İlk Siparişine Özel %30 İndirim Seni Bekliyor. Kod: MERHABA30
Blog

Klima Çarpması Neden Olur? Belirtileri, Nasıl Geçer?

Yaz aylarının yaklaşması ile başlayan sıcak havalar evde vakit geçirmenizi, ofiste çalışmanızı, alışveriş yapmanızı ve daha birçok aktiviteyi bunaltıcı hale getirir. Arkadaşlarınız ile sıcak bir yaz günü buluşmak istediğinizde uzun bir yürüyüş sonucu kafeye oturduğunuzda klimanın serinliği o kadar iyi hissettirecektir. Fakat bu rahatlama hissine kapılıp klimanın doğrudan temas ettiği bölgede uzun süre kalmak kötü sonuçlar doğuracaktır.

Klimanın sağlığınız için kötü sonuçlar doğurması için illa çok sıcakladıktan sonra klimalı bir ortamda bulunmaya gerek yoktur. Ofis gibi çalışma ortamları sıcak yaz günlerinde çalışanlarının rahat şartlarda çalışmasını sağlamak için klimalar ile havalandırılmaktadır. Fakat siz rahat bir ortamda serin serin çalıştığınızı zannederken burnunuz akmaya veya başınız ağrımaya başlar.

Klimalar özellikle sıcak yaz aylarında tercih edilmektedir. Düzenli olarak klima kullanımları yalnızca ilkbahar ve yaz aylarında gerçekleşmez. Sıcak iklime sahip şehirlerde klimanın sağladığı ısınma miktarı yeterli geldiği için sonbahar ve kış aylarında da klima tercih edilmektedir. Sürekli klima kullanan kişiler klima çarpması durumu ile karşı karşıya kalmaz.

Klima çarpması doğru kullanım dışında gerçekleştirilen eylemler sonucunda oluşur ve oldukça zorlu bir iyileşme sürecine sizi sürükler. Daha doğru önlemler alabilmeniz için klima çarpması olarak adlandırılan klima hastalığının ortaya çıkacağı durumları listeledik. Klima çarpmasının temel sebepleri şu şekilde sıralanabilir:


Klima Çarpmasının Nedenleri Nelerdir?

Klima Filtresini Temizlememek

Klimalar temelde su döngüsü ile ortamı soğutmayı sağlayan elektronik cihazlardır. Teknolojinin gelişmesi ile fonksiyonel, antibakteriyel, ev akarlarını ortadan kaldıran ve iyon teknolojisi ile serinlik sağlayan klimalar piyasada yer almaktadır.

Birçok teknolojik klima alternatifi seçenekleriniz arasında bulunsa da hiçbiri kendi filtresini yıkayıp temizleyebilen ve bakımını yapan yetenekte değildir. Eğer siz de farklı mevsimlerde de olsa sürekli olarak klima kullanıyorsanız bakımını ve temizliğini kendi sağlığınız için yapmalısınız.

Alerjik zatürre genelliklerde çocuklarda ve 50 yaş üstü bireylerde görülen alerjenlerin sebep olduğu bir akciğer hastalığıdır. Klima sistemlerinde temizliğin önemini, hastalıklar bedeninizi ele geçirmeden fark etmelisiniz. Klimanızda bulunan filtre ve benzeri mekanizmaların düzenli temizlenmemesi sonucunda küf mantarı oluşumu söz konusu olur.

Akut alerjik zatürre de klimanızda siz fark etmeden oluşan bu küf mantarlarının bulunduğu havanın solunması sonucu ateş kas ağrısı ve halsizlik gibi semptomlar ile kendini gösteren bir hastalıktır. Hastalığın tespiti şüpheli kişinin kan değerlerine bakılarak yapılmaktadır. Tedavisi için ise alerjenler ile hastanın temasının kesilmesi ve uzman tavsiyesindeki ilaçların kullanımıdır.

Klima ateşi gibi klima hastalıkları, klima karşısında ve soğuk ortamda uzun süre bulunmanız sonucu meydana gelebilir. Klimalar ile ortak mekanizmaya sahip soğuk buhar üreten nem aletleri gibi diğer cihazlar da bu hastalığa sebep olmaktadır. Alerjik zatürrede olduğu gibi toksinlerin bedeninize girişi sonucunda hastalık tespit edilmektedir.


Klimanın Doğrudan Temas Ettiği Ortamda Uzun Süreli Kalmak

İnsan sıcakkanlı bir canlıdır. Vücut sıcaklığı genellikle 24-25°C olarak ölçülmektedir. Uyku halinde veya banyo yaptıktan sonra vücut ısısı değişkenlik göstermektedir. Klima kullananlar için en büyük tehdidi oluşturan eylemler klima karşısında uzun süre uyumak ve banyodan sonra ıslak saçlar ile klima karşısında oturmaktır.

Bunlar sonucunda öncelikle bel, boyun ağrısı hissedersiniz fakat sonrası çok daha tehlikeli ve zorlu bir süreçtir. Klima ile sürekli olarak soğutulan ortamlarda uzun süre durmak bağışıklık sisteminizin düşmesine sebep olarak birçok hastalık için vücudunuzu açık hale getirir.


Terli Bir Şekilde Klima Karşısına Oturmak

Spor salonu gibi ortamlarda yoğun antrenman sonrası klima altında dinlenmek çok yanlıştır. Antrenman içinde yapılan hareketler ile ısınan kaslar klima ile soğutulan ortamlarda aniden soğumaya maruz kalacaktır. Kaslarda biriken laktik asitin yanlış depolanması sebebi ile kas ağrıları meydana gelecektir.

Spor sonrasında havlu ile kurulanarak terin vücudunuzda kurumasına engel olup sıcak bir duş ile vücudunuzun ısı dengesini sağlamalısınız. Klima çarpmasının önüne geçmenizi sağlayacak yöntemlerden biri de su tüketimini artırmaktır. Bu sayede sporda kaybettiğiniz sıvıyı da vücudunuza geri kazandırmış olacaksınız.


Klima Çarpmasının Belirtileri Nelerdir?

  • Laktik asitin, ısınan kasların hızlı soğuması sebebi ile yanlış birikmesi söz konusu olur ve kas ağrıları oluşur.
  • Doğrudan klima kanatlarını kendinize ayarlamanız sonucunda göğüs ağrısı oluşur.
  • Bağışıklığınızın düşmesi sonucu bademcik ve lenf bezleriniz enfekte olarak boğaz ve kulak ağrısına sebep olur.
  • Burun tıkanıklığı, nefes almakta zorlanma gibi solunum yolu sorunları ortaya çıkabilir.
  • Vücudun ısı dengesi hızlı bir yükseliş ve azalış yaşadığı için bünyede bir savaş başlar ve yüksek ateş cevabı oluşur.
  • Şiddetli baş ağrısı oluşur.
  • Uzun süreli soğuk alanda kalmaktan kaynaklanan bağırsak hassasiyeti ve mide bulantısı oluşur, kusma gerçekleşebilir.
  • Ortamdaki nem dengesinin doğru ayarlanamamasından dolayı cilt kuruluğu meydana gelir.


Klima Çarpması Nasıl Geçer?

Klima çarpması sonucunda migren atakları ve uzun süreli baş ağrısı yaşayabilirsiniz. Eğer doktorunuzun reçete etmiş olduğu ve düzenli kullandığınız bir ağrı kesiciniz var ise kullanabilirsiniz. Alternatif olarak nane yağı, biberiye yağı gibi aromaterapi yağları ile şakak veya alın bölgesine masaj yaparak ağrının geçirilmesi sağlanabilir.

Uzun süre klimalı alanda soğuk havaya maruz kalmanız sonucu boğazınız ağrıyor ise zencefilli bal, üst solunum yolunda oluşan enfeksiyonun iyileşmesine yardımcı olacaktır. Adaçayı, müsilajı bir tıbbi aromatik bitkidir ve 80°C'de demledikten sonra gargara yaparak boğazınızın gıcıklanmasına engel olabilirsiniz.

Klima çarpması sonucunda ateş, baş ve boyun ağrısı gibi sorunlar yaşamaya başladıysanız bağışıklığınız bir savaş halindedir. Sizin de bağışıklık sisteminize yardım etmek için destekleyici ürünler kullanmanız gerekebilir. Eğer klima çarpması bakteriyel bir enfeksiyona veya viral bir duruma evrilmediyse vitamin takviyeleri kısa sürede toparlanmanızı sağlayacaktır. Herkes için geçerli olan bir iyileşme süresi ne yazık ki söz konusu değildir.


Doğru Klima Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Yaz sıcaklarında klima ve vantilatör gibi serinleme cihazlarını kullanmaya ihtiyaç artmaktadır. Fakat taze hava ile ortamın havalandırılması da ihmal edilmemelidir. Klima kullanımının temel prensibi, doğrudan kişileri serinletmek değil ortamın ısı dengesini sağlamaktır.

Klima çarpması; doğrudan klima ile karşı karşıya oturulduğu, ortam sıcaklığının değiştirilmesi yerine vücut sıcaklığına etki etmesi ile ortaya çıkmaktadır.

Klima çarpması ve diğer klima hastalıklarının önüne geçebilmeniz için almanız gereken bazı önlemler vardır. Bu önemleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Antrenman sonrası, hararetli yürüyüş gibi durumlarda terlediğinizde serinlemek için doğrudan klima karşısına geçmek yerine, bir havlu yardımı ile terinizi silin; zamanınız ve imkanınız var ise ılık bir duş alın. Duş hem kas hem kemik ağrılarına engel olacaktır.
  • Klima ile ortam sıcaklığı ne kadar iyi ayarlanıyor olursa olsun mutlaka düzenli olarak klimalı ortamı havalandırın. Doğal hava akışına ve ortamın mevcut havasının tazelenmesine izin verin. Ortamda bulunan toz ve akarlar, klima ile serinleme işlemi sırasında ortamdan uzaklaşmamaktadır. Anti bakteriyel özellikli klimalar yalnızca ortama verdiği havanın sterilizasyonunu sağlamaktadır. Mevcut havanın da yenilenmesi gerekir.
  • Ofis, ev, sınıf fark etmeksizin kapalı alanlar için ideal isi 21-24 °C arasındadır. Siz de klimanızı serinlemek üzere açtığınızda bu sıcaklık aralığında tutmaya özen gösterin. Aksi halde fark etmeden fazla soğuk bir ortamda vakit geçirdiğiniz için çeşitli bağırsak problemleriniz oluşabilir. Ek olarak klima sıcaklığı sürekli değiştirilmemeli, tek bir ayarda sabit tutulmalıdır. Klimanın sıcaklığı kadar üfleme hızı olarak adlandırılan fan özelliği de fazla arttırılmamalıdır. Toplu taşıma kullandığınızda klimanın özelliklerine müdahale edemeyeceğiniz için yanınızda hırka taşımanız doğrudan soğuk havaya maruz kalmamanızı sağlayacaktır.


Klimanın montaj, bakım, temizlik ve tamir ihtiyaçları için güvenilir Klimacı Usta bulmak hiç bu kadar kolay olmamıştı! Günlerce beklememek için hızlıca sipariş oluştur ve istediğin tarih ve zaman aralığında Usta Klimacı kapına gelsin.