Hızlı Yapıştırıcı Nasıl Çıkarılır? Evde Acil Çözümler
Yüksek yapışma gücünü sahip hızlı yapıştırıcılar evinizde birçok alanda kullanılabilir. Hızlı yapıştırıcıların kullanıldığı alanlar iç ve dış mekanlar, ev, iş, araçlar ve atölyelerdir. Araç içi pratik tamir işlerinden başlayarak büyük metal ve plastik parçaların da sağlam yapışmasını sağlar.
Hızlı yapıştırıcıların en temel özelliği iki sert yüzey birbirine temas etmediği sürece ıslak kalmasıdır. İki yüzeyin birbirine temas etme süresine ‘kabuk bağlama süresi’ denmektedir. Kabuk bağlama süresi dolan hızlı yapıştırıcılar yüzeyi bir deri benzeri yapıda kaplayarak kurur. Kuruyup yapıştığı yüzeyden ayrılması oldukça zordur.
Üzerinde boya olan bir dolap yüzeyine bulaştığında ve çıkarılmak istendiğinde yalnızca dolabın ahşap yüzeyi ile değil aynı zamanda yüzeydeki boya ile de temas edeceği için hasar verir. Hızlı yapıştırıcının sert yüzeyden en kolay uzaklaştırma yöntemi organik bir çözücü ile muamele etmektir; fakat yüzeyde boya olması durumunda organik çözücü boyaya da zarar verecektir.
Japon yapıştırıcısı, hızlı süper yapıştırıcılar grubuna girer. 2. Dünya Savaşı ile silah sanayisindeki üretimi desteklemek amacıyla ortaya çıkmıştır. Hızlı süper yapıştırıcılar, bilimsel anlamla büyük merak uyandırmış ve önemli bulunmuştur. Siyano alkanların kimyasal yapısı incelendiğinde metal-metal etkileşimleri olduğu görülür ve bu bağ yapıştırıcının güçlü etkisini açıklar.
Hızlı yapıştırıcılar ile işlem yapılan eşyalar serin, kuru ve rutubetsiz ortamda saklandığında malzemenin dayanıklılığı artmaktadır. Hızlı süper yapıştırıcıların güçlü bir çekme dayanımı vardır. Tam da bu sebepten bulaştığı yüzeyden temizlenmesi zor bir hal almaktadır.
Hızlı Yapıştırıcı Lekesi Nasıl Çıkar?
Hızlı yapıştırıcılar sevdiğimiz ve vazgeçemediğimiz birçok eşyamızı geri kazandıran, acil durumlarda kullanımı sıkça görülen kuvvetli yapıştırıcılardır. Fakat bu uygulamalar sırasında yanlışlıkla istenmeyen yüzeyler ile temas edebilmektedir.
İstenmeyen bu temas sonucunda sert bir tabaka meydana gelir ve su gibi basit bir çözücü ile yüzeyden çıkarmak imkansızdır. Genellikle porselen, ahşap, seramik gibi yüzeyleri yapıştırmakta oldukça etkili olan hızlı yapıştırıcılar organik çözücüler ile çözülen bir kimyasal yapıya sahiptir.
Günlük hayatınızda doğrudan bir organik çözücü bulamadığınız durumlarda lekeden yine de kurtulabilirsiniz. Evinizde hazırlayabileceğiniz pratik formülleri sizin için derledik. Kolaylıkla evdeki malzemeleriniz ile hazırlayabileceğiniz formüller şu şekildedir:
Sıcak Tuzlu Su Karışımı
Kan lekesinin aksine hızlı yapıştırıcı lekelerinde sıcak su ile muamele lekenin giderilmesi için daha etkilidir. Hızlı yapıştırıcı istenmeyen yüzeye temas ettiğinde kabul bağlama süresi sona erdiyse sertleşerek yüzeyde donacaktır. Bu sebeple doğrudan sıcak su ile müdahale etmek kuruyan hızlı yapıştırıcının erimesini sağlar. Bir kap içerisine iki tatlı kaşığı tuz ekleyip sıcak su ile karıştırırsanız yüzeyim daha kolay temizleyebilirsiniz.
Hızlı yapıştırıcı yüzey ile fazla temas edip kuruduysa keskin olmayan bir bıçak veya spatula yardımı ile hassas bir şekilde kazıyabilirsiniz. Kumaş yüzeye tuzlu sıcak su uygulaması yapıp hızlı yapıştırıcıdan arındırdıysanız çamaşır makinanızı kısa programda düşük derecede çalıştırarak hızlı yapıştırıcı lekesinden tamamen kurtulabilirsiniz.
Margarin ve Karbonat Çözümü
Çanta ve ayakkabılar; deri, süet, kumaş gibi farklı materyallerden üretilebilmektedir. Özellikle deri ayakkabı ve çantalar yüksek ücretlere alındığından sizin için kıymetli olacaktır. Kullanım ömrünü artırmak için doğru kullanımı önemlidir. Doğru kullanımına düzenli olarak vazelin ile nemlendirmek örnek verilebilir. Bu eşyalar bir hasar aldığında, tokası koptuğunda hızlı yapıştırıcı ile sorunu pratik bir şekilde çözebilirsiniz. *
Yaptığınız işlem uzun süre kullanımınızı da sağlar. Fakat kazanın ne zaman geleceği belli olmaz, hızlı yapıştırıcı ile onarım işlemini yaparken aniden deri yüzeye temas edebilir.
Bulaşan hızlı yapıştırıcıyı deri yüzeyden uzaklaştırmak için karbonat ve margarin ile temizleyici bir krem hazırlamalısınız. Uygulamayı krem hazırlayarak yapmak yerine leke üzerine önce karbonat uygulayıp sonrasında margarin ile ovma işlemi yapılabilir. Karbonat hızlı yapıştırıcının deri yüzeyden uzaklaşmasını sağlarken margarin yüzeye hasar vermeden sürecin hızlanmasını sağlayacaktır.
Yukarıda belirtilen evinizdeki malzemeler ile hazırlayabileceğiniz hızlı yapıştırıcı hazırlama formülasyonlarına ek olarak aseton hızlı yapıştırıcıyı çıkarmak için ideal organik çözücü olarak bilinmelidir.
Hızlı Yapıştırıcı Elden Nasıl Çıkar?
Hızlı yapıştırıcılara en iyi örneklerden biri Japon yapıştırıcısıdır. Birçok yapıştırıcı denedikten sonra kesin çözüm olarak akla gelmektedir. Fakat hızlı yapıştırıcıların hepsi ile çalışırken elinize, kumaş yüzeylere veya sert ahşap, mermer gibi yüzeylere yapışmamasına dikkat etmelisiniz.
Özellikle elinize bulaştığında, derinizin kimyasal yapısını etkileyerek sertleşecek ve üst tabakayı kaplayacaktır. Kumaş yüzeylere ve ahşap gibi sert yüzeylere hızlı yapıştırıcı yapıştığında yıkarıda sıraladığımız püf noktalardan yararlanabilirsiniz.
Hangisinden yararlanırsanız yararlanın etkisi göreceksiniz fakat aynı uygulamalar cilt üzerinde hasar oluşturabileceği gibi etkisiz kalabilir. Ciltten hızlı yapıştırıcı çıkarma püf noktaları aşağıdaki alt başlıklarımızda açıklanmıştır.
Aseton ile Ciltten Hızlı Yapıştırıcı Nasıl Çıkar?
Hızlı yapıştırıcıların kimyasal konformasyonu göz önünde bulundurulduğunda yüzeyden en ideal uzaklaştırıcısının organik bir çözücü olduğunu söyleyebiliriz. Günlük hayatınızda en sık rastladığınız organik çözücü asetondur. Aseton genellikle tırnaklarınıza sürdüğünüz ojeyi çıkarmak amacıyla kullandığınız bir üründür. Cildinize hızlı yapıştırıcı bulaştığında doğrudan aseton ile muamele ederek çıkarmak, göz çevresi gibi hassas bir bölgede değilse doğru bir seçenektir.
Cildinize yapışan hızlı yapıştırıcıyı asetonla müdahale ederek çıkarmadan önce mutlaka markası fark etmeksizin aldığınız aseton ürünün içeriğini okumalısınız. Ev kullanımı için farklı kimyasallar da kullanılarak hazırlanan formülasyonlar daha iyi olacaktır.
Asetonun günlük hayattaki kullanımı itibari ile tırnak yüzeyler cildinizden çok daha dayanıklı olduğu için daha önce gözden kaçırdığınız noktalar mevcut olabilir. İçeriğini değerlendirdiğiniz asetonu bir pamuk yardımı ile bulaşmanın olduğu yüzeye uygulamak derinizde sürtünmeden kaynaklı bir hasar yaratabilir.
Cildinize hızlı yapıştırıcının bulaştığı yere bir, iki damla aseton damlatın ve maksimum üç dakika olacak şekilde bekletin. Bu işlem sonucunda hızlı yapıştırıcı içeriğindeki hidrojen bağlarının kırılması sebebi ile yapıştırıcının cildinizden bir kurumuş kabuk gibi ayrıldığını göreceksiniz. Eğer asetonu cilt yüzeyinde bekletmeniz sonucunda çıkmaz ise bir pamuk yardımı ile dikkatli ve bastırmadan ovarak çıkarabilirsiniz.
Cildinize doğrudan aseton ile uygulama yaptığınızda yağ tabaka da uzaklaşmış olacaktır. Cildinizin nem oranını ve yağ seviyesini koruyabilmek amacı ile E vitamini ve gliserol içerikli bir nemlendirici ile uygulama yaptığınız bölgeyi nemlendirin.
Tuz ve Zeytinyağı ile Ciltten Hızlı Yapıştırıcı Nasıl Çıkar?
Hızlı yapıştırıcı kullanırken ellerinizi korumak adına eldiven kullanılması önerilmektedir. Ek olarak işlemin yapıldığı ortam da muşamba yardımı ile kapatılabilir. Hızlı yapıştırıcı ile maket gibi hassas işler yapıyorsanız ve küçük parçaları yapıştırmaya çalışıyorsanız eldiven kullanmak biraz zor olabilir. Olası bir kaza ile karşılaştığınızda, hızlı yapıştırıcı elinize bulaşıp bir temas sonucu kuru forma geldiğinde su ile temizlenmesi mümkün değildir.
Hızlı yapıştırıcı bulaşan cildinizden lekeyi temizleme yöntemlerinden biri aseton ile silmektir; fakat hassas bir cildiniz var ise ya da bulaş durumu çocuklarda yaşanırsa bu yöntem sakıncalı olacaktır. Tuz ve zeytinyağı ile hazırlayacağınız karışım da ciltten hızlı yapıştırıcıları çıkarmanıza yardımcı olur.
Bu formülasyonun içinde bulunan zeytinyağı sayesinde cildinizin yağ dengesi korunacak tuz da sürtünme kuvveti ile katılaşan yapıştırıcıyı cildinizden kaldıracaktır. Zeytinyağı tuz karışımını cildinize uygulayıp hızlı yapıştırıcıyı uzaklaştırdıktan sonra sabun ile bölgeyi yıkamalısınız.
Ev temizliğinde beklediğin hizmet parmaklarının ucunda, Mr Usta en iyi Temizlik hizmetleri ile yanında!