İlk Siparişine Özel %30 İndirim Seni Bekliyor. Kod: MERHABA30
Blog

Stor Perde Nasıl Takılır?

Ev dekorasyonları herkes için son derece önemlidir. Zira dinlenmek, eğlenmek, aile ve arkadaşlarımızla vakit geçirmek, hatta bazen çalışmak için evlerimizde vakit geçiririz ve tüm bunları gerçekleştirdiğimiz evlerimizde bulunduğumuz zamanların huzurlu bir şekilde geçmesini isteriz.

Bunun için de dekorasyonda gözümüze hoş gelen, bizi mutlu eden ve işlerimizi kolaylaştıran parçaları tercih ederiz. Stor perde çeşitleri de pratik, kullanımı kolay ve dekoratif birer eşya olarak son yıllarda hem evlerde hem de ofislerde sıkça tercih edilir.

Pratik, kolay kullanılan ve temizlenen, kullanım ömrü uzun olan stor perdelerin takılma aşaması sıradan perdelere göre biraz farklıdır. Dolayısıyla perdelerinizi stor modellerden yana kullanacaksanız stor perde montajı hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Böylelikle perdenizi çıkarıp takmanız gereken durumlara karşı hazırlıklı olur, herhangi bir sorunla karşılaşmazsınız.

Stor perde nasıl takılır sorusunun cevabını ilerleyen satırlarda bulabilirsiniz. İçeriğimizin son cümlesine geldiğinizde stor perde takma ve çıkarma konusunda bilgi sahibi olabilir, kolaylıkla bu işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.


Stor Perde Takmak İçin Gerekli Malzemeler

Stor perde takma aşamasında bazı araç-gereçlere ihtiyaç duyulur. Bu araç-gereçler stor perdeyi takma şekline göre değişiklik gösterecek olsa da genel olarak ihtiyaç duyabileceğiniz ekipmanlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Matkap ve matkap ucu
  • Stor perde montaj aparatı (Plastik veya metal olabilir.)
  • Vida
  • Dübel
  • Çekiç
  • Kalem
  • Şerit Metre
  • Su terazisi
  • Cetvel veya cetvel işleviyle kullanabileceğiniz düz bir tahta parçası
  • Merdiven, tabure veya bir başka boy yükseltme aracı
  • Baret

Stor Perde Takma Yöntemleri

Stor perdeleri takmanın 2 farklı yöntemi vardır. İlki ve en kolayı stor perdenin korniş aparatı ile kornişe takılması ile gerçekleştirilir. Burada çok fazla malzemeye ihtiyaç duymazsınız. İkincisi ise stor perdeyi duvara veya tavana monte ederek takmaktır ki burada biraz daha teknik bilgiye ve yukarıda saydığımız malzemelerin tamamına ihtiyaç vardır.

İki farklı yöntem de bu içeriğimizde ayrıntılarıyla mevcut. Öncelikle en kolay yöntem olan kornişe takarak stor perdenin montajını yapmaktan başlayalım. Başlamadan önce ise bu işlemler sırasında bir baret kullanmanızın güvenliğiniz açısından son derece önemli olduğunu hatırlatalım.


<

Stor Perdenin Kornişe Takılması

Stor perde satın aldığınızda genel olarak perdeyi montaj etmeniz için gerekli olan ve portray olarak da bilinen montaj aparatları da perdeyle beraber gönderilir. Bu sayede kolaylıkla perdenizi monte edebilirsiniz.

Kullanacağınız stor perde aparatı sayısına perdenin büyüklüğüne göre karar vermeniz gerekir. Perdenizin ölçüsünün 100 cm’e kadar olması durumunda 2 adet aparat kullanabilirsiniz. Ölçü 100 cm üzerinde olduğunda ise her 50 cm’de bir adet montaj aparatı eklemeniz doğru olur. Zira bu perdeler bir iple çekerek açılıp kapandığı için montajlarının mümkün olan en sağlam şekilde yapılması gerekir.

Aparatları takma aşamasına geçmeden önce perdenizin ölçüsünü alıp aparat takacağınız yerleri korniş üzerinde bir kalem ile işaretlemeniz yaptığınız işlemin sağlam ve doğru olması noktasında size yarar sağlar. Üstelik ölçü almanız perdenin sağında ve solunda eşit boşluklar kalmasını da sağlayacağı için estetik açıdan da önemlidir.

İşaretleme işlemi bittikten sonra korniş aparatlarını perdenin en ölçülerinden 10’ar cm içeriye gelecek şekilde korniş kanalına takıp çevirmeniz gerekir. Bu son derece basit bir işlemdir. Klasik perdelerin kornişten çıkmasını engellemek için kullanılan ve durdurucu işlevi gören biritlerle söz konusu korniş aparatlarının takılma yöntemleri benzerlik gösterir.

Korniş aparatlarının yukarıda anlattığımız gibi döndürerek takılan plastik seçenekleri dışında vida ile takılabilen metal alternatifleri de mevcut. Bu aparatları da yine aynı mesafelerde ancak bu sefer tornavida veya matkap yardımıyla takmanız gerekir.

Korniş aparatlarını takma işleminizi bitirdikten sonra sıra stor perde mekanizması yerleştirme aşamasına gelir. Mekanizmanın öncelikle arka kanalı korniş aparatı üzerine oturtulur. Daha sonra da önden bastırarak stor perdenin yerine tamamen yerleşmesi sağlanır.

Mekanizmayı yerine yerleştirirken perdenin sarılı olması daha sorunsuz bir takma işlemi gerçekleştirmenizi sağlar. Bununla birlikte bu aşamada iki kişinin olması perdeyi daha kolay ve güvenli bir şekilde takabilmek adına önemlidir.


<

Stor Perdenin Duvara veya Tavana Monte Edilmesi

Stor perde için korniş gerekli mi diye düşünüyorsanız burada aklınıza takılan o sorunun cevabını bulabilirsiniz. Stor perde kornişe takılabildiği gibi direkt olarak duvara veya tavana da monte edilebilir. Burada kornişe takma işleminden daha detaylı işlem aşamaları bulunur. İşlemler çoğaldığı için kullanılan malzemeler de burada daha çok olur ve az da olsa teknik bilgiye ihtiyaç duyulabilir.

Stor perde montajı kornişsiz olacaksa ve perde duvara monte edilecekse ilk olarak su terazisi aracılığıyla perdeyi takmak için aparat yerleştireceğiniz yerleri işaretlemeniz gerekir. İşaretleme aşamasını dikkatli ve doğru bir şekilde tamamladığınızda perdenizin düzgün durmasını sağlamış olursunuz. Estetik bir görünüm elde edebilmek için bu aşama son derece önemlidir. Aksi takdirde perdenizin bir tarafı yukarıda, diğer tarafı biraz daha aşağıda durabilir ve bu görüntü görsel açıdan hoş olmaz.

Perdenizin büyüklüğüne göre takacağınız aparat sayısına karar verip işaretleme yapmanız da perdenizin duvarda sağlam durmasını sağlar. Yeterli sayıda aparat takmazsanız perdenizin düşmesi gibi istenmeyen sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

Aparat takacağınız yerleri de işaretlediyseniz sıra bu aparatları takabilmek için duvarı gelme aşamasına gelir. Bir matkap yardımıyla duvarı delebilir ve deldiğiniz bu yerlere dübelleri takabilirsiniz. Dübelleri yerine tamamen yerleştirmek için çekiç kullanabilirsiniz.

Dübellerden sonra ise montaj aparatlarını birbirine paralel olacak şekilde simetrik bir şekilde duvara vidayla sabitlemeniz gerekir. Vidayla sabitleme aşamasında yine bir matkap kullanabilirsiniz. Duvara montaj işlemlerinde stor perde montaj aparatı metal seçeneği kullanılır.

Tüm bu işlemler bittikten sonra stor perdenizi sarılı bir şekilde aparatlara yerleştirme aşamasına geçebilirsiniz. Stor perdeyi doğru bir şekilde yerleştirdiğinizde çıt sesi duyarsınız. Bu sesi duyduğunuzda perdenin yerine tamamen yerleştiğinden emin olabilirsiniz.

Stor perdeyi duvara değil de tavana da monte edebilirsiniz. Tavana monte ederken de duvara monte ederken uyguladığınız işlemleri uygulayabilirsiniz.

Tavana ve duvara monte etmek kornişin görüntüsünden hoşlanmayanlar için kullanışlı ve estetik bir alternatif olur. Tamamen kişisel tercihinize göre bu seçeneklerden birini tercih edebilirsiniz. Ancak kornişe takmanın daha pratik ve daha az ekipman gerektiren bir seçenek olduğunu da belirtmek isteriz.


<

Stor Perde Nasıl Çıkarılır?

Stor perde taktıktan sonra taşınma veya temizlik gibi bazı zorunlu durumlarda perdelerinizi monte ettiğiniz yerlerden çıkarmanız gerekebilir. Dolayısıyla stor perdeyi nasıl takacağınızı öğrenmek tek başına yeterli olmayabilir. Evinize şıklık ve size kullanım kolaylığı sunan bu perdelerin nasıl çıkarılacağını da öğrenmeniz gerekir.

Stor perde nasıl çıkar sorusunun cevabını arıyorsanız öncelikle bu çıkarma işlemini tek başınıza yapmanın zor olduğunu bilmelisiniz. Bir kişiden daha yardım alarak iki kişi bu işlemi gerçekleştirdiğinizde işiniz çok daha kolay olacaktır. Üstelik böylelikle hem kendinize hem de perdeye zarar verme ihtimalini en aza indirmiş olursunuz.

Stor perdeyi çıkarmak için tıpkı takma işleminde olduğu gibi perdenizi sarmalısınız. Bu adıma dikkat etmeniz hem işlerinizi kolaylaştırır hem de perdenize zarar vermenizi engeller. Böylelikle siz daha az yorulurken perdenizin kullanım ömrü de uzamış olur.

Perdenizi tamamen sardıktan sonra bir merdiven veya tabure yardımıyla stor perdeniz ile aranızdaki mesafeyi mümkün olan en az seviyeye indirmelisiniz. Bu aşamada perdenin her iki ucunda da birer kişinin durması daha doğru olur.

Bununla birlikte bu aşamada başınızı koruyacak bir baret kullanmak güvenlik açısından son derece önemlidir.

Aparatlara yerleştirilen stor perdenin söz konusu aparatlardan kolaylıkla çıkabilmesi için bu aparatları biraz dışarıya doğru açmanız perde mekanizmasının buradan kolaylıkla çıkmasını sağlar.

İlk aparattan perdeyi kurtardığınızda diğerleri kolaylıkla çıkacaktır. Stor perdeyi çıkarma işlemi işte bu kadar basittir!