İlk Siparişine Özel %30 İndirim Seni Bekliyor. Kod: MERHABA30
Blog

Çamaşır Makinesi Kokusu Nasıl Gider? 4 Kolay Yöntem

Çamaşır makinelerinin ana işlevi, çamaşırları yıkayarak çamaşırların güzel ve temiz kokmasını sağlamaktır. Bu yıkama işlemi sırasında makine aynı zamanda kendi parçalarını da temizlemektedir. Bunca temizleme işlemine rağmen çamaşır makinelerinde kötü koku meydana gelmesi oldukça sık rastlanılan bir durumdur. Birçok kişi çamaşır makinesindeki kötü kokulardan yakınmakta ve bunun için çözüm aramaktadır.

Siz de çamaşır makinesindeki kötü kokulardan muzdaripseniz ve bu kokuları gidermek için çözüm arıyorsanız içeriğimizi okumaya devam etmelisiniz çünkü yazının sonuna geldiğinizde mis kokulu bir çamaşır makinesine sahip olmanın tüm sırlarına erişmiş olacaksınız!


Çamaşır Makinesi Neden Koku Yapar?

Çamaşır makinesindeki kötü kokuları önlemek ve gidermek için ilk önce altında yatan nedenler bilmek gerekir. Çamaşır makinesinin kötü koku yapmasında birçok faktör etkilidir, bu faktörlerin en başında şu etkenler sıralanabilir:

  • Çamaşır makinesine gereğinden fazla deterjan ve yumuşatıcı konulması,
  • Çamaşır makinesinin uzun süre düşük sıcakta çalışması sonucu deterjanların tam çözülmemesi ve kalıntı oluşturması,
  • Çamaşırlarda bulunan kir ve kalıntıların kazan yüzeyine yerleşmesi,
  • Deterjan kalıntılarının zamanla kuruması, küflenmesi ve bakteri oluşturması,
  • Çamaşır makinesinin kapalı bir ortamda uzun süre kapalı kalması,
  • Çamaşır makinesinde yıkanan çamaşırların saatlerce ağzı kapalı bir şekilde beklemesi,
  • Çamaşır makinesinin boşken bile kapağının sürekli kapalı tutulması,
  • Çamaşır makinesi kapağının lastik kısmında deterjan, kir ve benzeri atıkların birikmesi,
  • Çamaşır makinesinin deterjan gözünde biriken fazla deterjan ve yumuşatıcı kalıntılarının kuruması ve kir toplaması.

Çamaşır makinesine belli bir miktardaki çamaşırı yıkamak için belirli oranda deterjan ve yumuşatıcı konulmalıdır. Ne kadar çamaşıra ne kadar deterjan ve yumuşatıcı konulacağı ise genellikle deterjan ve yumuşatıcı ambalajlarının arka kısmında yazılıdır. Bu talimatlara uyulmadan çamaşır makinesine fazla miktarda deterjan ve yumuşatıcı konulması dolaylı olarak çamaşır makinesinde kötü kokulara sebep olmaktadır.

Fazla miktarda konulan deterjan ve yumuşatıcılar çamaşır makinesi tarafından sindirilemez ve çamaşır makinesinin birçok yerine tortu ve kalıntı oluşturur. Çamaşır makinesinin deterjan gözü, kazanı, kapak lastiği ve gider boruları deterjan artıklarıyla dolar. Bu deterjan artıklarına çamaşırlardaki kirin yapışmasıyla birlikte çamaşır makinesinde istenmeyen kötü kokular ortaya çıkar.

Çamaşır makinesinde kullanılan deterjanlar belli bir ısıda ve sıcaklıkta çözülür. Bazı deterjanlar düşük sıcaklıkta çözülemez ve kalıntı olarak çamaşır makinesinde kalır. Bu durum kötü kokulara yol açar.

Hatta çözülemeyen deterjan kalıntılarının olumsuz etkileri yalnızca bununla da sınırlı değildir. Çamaşır makinesine eklenen fazla miktardaki deterjan tam olarak çözülemediği için temiz çamaşırlarda tortu ve kalıntı oluşmasına neden olur. Çamaşırlara bulaşan kalıntı deterjanlar cilte tahrişlere ve çeşitli alerjilere neden olabilir.


Çamaşır Makinesindeki Kötü Kokular Nasıl Önlenir?

Çamaşır makinesinde koku oluşmasının önlenmesi için dikkat edilmesi gereken püf noktalar vardır. Bu tavsiyelere uyulduğunda çamaşır makinesindeki kötü kokuların önüne geçilerek aynı zamanda birçok arızanın da oluşmasına engel olunabilir.

  • Çamaşır makinesine belirtilen miktardan fazla deterjan ve yumuşatıcı konulmamalıdır. Bu konuya dikkat edilmesi işin en püf noktasıdır.
  • Çamaşır makinesinin her bir parçası belli aralıklarla temizlenmeli, deterjan kalıntıları ve kirlerden arındırılmalıdır.
  • Çamaşır makinesinin gider borusu ve kazan deliklerinin düzgün bir şekilde temizlenmesi, deterjan ve kir kalıntılarından arındırılması için belli aralıklarla makine boş bir şekilde çalıştırılmalıdır. Hatta mümkünse çamaşır makinesi temizliği için özel üretilmiş ürünler kullanılmalıdır.
  • Çamaşır makinesinde yıkama işlemi biten çamaşırlar uzun süre kazanda bekletilmemeli, mümkün olduğunca kısa sürede çıkarıp kurutulmalıdır.
  • Çamaşır makinesinin kapağının sürekli kapalı tutulması içinin hep nemli kalmasına neden olacağı için kokuya ortam hazırlar bu nedenle kapağın bir miktar açık bırakılarak hava alması sağlanmalıdır.
  • Düşük sıcaklıkta çözülemeyen deterjanların bıraktığı kalıntıları temizlemek adına çamaşır makinesi belli aralıklarda boş veya dolu olarak en yüksek derecede çalıştırılmalıdır.


Çamaşır Makinesinde Oluşan Kötü Koku Nasıl Giderilir?

Çamaşır makinesinde koku oluşması birçok kişinin karşılaştığı ve rahatsız olduğu bir durumdur. Bu sorunun ortadan kaldırılmasında oldukça basit ve pratik yöntemler mevcuttur.

Aslında tek yapılması gereken çamaşır makinesinin temizliğine ve kullanımına özen gösterilmesidir. Bununla birlikte çamaşır makinesindeki kötü kokunun giderilmesi için temel parçaların düzenli aralıklarla temizlenmesi önemlidir:

1) Kazan Temizliği

Çamaşır makinesi kazanı çamaşır makinesinin en temel parçasıdır. Çamaşırların yıkanması ve durulanmasında görev alır. Çamaşır makinesindeki deterjan artıkları ve kirler kazan yüzeyine yapışarak kötü kokulara neden olabilir. Bu sebeple kazanın temizliği ihmal edilmemeli belli aralıklarla tekrarlanmalıdır.

Kazan yüzeyi nemli bir bezle el yordamıyla silinebilir. Temizlik esnasında karbonat ve sirke gibi doğal temizlik ürünlerinden de yararlanılabilir. Bununla birlikte özel çamaşır makinesi temizleyicileri ile yüksek derecede yıkanarak temizlenebilir. Çamaşır makinesinin yüksek derecelerde yıkanması kazan temizliği açısından önemlidir.


2) Deterjan Gözü Temizliği

Çamaşır makinesindeki kirin ve kokunun en çok ortaya çıktığı alanların başında deterjan gözleri gelmektedir. Deterjan gözleri üç kısımdan oluşur ve bu kısımlardan biri deterjan diğeri yumuşatıcı konulmak için kullanır, üçüncü göz ise ön yıkama için deterjanın konulduğu bölümdür.

Bu bölümlerde biriken fazla deterjan ve yumuşatıcı artıkları zamanla kirlenir, kararır ve hatta küfe dönüşür. Bu birikintiler kötü kokuya sebep olurken aynı zamanda kirli bir görüntüyü de beraberinde getirir. Bu yüzden deterjan gözünün temizliğinin belli aralıklarla yapılması önemlidir.

Deterjan gözü sökülür, bir kaba sıcak su konular içerisine deterjan, sirke veya karbonat konulabilir, deterjan gözü bir fırça ve sünger yardımıyla temizlenir eğer deterjan gözünün yerleştiği yuvada da kir varsa mutlaka o kısım da temizlenmelidir.


3) Kapak ve Lastik Temizliği

Çamaşır makinesi kapakları da diğer tüm parçalar gibi kirlenmeye müsaittir. Bu nedenle çamaşır makinesinin ve özellikle kapak lastiğinin düzenli aralıklarla temizlenmesi gerekir. Kapak lastiğindeki çukur kısım deterjan kalıntısı, kir ve hatta bozuk para gibi eşyalar için bile oldukça müsait bir alandır. Bu yüzden bu kısım sık sık kontrol edilmelidir.

Kapak ve kapak lastiğinin içerisi nemli bir bez yardımıyla kolaylıkla temizlenebilmektedir. İhtiyaç duyulursa deterjan, sirke ve karbonat benzeri malzemelerden de yardım alınabilir.


4) Gider Boruları Temizliği

Gider boruları çamaşır makinesinin kirlenmeye en müsait ve pek görülmeyen kısımlarıdır. Özellikle makine içerisindeki deterjan artıkları ve kirler bu alanda birikintilere ve hatta boruların tıkanmasına yol açabilir. Bu nedenle belli aralıklarla temizlenmesi oldukça önemlidir.

Gider borularının temizlemenin en etkili yolu çamaşır makineleri için özel tasarlanmış temizlik ürünleridir. Çamaşır makinesi temizleyici ürünler makinenin deterjan gözüne eklenir ve çamaşır makinesi en yüksek derecede çalıştırılır. Bu ürünler 6 ayda bir ya da daha kısa sürelerle kullanılabilir.


Çamaşır Makinesi Sirke ve Karbonat ile Temizlenir mi?

Çamaşır makinesinin temizlenmesinde en sağlıklı yol çamaşır makinesi için özel üretilmiş temizleyicileridir. Bu temizleyicilerle birlikte birçok kişi çamaşır makinesini evdeki doğal malzemelerle yapmaktadır. Bu doğal malzemelerin içinde en yaygın olarak kullanılan sirke ve karbonat yer alır.

Sirke antibakteriyel özelliği karbonat da güçlü temizleme nedeniyle birçok alanda temizlik amacıyla kullanılır. Çamaşır makinesi temizliğinde de hem temizlik hem de dezenfekte amaçlı tercih edilir.

Bazı çamaşır makinesi üreticileri ve tesisat ustaları sirke ve karbonatın çamaşır makinesi temizliğinde kullanımına sıcak bakmamaktadır. Sirke ve karbonatın asidik yapısının çamaşır makinesinin sistemlerine uygun olmadığını düşünmektedirler. Fakat bununla birlikte sirke ve karbonatın çamaşır makinesi için zararlı olduğuna dair kanıtlanmış bir bulgu yoktur.

Sirke ve Karbonatla Çamaşır Makinesi Nasıl Temizlenir?

Çamaşır makinesi temizliğinde sirke ve karbonat ayrı ayrı kullanılabileceği gibi birlikte de kullanılabilir.

  • Bir parça bezin üzerine bir miktar beyaz sirke dökün, nazik bir şekilde çamaşır makinesinin iç kısmını, kapağını ve lastiği ve dış kısmını silin.
  • Geniş bir kabın içine sıcak su, sirke ve karbonat ekleyin, çamaşır makinesinin deterjan gözünü sökün ve bu kabın içine yerleştirin, bir fırça ya da bez yardımıyla ovalayın.
  • Bir su bardağı sirkeye bir tatlı kaşığı karbonat ekleyin, bu karışımı makinenin deterjan gözüne boşaltın. Çamaşır makinesini en yüksek ayarına getirerek boş bir şekilde çalıştırın.


Ev temizliğinde beklediğin hizmet parmaklarının ucunda, Mr Usta en iyi temizlik hizmetleri ile yanında!