Mürekkep Lekesi Nasıl Çıkar? 7 Pratik Çözüm
Mürekkep lekesi en zorlu lekelerin başında gelir. Özellikle okul çağındaki çocuğa sahip anneler ve öğretmenler için sık sık mücadele edilen ve sık sık mürekkep temizle yöntemlerin sorgulanmasına neden olan bir lekedir.
Aslında doğru ürünlerle ve yöntemlerle müdahale edildiğinde kurumuş mürekkep lekesinin çıkarılması sanıldığı kadar zor değildir. Mürekkebin yapısı ve uygulanması gereken doğru adımlar bilindiğinde mürekkep lekesi ile mücadele daha da kolaylaşacaktır.
Mürekkep Nedir?
Mürekkep, çeşitli renklendirici ya da boyalar kullanılarak üretilmiş akışkan bir maddedir. Fırça ya da kalem yardımıyla bir yüzeyi boyamak ya da yazı yazmak için kullanılır. Genellikle demir, sülfat ve az miktarda da asit karışımından oluşur. Açık mavi ya da siyah renklerde çözelti halindedir. İçerisinde birçok farklı yapıda kimyasal ve bileşen barındırır.
Genellikle yazı ve baskı amaçlı kullanılır. Baskı amaçlı kitap, gazete, dergi, para, kutu, afiş ve broşür gibi birçok alanda tercih edilir. Bu alanda kullanılan mürekkepler özel yöntemlerle kısa bir sürede kurur ve etrafa bulaşma dağılma riski düşüktür. Genellikle kıyafetler ve mobilyalar için leke açısından risk oluşturmaz.
Yazı amaçlı ise dolma kalem ve tükenmez kalem başta olmak üzere çeşitli kalemlerin içerisine doldurularak kullanımı sağlanır. Bu tarz mürekkepler günlük hayatta, okullarda, iş yerlerinde ve okullarda çok kullanıldığı için mürekkebin dağılma, etrafa sıçrama, kumaşta ve ciltte leke bırakma riski yüksektir.
Mürekkep Lekesi Nasıl Temizlenir?
Mürekkep lekesinin temizlenmesine özellikle şu 4 adım takip edilmelidir:
- Leke kurumadan en hızlı şekilde müdahale edilir.
- Mürekkep lekesinin çıkarılmasında işlevsel ürünler bir süre leke üzerinde bekletilerek ön yıkama yapılır.
- Yıkama işlemi yapılır.
- Temizlenen alan kurumaya bırakılır.
Mürekkep lekesini temizlerken belli noktalara dikkat edilmelidir:
- Mürekkep kurumadan mümkün olduğunca hızlı bir şekilde lekeye müdahale edilmelidir. Mürekkep ıslakken yapılan çıkarma işlemleri daha etkili sonuçlar verir.
- Mürekkep lekesinin temizliği mümkün olduğunca kumaşa yayılmayacak şekilde yapılmalıdır. Suyla ıslatma gibi işlemlerde sadece lekeli alan ıslatılmalıdır. Aksi halde temiz alanlarında renginin değişmesi kaçınılmazdır.
- Mürekkep lekesinin derinlere işlememesi ve temizliğinin zorlu hale gelmemesi için sıcak su kullanılmamalıdır. Ilık ya da soğuk su kullanılması daha yararlı olacaktır.
- Mürekkep sıvısının yoğun olması durumunda üst yüzeydeki mürekkep bir bez ya da kağıt havlu yardımıyla emdirilerek alınmalıdır.
- Mürekkep lekesini temizlerken ovalamak ve çitilemek gibi uygulamalardan kaçınılmalıdır. Bu tarz işlemler lekenin daha da derinlere işlenmesine yol açar.
- Mürekkep lekesinin çıkarılmasında kullanılan ürünlerin ardından kumaşa yıkama ve kurutma işlemi yapılabilir. Mürekkep lekesi lokal olarak temizlenmeden kumaşın tüm yüzeyinin yıkanması yoluna gidilmemelidir. Aksi halde leke kumaşın tüm yüzeyine işleyebilir.
- Cilt yüzeyine bulaşan mürekkep lekelerinde, leke fark edildiği an lekeli yüzey hiçbir yere bulaştırmadan temizlenmelidir. Cilde zarar vermeden nazikçe temizleme yapılmalıdır. Mürekkep lekesinin ciltten çıkarılması kumaş ve yüzeylere göre daha kısa sürede yapılmaktadır bu yüzden cildi tahriş edici ürünler kullanmaya gerek yoktur.
Kurumuş Mürekkep Lekesi Nasıl Çıkarılır?
Mürekkep lekesi hem içeriğindeki kimyasallar hem de rengi itibariyle temizlenmesi en zor lekelerden biridir. Cilt, kıyafet, halı, koltuk ve örtü gibi birçok kumaşa ve alana bulaşabilir. Temas ettiği yüzeye göre temizliğinde kullanılan malzemeler ve yöntemler de değişebilmektedir.
1) Kuru Temizleme
Kuru temizleme, su kullanılmadan özel kimyasallarla yapılan özel bir temizleme yöntemidir. Yağ, kir ve benzeri zorlu lekelerin çıkarılmasında oldukça etkilidir. Lekeler temizlenirken kumaşa ya da kıyafetlere zarar verilmez.
Kurumuş mürekkep lekesinin çıkarılmasında da en etkili yöntemlerin başında gelir. Özellikle kıyafetlerde oluşan kurumuş mürekkep lekeleri için son derece kullanışlıdır.
Kuru temizleme özel makinalarda ve kimyasallarda yapıldığı için evde uygulanamaz. Bu yüzden mutlaka profesyonel bir kuru temizlemeye müracaat edilmelidir.
Bunun için Mr Usta gibi uygulamalar sayesinde alanında uzman ve güvenilir kuru temizlemecilerden yardım alınabilir.
2) Sabun ve Deterjan
Ciltte ve kumaşta mürekkep lekesini çıkarmaya yardımcı ürünlerin başında sabun ve deterjan gelir. Özellikle mürekkep gibi zorlu lekelerin çıkarılmasında tasarlanan deterjanlar bu konuda oldukça etkilidir.
- Kıyafetlere bulaşan lekelerde ilk olarak sadece mürekkep lekeli bölgenin üzerine deterjan nazik bir şekilde sürülür. Ardından kıyafet düşük ayardaki çamaşır makinesinde yıkanır ve açık havada kurumaya bırakılır.
- Koltuk ve halı gibi yüzeylerde lekenin iç kısımlara işenmesi önlenmelidir. Lekeli yüzeye deterjan sürülmeli ve bir süre kurumuş mürekkebin çözülmesi beklenir. Daha sonra nemli bir bez yardımıyla bastırmadan leke yüzeyden silinir.
- Cilde bulaşan mürekkep lekeleri sabunla ılık suyla birlikte cildi tahriş etmeyecek şekilde yıkanmalıdır. Lekenin geçme durumuna göre belli aralıklarla yıkama işlemi tekrarlanabilir.
3) Aseton
Aseton içeriğinde bulunan metil alkol sayesinde oldukça çözücü bir etkiye sahiptir. Asetonu kullanırken öncelikle dikkatli olunmalıdır. Aseton uzun süre solunmamalı, göz ve benzeri hassas organlar korunmalıdır.
Cilt yüzeyindeki mürekkep lekelerinde bir parça pamuğa aseton dökülür ve nazikçe silinir. Uygulanan bölgede açık yara olmamasına dikkat edilmelidir. Aseton yakıcı bir özelliğe sahip olduğu için o bölgeyi daha da tahriş edebilir.
Çeşitli kumaş yüzeylerindeki mürekkep lekesinin çıkarılması için kullanılan aseton miktarına çok dikkat edilmelidir. Aseton özellikle bazı kumaş çeşitlerinde ve yüzeylerde ağartma yapabilir ve renk kayıplarına neden olabilir. Bu yüzden büyük bir dikkatle kullanılmalıdır.
4) Süt
Süt bazı alanlarda doğal mürekkep olarak da kullanılır. Mürekkep lekesinin çıkarılmasında da etkili olmaktadır. Özellikle halı, koltuk ve kıyafetlerdeki mürekkep lekelerinin çıkarılmasında kullanılır.
Mürekkep lekeli yüzeye bir miktar süt damlatılır ve bir süre beklenir. Ardından nemli ve sabunlu bir bezle üst yüzeydeki mürekkep lekesi bastırmadan silinir. Kıyafetlerde bu işlem yapıldıktan sonra düşük derecede çamaşır makinesinde yıkanabilir.
5) Limon Suyu
Kıyafetlerde, halı ve koltuk yüzeylerinde oluşan mürekkep lekelerini çıkarmanın et etkili yöntemlerinden biri de limon kullanmaktır. Limon asitli yapısı sayesinde özellikle kurumuş mürekkep lekesi için oldukça etkilidir.
Bir parça pamuk limon suyuna batırılıp tampon hareketlerle mürekkep lekeli yüzeye uygulanır. Bir süre bekledikten sonra nemli ve sabunlu bir bezle lekeli yüzeyi nazikçe temizlenir. Kıyafetlere bu işlem uygulandıktan sonra düşük derece sıcaklıkta çamaşır makinesinde yıkanabilir.
6) Metil Alkol
Metil alkol zorlu lekelerin çözülmesinde kullanılan etkili malzemelerden biridir. Kurumuş mürekkep lekesine uygulandığında mürekkebin yumuşayarak kısa sürede temizlenmesine yardımcı olur. Metil alkol kullanılırken vücuttaki açık yaralarla temas etmemesinedikkat edilmelidir. Çok fazla solunmamalı göz gibi hassas organlar korunmalıdır.
Bir parça pamuk ya da kağıt havlu metil alkole batırılır ve mürekkep lekeli yüzeyin üzerine konulur. Bir süre bekledikten sonra nemli ve sabunlu bir bezle nazikçe silinir. Kıyafetlerde bu işlem uygulandıktan sonra düşük derece sıcaklıkta çamaşır makinesinde yıkanabilir.
Ciltteki mürekkep lekelerinde, bir pamuğa metil alkol dökülür ve nazikçe lekeli yüzey silinir. Ardından sabunlu suyla yıkanır ve durulanır.
7) Mısır Nişastası
Mısır nişastası birçok zorlu lekenin çıkarılmasında oldukça kullanışlıdır. Kurumuş mürekkep lekeleri için ise halı ve koltuk gibi yüzeylerde rahatlıkla kullanılabilir.
Mürekkep lekesinin kapladığı alanın büyüklüğüne göre bir miktar mısır nişastası su ve süt ile karıştırılır ve macun kıvamı elde edilir. Daha sonra mürekkep lekeli yüzeye sürülür ve kuruyana kadar bir süre bekletilir. Kuruyan karışım spatula benzeri bir aletle yüzeye zarar vermeden kazınır. Son olarak nemli bir bezle nazik hareketlerle silinir.
Sen sadece dilediğin gün ve saate online Kuru Temizleme rezervasyonu yap. Biz çamaşırlarını ücretsiz evinden alıp, temizledikten sonra evine bırakalım.