerek lekeden kurtulabilir ve toplantıyı kurtarabilirsiniz.


Karbonat ile Temizleyin

Karbonat ve su ile hazırlanan sihirli kan lekesi çıkarıcı formül genellikle halıdaki kan lekelerini çıkarmak için kullanılmaktadır. Halı temizlemek için kullanılan ıslak süpürgeler olsa da kan lekesi diğer lekelere istinaden zorlu bir lekedir. Bu sebeple ek uygulamalar ile halınızda iz kalmasını engelleyebilirsiniz.

Halınızın üzerinde oluşan kan lekesini uzaklaştırırken dikkat etmeniz gereken parametrelerden biri uyguladığınız kimyasalın halınızın yüzeyine zarar vermemesidir. Bu sebeple karbonat gibi doğal temizleyiciler su ile birleşerek iyi bir temizleme etkisi göstermektedir. Karbonat su karışımına alternatif olarak karbonat yerine beyaz kokusuz sirke de kullanabilirsiniz. Sirke içerisindeki zayıf asit olan asetik asit sayesinde kan lekesini kumaş yüzeylerden hızlıca çıkaracaktır.

Temizlemek istediğiniz lekenin boyutuna bağlı olarak su içerisine karıştırdığınız karbonat miktarını artırmanız önerilmektedir. Bu yöntemi yalnızca halılarınızda değil çamaşır makinesine atılmayan ya da elde yıkanmayan sandalye koltuk takımı gibi mobilyalarınızda da kullanabilirsiniz.


Mısır Nişastası ve Tuz ile Kan Lekesi Çıkarıcı Macun Hazırlayın

Koltuk ve sandalye gibi elde yıkanmayan ve çamaşır makinesine atılmayan mobilyalarınız için alternatif kan lekesi çıkarma çözümlerinden biri de mısır nişastası ve tuz ile macun hazırlamaktır.

1 tatlı kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı mısır nişastası çok az su ile karıştırılıp macun elde edilir. Leke üzerine uygulanan macun dairesel hareketler ile nüfus eder. 10 dakika kadar macun ile ovalama işlemi yapıldıktan sonra soğuk su ile sıkılmış bez ile macun leke üzerinden temizlenir.

Karbonat ve beyaz sirke kullanımında olduğu gibi mısır nişastası ve tuz da doğal bileşenler olduğu için kumaş yüzeylerde aşınma meydana gelmez.


Fayans Yüzeyindeki Kan Lekesine Duş Jeli ile Müdahale Edin

Banyo, hijyenin derinlemesine hissedilmesi gereken en önemli alanlardandır. Fayans yüzeylerdeki kan lekesine su muamelesinde kumaş yüzeylerin aksine sıcak su uygulanmalıdır. Fayans üzerinde oluşan ve yerleşen kan lekesine sıcak su uygulanır ve banyo süngerine duş jeli eklenerek lekenin yüzeyden kalkması sağlanır.

Yalnızca fayansa değil duvar üzerinde bulunan ve işlemiş olan kan lekelerini çıkarmak için de duş jeli ile leke kaldırma yöntemi kullanılabilir. Duş jeli banyo süngeri ile uygulanırken dairesel hareketler yapılması etkili bir sonuç doğurur. İlk muamele sıcak su ile olsa da durulama işlemi soğuk su ile yapılmalıdır.


Kurumuş Kan Lekesi Kumaş Yüzeylerden ve Kıyafetlerden Nasıl Çıkar?

Kan lekesi, kanın kimyasal yapısı sebebi ile inatçı bir lekedir. Kan lekesi, genellikle can yakıcı kazalardan sonra oluşan can sıkıcı bir durumdur. Sizin veya sevdiklerinizin canı yanarken bir de mobilyalarınızın veya kıyafetlerinizin üzerindeki lekenin uzun süren uğraşlar sonucu çıkmaması istenmeyen bir durumdur.

Regl sonrası nevresime geçen kan lekesi, herhangi bir durumda koltuğunuza sürülen kan lekesi ve diğer kazalar sonucu oluşan kan lekeleri oksijen ile temas edip kuruduğunda çok daha inatçı hale gelir. Bu tarz durumlarda yukarıda sıralanan pratik çözümler bazen işe yaramaz olabilir veya fazla çitileme gibi uzun uğraşlara sebep olabilir.

Kuruduğu zaman çıkması daha da zor olan kan lekesini çıkarmak için etkili iki çözüm vardır:

1) Su ve Tuz ile Hazırlanan Çözeltinin Uygulanması

Kan lekesi çıkarmak için listelenen pratik çözümlerde yer alan soğuk su ile muamele etmek her türlü kan lekesi sorununda ilk sırada yer almaktadır. Kurumuş kan lekelerinde soğuk suya bir de fazla miktarda tuz eklenirse etkili bir yöntem olduğu görülecektir.

Tuz ve su birbirine karıştırılarak macun kıvamına getirilir, bu da demek oluyor ki az bir miktar suya fazlaca tuz eklemelisiniz. Oluşan macunun pürüzlü yapısı nedeni ile lekenin üzerine uygulanırken çitileme yapılırsa lekenin çıkma hızı artacaktır ve iz kalma sorunu tamamen ortadan kalkacaktır.


2) Diş Macunu Uygulaması

Diş macunu uygulaması küçük bölgelere yayılım gösteren kan lekelerinde büyüklere nazaran daha etkilidir. Lekenin üzerine doğrudan markası fark etmeksizin diş macunu uygulanarak ovulur.

Ovma işleminin bulaşık süngerinin arkasında yer alan yeşil kısım gibi pürüzlü bir yapı ile yapılması lekenin çıkma hızını artıracaktır. Diş macunu uygulamasından sonra 15 dakika beklenir ve temiz bir bezi soğuk su ile sıkarak lekenin üzerindeki diş macununu silin. Leke kısa sürede iz bırakmadan yok olacaktır.

Yukarıda belirtilen yöntemlerin dikkatli bir şekilde doğrudan kurumuş kan lekesi üzerine uygulanması ile iz kalmadan ve fazla efor sarf etmeden kurumuş kan lekesinden kurtulabilirsiniz.


Sen sadece dilediğin gün ve saate online kuru temizleme hizmeti için rezervasyon yap. Biz çamaşırlarını ücretsiz evinden alıp, temizledikten sonra evine bırakalım.