İlk Siparişine Özel %30 İndirim Seni Bekliyor. Kod: MERHABA30
Blog

Split Klima Nedir?

Ev, iş yeri gibi çok çeşitli mekanlarda kullanılabilen klimalar vazgeçilmez iklimlendirme cihazları olarak bilinir ve sıkça kullanılır. Zaman içinde değişip dönüşerek çok daha ergonomik ve estetik hale gelen klimalar; yaz aylarında serinlemek, kış aylarında ısınmak için son derece kullanışlı bir teknolojik buluştur. Bilhassa yaz aylarında klimalara daha çok ihtiyaç duyulur.

Klimaların inovatif türleri arasında yer alan split klima modeli, en çok kullanılan ve en çok verim alınan klimalar arasında ilk sıralarda yer alır. İleri teknolojinin bir ürünü olan split klimalar yeni nesil klimalardan birisidir. Split klimanın bu derece yaygın olması ve hakkındaki yorumların genellikle olumlu yönde olması kullanıcıları split klima nedir sorusunun cevabını aramaya yöneltir.

Genellikle evlerde kullanılan, ortamı serinletme ve ısıtma işlevlerini aynı anda karşılamaya yarayan klimalara split klima adı verilir ve bu klimaların en basit tanımı bu şekilde verilebilir. Ayrıntıya ve kelimenin kökenine indiğimizde ise split klimalarla ilgili daha geniş bilgi sahibi olabilir, bu klimaları gözümüzde daha kolay canlandırabiliriz. Bu noktada split İngilizce bir kelimedir ve anlamı bölmek, ayrık, ayrılmak olarak bilinir.

Split klimalar da iç ünite ve dış ünite olmak üzere iki ayrı üniteden oluştukları için bu adla anılır. Split klimalar salon tipi, duvar tipi, yer veya tavan tipi olmak üzere kendi içinde farklı modeller barındırsa da split klimaların çoğu duvar tipi modeller olarak karşımıza çıkar.

Duvar tipi split klima ne demek sorusu da kullanıcılar tarafından en çok merak edilenler arasında yer alır. Evlerde klasik olarak duvara monte edilerek kullanılan split klimalar bu şekilde adlandırılır.


Split Klima Türleri

Günümüzde split klimalara talep çok fazladır ve bu da klima teknolojisinin split sistem üzerinde yoğunlaşmasına zemin hazırlar. Bu durumun bir sonucu olarak split klimalar kendi içinde türlere ayrılır. Split klima çeşitleri iç ünite sayısına göre belirlenir. Bu doğrultuda split klimaların 2 türü bulunur:

Mono Split Klima

Adından da anlaşılacağı üzere split klimalarda bir tane iç ünite, bir tane de dış ünite bulunur. Evlerde kullanılan klimalar genellikle mono split klima türündedir. Evlerin yanında bu klimalar küçük çaplı iş yerlerinde de kullanılabilir.

Multi Split Klima

Multi split klimalarda tek dış ünite özelliği mono split klimalarla ortaktır. Bununla birlikte bu türde mono split klimalardan farklı olarak birden fazla iç ünite bulunur. Tek bir dış üniteye birden fazla iç ünite bağlanabilir. Multi split klimalar genel olarak alışveriş merkezleri, okullar, hastaneler, büyük çaplı iş yerleri gibi mekanlarda tercih edilir.


Split Klimaların Ergonomik Özellikleri ve Avantajları

Split klimaların bilinmesi gereken, öne çıkan ve yaygınlaşmasını sağlayan başlıca özellikleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Split klimalar görece daha ekonomik ve tasarruflu bir klima türüdür. Bu da kullanıcılara ekonomik açıdan avantaj sağlar. Dolayısıyla split klima elektrik tüketimi konusunda da avantajlıdır.
  • Bu klimalarda mümkün olan en yüksek verim az enerjiyle elde edilir.
  • Split klimalarda çevreye ve ozon tabakasına dost soğutucu gazlar kullanılır. Bu sebeple split klimalar ekolojik olarak da avantajlı cihazlardır.
  • Bu klimaların dış üniteleri kapalı alan dışında tutulduğu için kullanım esnasında içeride bir gürültü oluşmaz. İç ünitenin sesi de zaten 30 desibel değerindeki fısıltı sesinden bile daha az olduğu için yaşam alanlarında herhangi bir rahatsızlık oluşturmaz.
  • Ayrıca dış ünitenin iç ünite ile aynı ortamda olmaması görsel ve estetik açıdan da kullanıcıya avantaj sağlar. Bunun için split klimalar aynı zamanda dekoratif açıdan da görüntünün bozulmasına sebep olmayacağı için avantajlıdır.
  • Split klima özellikleri arasında bu klimaların diğer klimalara göre daha verimli olması da sayılabilir.
  • Multi split klimalarda tek dış üniteye birden fazla iç ünite bağlayabilmek yer konusunda tasarruf etmenizi sağlar. Aynı zamanda bu türdeki klimalarla tek dış üniteyle birden fazla ortamı ısıtabilir veya soğutabilirsiniz.
  • Split klimaların iç üniteleri duvara, tavana, yere veya asma tavan aralarına yerleştirilebilir. Bu da fonksiyonel bir kullanım sağlar.
  • Split klimalar boyut açısından avantajlı birer ürün olduğu için bu klimaların montaj aşaması da oldukça kolaydır. Split klimaların montajında komplike boru veya kablo sistemlerine gerek yoktur. Montaj aşamasının kolay olması bu işlemin daha az bütçeyle yapılmasını da sağlar.
  • Bu klimalar anti-bakteriyel özellikler gösterir. Dolayısıyla split klimalar sağlık açısından da bir adım öne geçer.
  • Split klimalardan kısa sürede yüksek derecede verim alınabilir.
  • Split klimaların uzaktan kumandaları sayesinde klimanın bulunduğu ortamda her yerden klimaya dilediğiniz müdahalede bulunarak klimanın ısı seviyesini ayarlayabilir, klimayı açıp kapatabilirsiniz.
  • Split klimaların yaygın kullanımı bu klimaların çok çeşitli modellerinin üretilmesini ve satışa sunulmasını sağlar. Split klimaların söz konusu geniş ürün yelpazesi sayesinde bütçenize uygun klimaya ulaşmanız kolaylaşır.


Split Klima Çalışma Sistemi

Split klimalarla ilgili başlıca ayrıntılara yer verdikten sonra sırada kullanıcıların bu klimalar ile ilgili en çok araştırdıkları konular arasında yer alan split klima nasıl ısıtır sorusunun cevabı var.

Enerji ve ısı transferi split klimaların temel çalışma prensibi olarak bilinir. Söz konusu transfer kullanım durumuna göre ısıtma çevrimi veya soğutma çevrimi olarak adlandırılır. Buradaki sistem yaygın bilinenin aksine bir hava transferi değildir.

Split klima dışarıdan hava alır mı sorusu kullanıcılar tarafından sıkça araştırılır. Bu sorunun cevabı önceki cümlelerimizde saklı. Klimaların sistemi hava transferi üzerine değil, enerji ve ısı transferi üzerine kuruludur. Yani klimalar çalışırken dışarıdan hava almaz.

Genleşme valfi, kompresör, kondenser gibi klima parçaları split klimalardaki dış ünitede yer alır. Isıyı çevirme işlemi de eşanjör ya da ana pompa aracılığıyla dış ünitede meydana gelir.

Split klimaların iç ünitesinde ise radyal fan sistemi ve buharlaştırıcı olarak görev alan evaparatör bulunur. Bu sistemler ile ortama şartlandırılmış hava verilmesi sağlanır.

Yalıtımlı bakır borular da split klimalardaki bu iki iç ve dış ünite arasında gaz transferi yapabilmek için kullanılır.

Split klima modellerinde ortamdan alınan hava söz konusu iç üniteden geçer. Sonrasında split klima içerideki ortamın havasını yukarıda saydığımız sistemler sayesinde duruma göre soğutarak veya ısıtarak aynı iç ortama geri verir. Split klimaların çalışma sistemi en basit anlatımıyla bu şekildedir.


Doğru Split Klima Seçimi Nasıl Yapılır?

Split klima kullanmaya karar verdiğinizde seçim aşaması için dikkat etmeniz gereken bazı hususlar bulunur. Bunları aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:

  • Öncelikle kullanacağınız alanla klimanın büyüklüğü uyum içinde olmalıdır. Çeşitli split klima ölçüleri arasından klimayı yerleştireceğiniz alana en uygun olan ölçüdeki klimayı seçebilirsiniz.
  • Klimaların soğutma ve ısıtma kapasiteleri de seçim aşamasında dikkat edilmesi gerekenler arasında yer alır. Bu noktada ihtiyacınıza ve beklentinize uygun kapasitede bir split klima seçtiğinizden emin olmalısınız.
  • Klimaların çalışırken çıkardıkları sesler de seçim konusunda önemlidir. Konforlu bir kullanım için mümkün olduğunca en sessiz şekilde çalışan klimaları tercih etmelisiniz.
  • Split klima satın alırken bütçe de önemlidir. Çeşitli bütçelere uygun split klima fiyatları arasından beklentilerinize ve bütçenize uygun klimayı seçebilirsiniz.
  • Klimayı kullanım süreniz de seçim aşamasında göz önünde bulundurmanız gerekenler arasındadır. Örneğin klimayı gün içinde 6 ile 10 saat kadar uzun süre boyunca kullanacaksanız tercihinizi daha inovatif özellikler gösteren inverter klima seçeneklerinden yana kullanabilirsiniz. Zira bu klimalar ortam sıcaklığına göre kendini ayarlar ve istenilen sıcaklığa ulaşınca durur. Bu da daha pratik kullanım ve daha az enerji kullanımı sağlar. Split klima ile inverter klima arasındaki fark nedir sorusu da böylelikle cevaplanmış olur.


Klimanın montaj, bakım, temizlik ve tamir ihtiyaçları için güvenilir Klimacı Usta bulmak hiç bu kadar kolay olmamıştı! Günlerce beklememek için hızlıca sipariş oluştur ve istediğin tarih ve zaman aralığında Usta Klimacı kapına gelsin.