Epoksi Nasıl Yapılır? İpuçlarıyla Detaylı Anlatım!
Epoksi ısı ile sertleşen bir polimerdir. Epoksi 'termoset plastik' adı verilen gruba ait bir madde olarak bilinir. Poli Epoksi olarak da bilinen epoksi reçineler reaktif polimer sınıfında bulunur. Genellikle epoksi reçine setleri iki bileşenden oluşur. Bu bileşenlerden biri ana yapıyı oluşturan epoksi diğeri ise kullanılabilir hale gelmesi için sertleştiricidir.
İki bileşen yoğunluk ve viskozite parametreleri göz önünde bulundurularak optimal miktarlarına göre hesaplama yapılarak karışıma eklenir. Örneğin sizin de evde, atölyelerde hobi amaçlı kullanabileceğiniz epoksi reçine formülleri 2 ölçü epoksi 1 ölçü sertleştirici oranı geçerli olacak şekilde 2:1 oranda hazırlanır.
Epoksi ile çalışmaya başlamadan önce mutlaka koruyucu ekipmanınızı hazır etmelisiniz. Koruyucu ekipmanlar maske, eldiven ve boyun önlüğüdür. Epoksi ile fiziksel temasta kısa vadede görsel bir sonuç ortaya çıkmasa da uzun vadede yan etkileri mevcuttur. Epoksi ısıtılarak işlenen bir kimyasal materyal olduğundan dolayı gaz çıkışı fazla olur. Epoksinin ısıtılması sonucu açığa çıkan gazın burun, boğaz ve akciğer sağlığı için yan etkileri literatürde bulunmaktadır.
Epoksinin zemin kaplaması, tezgah, masa ve hobi amaçlı kullanılan anahtarlık gibi ürünlerde kullanılmasının temel sebebi; suya, asitlere ve alkaliye karşı dayanıklı olmasıdır. Ek olarak uzun süreli kullanımlarda etkisini kaybetmeyen güçlü yapıştırıcı özellik gösteren bir kimyasal bileşendir. Hobi amaçlı kullanımlarında ise epoksi yapım metodu içerisinde jel-jöle aşaması olarak adlandırılan aşamada boya ve benzeri estetik oluşturacak materyaller eklenebilir.
Epoksi Reçine Evde Nasıl Yapılır?
Epoksinin kullanımı küçük boyutlara indirgendikçe uygulaması da orantılı olarak artmıştır. Epoksi endüstriyel olarak yapıştırıcı ve zemin kaplaması olarak kullanılır. Fakat ısı ile donabilme ve kolay jel- jöle kıvamına gelebilme özelliğinden faydalanarak bir su bardağı miktarında da hazırlanıp farklı alanlarda uygulanır.
Epoksi reçine, reaktif bir kimyasal bileşen olması sebebi ile küçük boyutlarda ev ve atölye gibi alanlarda uygulanması planlandığında komponentleri karıştırılarak o an hazırlanmalıdır. Gerekli önlemler alındığında korkmadan epoksi ile dilediğiniz ortamda çalışabilirsiniz.
Sevdiklerinize hediyeler hazırlayarak, kendinize estetik görünümlü eşyalar yaparak bir hobi edinmek isterseniz epoksi tam size göre. Hem kendi tasarımlarınızı yapıp istediğiniz renk, istediğiniz şekilde ürünler yapabilir hem de var olan çalışmaların izlediği yolu takip edebilirsiniz.
Epoksi Yapımı İçin Gerekli Malzemeler
Epoksi kimyasal yapısı sebebi ile ısıyla sertleşen bir reçine polimerdir. Temel kullanımı yapışkan olarak kullanım olsa da kaplama materyali olarak değerlendirilebilir. Küçük çaplı epoksi çalışmaları genellikle süsleme için kullanılan materyallerin ya da anı olarak saklanmak istenen değerli eşyaların kaplanması şeklindedir. Epoksinin suya ve aside dayanıklı yapısı sayesinde özel olarak saklamak istediğiniz değerli materyalinizi güvenle taşıyabilirsiniz.
Epoksi reçine setleri ticari olarak satışta genellikle sertleştirici bileşen ve epoksi olarak iki farklı paket şeklindedir. Evinizde veya atölyenizde ufak çalışmalar yapmak amacı ile epoksi reçine kullanabilmeniz için birkaç maddede de hazırlık aşamalarını özetledik.
Epoksi reçine hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler:
- Maske
- Eldiven
- Koruyucu önlük
- Spatül
- Ölçü Kabı
- Hassas terazi
- Karıştırıcı cam çubuk
- Aktarma işlemleri için kaplar
- Şekil verebilmek için kaplar
- İsteğe göre renklendirme ve süsleme malzemeleri
Yukarıda listelenen malzemeler epoksi reçine ile tasarım yapabilmeniz için temel ihtiyaçlarınızdır. Listede yer alan ürünleri temin ederken özellikle karıştırma amaçlı kullanacağınız çubuğun ve aktarım kaplarının üretim materyali önemlidir ve dikkatli seçim yapılmalıdır.
Karıştırıcı çubuk ve aktarım kapları doğrudan ısı ile temas edeceği için cam veya aşınmayan çelik alaşımlar tercih edilmelidir. Mikser gibi kuvvetli karıştırıcıların kullanılması kabarcık oluşumunu arttıracağı için pek önerilmez.
Epoksi Nasıl Yapılır? 5 Adımda İpuçları
İhtiyaçlarınızı temin ettikten sonra üretim basamaklarına geçebilirsiniz. Üretim basamakları aşağıdaki gibi açıklanabilir:
1) Sağlığınız için öncelikle maske, eldiven ve önlük gibi koruyucu ekipmanlarınızı giyin. Çalışacağınız setin ya da masanın üzerine koruyucu bir bez veya muşamba ile kapatın. Fazla atığın ortaya çıkmaması için kumaş materyallerden yararlanmanız, önlüğünüzü tek kullanımlık değil yıkanabilir tercih etmeniz önerilir.
2) Epoksi reçine üretim setinizde yer alan epoksi ve sertleştirici bileşenleri kullanım talimatında yer alan yönergeye göre tartım kabını hassas terazi üzerine yerleştirerek tartın ve karıştırmak üzere uygun materyalde edindiğiniz aktarım kabına ekleyin. Hobi amaçlı epoksi kullanımında Önerilen ideal ölçü 2 birim epoksi 1 birim sertleştirici bileşen oranındadır. Eğer sehpa gibi büyük materyaller epoksi ile değerlendirilecekse bu oranın 1 birim epoksi 4 birim sertleştirici olması gerekebilir. Doğru ölçülerde ürün harcamadan çalışmanızı sürdürebilmeniz için epoksi reçine setini edindiğiniz firmanın yönergelerini takip etmelisiniz.
3) Aktarım kabına alınan epoksi ve sertleştirici bileşen homojen bir yapıya gelene kadar karıştırıcı çubuk yardımı ile karıştırılır. Homojen bir yapıda olması önemlidir çünkü epoksi ile hazırlayacağınız ürün içerisinde heterojenlikten kaynaklanan bir hava kabarcığı olması ürünün dayanıklılığını kötü etkiler. Bu homojenizasyon işlemi yaklaşık 5-7 dakika arasında tamamlanır.
4) Homojen karışım elde edildikten sonra jel-jöle denilen bir forma bürünür. Eğer renklendirici boya materyali eklenecek ise jel-jöle aşaması en uygun aşamadır. Epoksi jel-jöle aşamasında şeffaf bir forma bürünür. Çalışmayı, değerli materyallerinizi kaplamak amacı ile yapıyorsanız ya da örneğin içerisinde fotoğraf olan şeffaf bir küllük hazırlamakta iseniz jel-jöle aşaması materyali epoksi içine hapsetmek için en uygun aşamadır. Bu aşamada epoksi reçine kalıba dökülür, dökümden sonra kabarcık oluşabilmektedir. Kabarcık oluşumu dayanıklılık açısından istenmeyen bir durumdur. Fakat bir süre sonra kabarcıklar epoksi yüzeyine çıkar, ısıtıcı yardımı ile giderilebilir.
5) Epoksi dökümü için ideal sıcaklık 18-24°C olarak optimize edilmiştir. Epoksinin soğuk ortam koşulları sebebi ile kristallenmesi söz konusu olabilir. Bu durum epoksinin yapısını kalıcı olarak bozmaz. Ilık su dolu bir kap içerisinde benmari metodu ile eşya konformasyonu kazanılır. Hazırladığınız epoksiyi kalıbınıza uygun sıcaklıkta döktükten sonra 8-12 saat aralığında sertleşme başlayacaktır. Ürün 24 saat sonra kullanıma hazır hale gelir. Epoksi döküm aşamasında ortamın maksimum sıcaklığı 25°C olmalıdır; fakat hızlı kuruma sağlamak için dökümün ardından hazırladığınız çalışma sıcak ortamda bekletilmelidir.
Epoksi Anahtarlık Yapımı
Kendinize ve sevdiklerinize ellerinizle emek harcayarak hediyeler yapmak çok kıymetli olacak. Anahtarlık, küllük, fotoğraf çerçevesi, bardak altlığı, ahşap ile birleştirerek masa gibi birçok eşya hazırlayabilirsiniz. Sizler için kişiye özel epoksi anahtarlık yapmanın pratik basamaklanını hazırladık. Öncelikle kullanacağınız malzemeler:
- İçerisinde epoksi ve sertleştirici bileşen olan epoksi reçine kiti
- Anahtarlığınızın kişiye özel olması için harfli kalıplar
- Anahtar halkası ve aksesuar zinciri
- Kurutulmuş çiçekler veya sim gibi süs materyalleri
- Eldiven
- Maske
- Koruyucu önlük
- Çalışma masanız için uygun örtü
- Cam karıştırma çubuğu
- Aktarım kabı
- Ölçüm için hassas terazi
yukarıdaki listede belirtildiği gibidir.
Şimdi sıra uygulama basamaklarında.
1. Basamak: Çalışma masanızı korumak amaçlı bez veya muşamba örtün.
2. Basamak: Kendi sağlığınızı korumak için maske ve eldivenleri takın.
3. Basamak: Epoksi reçine kitini edindiğiniz tedarikçi firmanın önerilerine göre epoksi ve sertleştirici bileşeni tartın ve aktarım kabına alın.
4. Basamak: Karışımı karıştırıcı cam çubuk yardımı ile 5-7 dakika arasında karıştırın.
5. Basamak: Karıştırmanın ardından oluşan hava kabarcıklarının yüzeye çıkması için bir süre bekleyin. Bekleme aşamasında ortam şartlarının maksimum 25°C olmasına özen gösterin.
6. Basamak: Harfli kalıplarınızın zeminine süsleme için tercih ettiğiniz kuru çiçek, sim vb. materyallerinizi istediğiniz düzende dizin. Jel-jöle formundaki epoksi reçinenizi kalıba dökün.
7. Basamak: Epoksi kuruyana kadar yani yaklaşık 24 saat sıcak bir ortamda kurumaya bırakın.
8. Basamak: Kuruyan harf formundaki epoksinizin üzerine ince bir delik açın ve birleştirdiğiniz zincir-anahtarlık halkasını delikten geçirin.
Tasarımı tamamen size ait olan harfli anahtarlığınız hazır. Dilerseniz kendinizi, dilerseniz de sevdiklerinizi bu el yapımı hediyeniz ile mutlu edebilirsiniz.
Boya badana ince işçilik ve Ustalık ister! Sadece birkaç dakikada güvenilir ve işin ehli Usta boyacı hizmetine, Mr Usta ile kavuşabilirsin.