İlk Siparişine Özel %30 İndirim Seni Bekliyor. Kod: MERHABA30
Blog

Taşınma İzni Nedir, Nasıl Alınır? Kaç Gün Olur? Taşınma İzni Hakkında En Önemli Detaylar

Taşınmak genel olarak zahmetli süreçleri beraberinde getiren bir eylemdir. Eşya taşıma gibi fiziki açıdan yorucu süreçlerin yanında, faturaların iptal edilmesi ve yeni evin adresine taşınması gibi mesai saatleri içinde halletmeniz gereken resmi işler de bulunur. 

Dolayısıyla bu durumda özel sektörde veya devlet kurumunda çalışıyorsanız taşınma izni adı verilen bir ayrıntı ile uğraşmanız gerekir. Zira söz konusu resmi işlemleri hafta sonu tatilinde halletmeniz mümkün değildir.

Siz de taşınmayı düşünüyorsanız ve sınırlı olan taşınma izninizde nakliye gibi yorucu süreçlerle uğraşmak yerine sadece resmi işlemlerinizi halletmek istiyorsanız evden eve veya şehirler arası taşınma hizmeti için Mr Usta’nın profesyonel ekibinden yardım alabilirsiniz. 

Güvenilir ve kaliteli hizmet anlayışı ile çalışan Mr Usta ekibi sayesinde taşınma aşamasında resmi işlemler dışında hiçbir ayrıntı ile uğraşmak zorunda kalmazsınız! Mr Usta taşınma hizmeti ayrıcalığının sabit fiyat garantisi, hasarlara karşı sigorta gibi imkanları sayesinde taşınma işinin tüm zorluklarından Mr Usta ile kurtulursunuz!

Taşınma İzni Nedir?

Taşınma sürecinde halletmeniz gereken işleri tamamlayabilmek için iş yerinden alacağınız izne taşınma izni denir. Bu izin sınırlı bir süreyi kapsar ve çoğu zaman taşınma ile ilgili tüm işlemleri halletmek için yeterli olmaz. 

Bu sebeple taşınma aşamasında nakliye işlemleri için Mr Usta evden eve nakliyat hizmeti ayrıcalığından faydalanabilir, işlerinizi daha kısa sürede bitirebilirsiniz.

Taşınma İzni Yasal Hak mı?

Taşınma izni ile ilgili en çok merak edilenler arasında taşınma izni yasal mı sorusu yer alır. İş Hukuku’nda ve 4857 sayılı İş Kanunu’nda resmi olarak taşınma izni adıyla düzenlenmiş bir izin çeşidi yoktur. Ancak aynı İş Kanunu’nda çalışanların talebine bağlı olarak ücretli veya ücretsiz izin kullanma haklarının olduğu görülür. 

Buna bağlı olarak özel sektörde veya kamu kurumlarında çalışanlar ev taşımadan bir süre önce ilgili kişilerle görüşerek ev taşıma işlemlerinde kullanmak üzere izin alabilirler. Dolayısıyla çalışanın ev taşıma izni var mı sorusu çoğu zaman olumlu şekilde ancak çalışanla işverenin aralarındaki anlaşmaya bağlı olarak sonuçlanır.

Taşınma izni alırken yasal olarak bir sıkıntı yaşamamak için toplu veya bireysel iş sözleşmelerine önceden bu konuyla ilgili bir madde eklemeniz de mümkündür. Zira 4857 sayılı İş Kanunu’nun 55/j bendinde izin uygulaması işveren tarafından verilen diğer izinler şeklinde ucu açık bırakılmıştır. Bu sebeple işverenle anlaşmaya bağlı olarak sözleşmeye bu maddeyi eklemek bu noktada atılacak doğru bir adım olabilir.

Yukarıda saydığımız tüm ihtimallerin olumsuz sonuçlanması durumlarında ise taşınma izni kullanmanıza izin verilmeyen durumlarda bunun yerine yıllık izninizi kullanmayı talep edebilirsiniz. Üstelik yıllık izin kullanırken maaşınızdan herhangi bir kesinti olması da söz konusu olamaz.

Taşınma İzni Nasıl Alınır?

Taşınma iznini çalıştığınız kurumun müdürlerinden, yöneticilerinden alabilirsiniz. İnsan kaynaklarına yazılı olarak izin talebinde bulunarak da söz konusu izni alabilirsiniz. 

Taşınma izni hakkı kullanırken yöneticilerinizin bu konuda bilgi sahibi olduğundan veya insan kaynaklarının izninizi resmi olarak işlediğinden emin olmalısınız. Aksi takdirde 4857 sayılı İş Kanunu’na göre iş yerinin haberi olmadan 2 gün boyunca işe gitmemeniz durumunda işverenler iş akdinizi sonlandırma yetkisine sahip olur.

Taşınma İzni Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Taşınma izni İş Kanunu içinde yer almasa da iş yerinizden böyle bir izin talep etme hakkınız vardır; ancak bu izni alırken aşağıdaki hususlara dikkat etmeniz sizin için yararlı olur:

  • Taşınma iznini iş yerinizden talep etmeden önce taşınma ile ilgili yapacağınız işleri planlamalısınız. 
  • İşlerinizi öncelik sırasına göre listelemeli ve kaç günlük taşınma iznine ihtiyacınız olduğunu veya izin için en uygun zamanları izin almadan önce belirlemelisiniz.
  • Taşınma izni almak istediğinizi mümkünse en az 1 hafta önceden ilgili kişilere bildirmelisiniz.
  • İşverene talebinizi yazılı olarak bildirmeli ve ücretli veya ücretsiz izin kullanma durumunuz hakkında bilgi sahibi olmalısınız.

Taşınma İzni Kaç Gün Olur?

Taşınma izninin süresi ile ilgili belirlenmiş net bir kanun veya kural yoktur. Dolayısıyla taşınma izni kaç gün sorusuna net bir cevap vermek mümkün değildir. Bununla birlikte işverenler tarafından çalışanlara genel olarak 1 - 2 günlük taşınma izni verilir. Bu sayı işverenle çalışan arasındaki anlaşmaya bağlı olarak değişebilir.

Ev Taşıma İzni Mazeret İzni Sayılır mı?

Taşınma izni özel sektör veya kamu kurumlarında çalışanların sadece taşınma zamanlarında kullanabileceği bir izindir. Mazeret izni ise doğum, ölüm, evlilik, hastalık gibi pek çok sebebe bağlı olarak alınabilen bir izin türüdür. Mazeret iznini taşınma izni olarak kullanamazsınız. Bununla birlikte taşınma işlerini tamamladıktan sonra tesisat işleri gibi farklı işler için mazeret izninden faydalanabilirsiniz. Ancak bu ikisi birbiri yerine geçebilecek izinler değildir.

Bununla birlikte taşınmadan önce veya sonra ev temizliği gibi işlemler için mazeret izni almak yerine Mr Usta boş ev temizliği hizmeti seçeneğinden yararlanarak işlerinizi kolaylaştırabilir, mesainize devam edebilirsiniz.

Taşınma İzni Maaştan Kesilir mi?

Taşınma izninin maaştan kesilip kesilmemesi kullandığınız iznin türü ile alakalı olarak değişiklik gösterebilir. Eğer ücretli izin kullanıyorsanız haklarınızda herhangi bir kısıtlama olmaz. Ancak kullandığınız izin ücretsizse maaşınızda bir miktar kesilme olacağını söylemek mümkündür. Bu tamamen şirketinizin bu konuda uyguladığı politikalara göre değişiklik gösterebilen bir durumdur.

Taşınma Yardımı Hakkı

Bir şirkette çalışmaya başlamadan önce o şirketin çalışanlarına nasıl haklar sunduğunu bilirseniz iş hayatınızda büyük avantajlar elde edebilirsiniz. Bazı şirketler taşınma dönemlerinde çalışanlarının hayatlarını kolaylaştırmak için taşınma yardımı sunabilir. 

Söz konusu yardım taşınma gibi masraflı bir süreçte sizi maddi açıdan rahatlatır. Bu sebeple izin almadan önce şirketinizin insan kaynakları bölümünden çalışanlara böyle bir destek sunulup sunulmadığını öğrenmeniz gerekir.

İlginizi çekebilir: Taşınma Sürecini Keyifli Hale Getiren Pratik İpuçları