İlk Siparişine Özel %30 İndirim Seni Bekliyor. Kod: MERHABA30
Blog

Deprem ve Doğal Afetlerde Kullanabileceğiniz Mobil Uygulamalar

Deprem veya bir başka doğal afet anında iletişim en büyük sorunlardan birisi olur. Birileriyle iletişim kurmak kendimizi daha güvende hissetmemizi sağlar ve bu yüzden de gereklidir. Bu noktada teknolojinin sunduğu imkanlardan yararlanabiliriz. Zira teknolojik gelişmeler, deprem anında iletişim kurulabilecek çeşitli uygulamaların gelişmesini sağlamıştır.

Hayat kurtarıcı niteliğe sahip deprem anında kullanılacak uygulamalar listesinde pek çok uygulama vardır. Ancak bunların isimlerini afet anında aklımıza getirmek zor olabilir. Aklımıza gelse bile internet erişimi son derece kısıtlı olabileceği için söz konusu uygulamaları önceden telefonlarımıza indirmek ve kendimizce önlem almak bu konuda yapılacak en doğru adımdır.

Hayatınızı muhtelif yönlerden kolaylaştıran Mr Usta ekibi olarak deprem anında kullanabileceğiniz uygulamaları sizin için listeleyip size önermek isteriz. Zira afet anında bir canın kurtulması bile milyonlarca insana umut olabilir. 

Siz de aşağıda anlatacağımız uygulamaları telefonunuza indirebilir, acil durum anlarında sevdiklerinizle iletişim kurarak veya sesinizi bir şekilde duyurarak hayati bir önlem alabilirsiniz. Hatta bu uygulamaları sevdiklerinize de anlatıp önermenizi tavsiye ederiz.

Deprem Anında Hangi Uygulamalar Kullanılabilir

Deprem ve Doğal Afetlerde Hayatınızı Kurtarabilecek 7 Uygulama

Teknolojik gelişmelerin hız kazanması ve bunların doğru kullanılması hayatımıza pek çok alanda olumlu etki eder. Deprem ve doğal afet anlarında kullanılabilecek akıllı telefon uygulamaları da teknolojik gelişmelerin bize kazandırdıkları arasında yer alır. Hatta bunlar hayati önem taşıdığı için üzerinde daha çok durulması gereken ayrıntılardır.

Sizin için hazırladığımız deprem veya çeşitli afetlerde, acil durum anlarında kullanabileceğiniz başlıca uygulamaların listesi aşağıdaki gibidir:

  • AFAD Acil
  • Düdüğüm
  • Akut - Güvendeyim
  • 112 Acil Yardım Butonu
  • Last Quake
  • Bridgefy
  • Firecat
  • Voxer

AFAD Acil

AFAD deprem uygulaması olarak bilinen AFAD Acil, deprem gibi doğal afetlerde sunduğu işlevsel özelliklerle oldukça önemli bir uygulamadır. Vatandaşlar doğal afet anında yetkili birimlere, yardım ekiplerine cep telefonu aracılığıyla ulaşmak için AFAD Acil uygulamasını kullanabilir. 

AFAD Acil uygulamasını kullanarak tek tuşla 112 Acil Çağrı Merkezi’ne ulaşabilirsiniz. O sırada sesli görüşme şansınız yoksa bu uygulama üzerinden hazır mesajları kullanarak yardım isteyebilirsiniz. Bu uygulamayı kullanarak çağrı yaptığınızda konum bilginiz direkt olarak sisteme işlenir. Bu sebeple şarjınız bitse bile bu konumu kullanarak ekipler size ulaşabilir.

AFAD deprem uygulaması indir şeklinde arama yaparak uygulamayı kolaylıkla telefonunuza indirebilirsiniz. Önlem için muhakkak böyle uygulamaları telefonunuzda bulundurmalısınız. Zira bu uygulamanın hayat kurtarıcı fonksiyonları vardır ve tek tuşla acil çağrı yaparken görüşmeler internet üzerinden gerçekleştirilir. Böylelikle GSM hatlarında meydana gelebilecek olası yoğunlukların ve bu yoğunluktan olumsuz etkilenmenin önüne geçilebilir. 

Deprem Anında Kullanılacak Uygulamaların Listesi

Düdüğüm

Doğal afetlere karşı önlem almak istiyor ve deprem için hangi uygulama kullanılmalı diye düşünüyorsanız Düdüğüm uygulaması bu noktada kullanılabilecek en yararlı uygulamalardan birisidir. 

Enkazda veya herhangi bir acil durum anında bu uygulama sayesinde düdük sesi çıkararak sesinizi duyurabilirsiniz. Böylelikle vücut enerjinizi mümkün olduğunca en az seviyede kullanırsınız. Zira böyle durumlarda enerjinin hemen tüketilmemesi son derece önemlidir.

Deprem için düdük uygulaması aynı zamanda önceden belirleyeceğiniz iki numaraya SMS göndererek konumunuzu ulaştırır ve bulunmanızı kolaylaştırır. Söz konusu SMS’in gönderildiği kişi uygulama üzerinden Yardım Et ekranına tıklayarak konum bilgilerinizi girer ve 1 metreye kadar yerinizi tespit edebilir. Düdüğüm uygulamasını hem kendiniz kullanmalı hem de yakınlarınızın kullanmasını sağlamalısınız.

Deprem Anında İşe Yarayan Uygulamalar

AKUT - Güvendeyim

AKUT tarafından geliştirilen ve en iyi deprem uygulaması seçenekleri arasında yer alan Güvendeyim uygulaması, önceden belirlediğiniz 5 adet telefon numarasına deprem anında güvende olduğunuzu ve konum bilgilerinizi bildiren bir kısa mesaj iletiyor.

Uygulamanın en güzel yanı ise kullanmak için internet bağlantısına ihtiyaç duyulmaması. Telefonunuza ulaşma şansınız varsa ve şarjınız da yeterliyse uygulamaya girip tek bir butona basarak sevdiklerinizin size ulaşmasını sağlayabilirsiniz.

Deprem İçin İndirilebilecek Uygulamalar

112 Acil Yardım Butonu

Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanıp geliştirilen 112 Acil Yardım Butonu uygulaması, afet anında bulunduğunuz konuma ambulans çağırmanız için kullanabileceğiniz bir uygulamadır. Acil bir durumda bu butonu kullandığınızda uygulama ilgili yerlere direkt olarak konumunuzu gönderir ve mümkün olan en kısa sürede ekiplerle iletişim kurmanızı sağlar. 

112 Acil Yardım Butonu uygulaması, afet anında bulunduğunuz adresi bilmediğiniz veya sesli olarak adres söyleyemeyeceğiniz durumlarda son derece kurtarıcı bir uygulamadır. Herkesin akıllı cihazında olmalıdır. 

112 Acil Yardım Butonu Mobil Uygulaması

Last Quake

Sismologlar tarafından geliştirilen Last Quake uygulamasını indiren kişi sayısı çok fazladır. Bu uygulama depremleri anında öğrenmenizi ve gerekli uyarıları yapabilmenizi sağlar. Deprem olan bölgede olduğunuzda ise bu uygulama durumu algılar ve yakınlarınıza kısa mesaj yoluyla uyarı gönderir. Aynı zamanda bu uygulama deprem sonrasında güvenliğinizi sağlayabilmek için size öneriler de sunar.

Deprem ile ilgili Uygulamalar

Bridgefy

Deprem anında çeşitli iletişim sorunları yaşanabildiği için internetsiz çalışan veya operatörler ile ilgili bir sıkıntı olsa bile kullanılabilen uygulamalara çok fazla ihtiyaç duyulur. Bridgefy uygulaması bunlardan birisidir ve bu özellikleri sayesinde son derece kullanışlıdır.

Bu uygulamayı kullanabilmek için sadece bluetooth ve konum servislerini açmanız yeterli. Bu sayede 100 metreye kadar olan yakınlarınızla mesajlaşmanız mümkün olur. Bu uygulamayı ne kadar çok kişi kullanırsa iletişim mesafesi de buna bağlı olarak genişler. Yani acil durum anında akıllı telefonlar âdeta bir baz istasyonu görevini üstlenir. 

Ancak buradaki belki de en önemli nokta iletişime geçmek istediğiniz kişide de bu uygulamanın yüklü olması gerektiğidir. Bu uygulama iletişime geçmek istediğiniz kişide yüklü değilse iletişim mümkün olmaz. Bu sebeple uygulamayı tüm yakınlarınıza anlatmalı ve herkesin kullanmasını sağlamalısınız. 

Deprem Anında Yapılabilecekler

Voxer

Bir afet anında yakınlarınızla pratik bir şekilde iletişim kurmak istiyorsanız Voxer uygulaması bu ihtiyacı karşılar. Bas konuş özelliği ile çalışan uygulama sayesinde yakınlarınıza fotoğraf, konum, metin mesajı da gönderebilirsiniz. Wi-Fi, 3G, 4D, EDGE gibi pek çok bağlantıyı destekleyen bu uygulama bir tür telsiz uygulamasıdır. 

Deprem Anında Yakınlarla İletişim

Google Deprem Uyarı Sistemi Nasıl Açılır?

Deprem için uygulama indirmek yerine en az bu uygulamalar kadar faydalı bir sistemden de bahsetmek isteriz. Zira Google Deprem Uyarı Sistemi hangi telefonlarda var veya nasıl yapılır gibi pek çok soru kullanıcılar tarafından bu konunun en çok merak edilenleri arasında yer alır. Google deprem uyarı sistemi bir süredir Android cihazların içinde bulunmaktadır. 

Söz konusu sistem sayesinde bazı durumlarda saniyeler öncesinde bir deprem bildirimi almanız mümkün olabilir. Bu sebeple oldukça kolay bir şekilde Android cihazınızın bu özelliğini aktif hale getirmeniz sizin için son derece faydalı olur. Bu sistemi açabilmek için aşağıdaki adımları takip etmeniz gerekir:

  • İlk olarak telefonunuzun ayarlar bölümüne girmelisiniz.
  • Ayarlar kısmından da aşağı doğru inerek konum bölümüne gelmelisiniz. 
  • Konum bölümünde deprem uyarılarını görebilirsiniz. 
  • Direkt olarak görünmeyen telefonlar da olabilir. 
  • Bu durumda konum bölümünde yer alan Gelişmiş menüsüne tıklayarak deprem uyarılarına ulaşabilirsiniz.
  • Deprem uyarılarını açık konuma getirirseniz 4.5 veya üzeri şiddette bir deprem olduğunda sistem size bildirim gönderebilir.
  • Andorid deprem uyarı sistemi nasıl yapılır sorusunun cevabı işte bu kadar basittir!
Google Deprem Uyarı Sistemi Nedir

İlginizi Çekebilir:

Klima Neden Su Akıtır? 4 Muhtemel Sebep

Çamaşır Makinesi Kokusu Nasıl Gider? 4 Kolay Yöntem

Kuru Temizleme Nedir, Nasıl Yapılır? 4 Adımda Kuru Temizleme

Tül Perdeye Zarar Vermeden Yıkama Nasıl Yapılır?

Çay Lekesi Nasıl Çıkar? Farklı Yüzeyleri Temizlemenin Kolay Yolları