Akrilik Boya Nasıl Kullanılır?
Hayatın pek çok alanında karşımıza çıkabilecek akrilik boya sanatseverler tarafından kullanıldığı gibi dekorasyon amacıyla da sıkça kullanılır. Bu sebeple bilerek veya bilmeyerek çeşitli yerlerde akrilik boyayı biz de kullanmış oluruz.
Akrilik boyanın nasıl kullanıldığı konusuna geçmeden önce kullanıcılar tarafından çok fazla merak edilen akrilik boya nedir sorusunun cevabını verelim. Böyle bir başlangıç, akrilik boya ile ilgili aklında soru işaretleri olan ve bu boyayla çalışma yapmak isteyen kişiler için daha faydalı olabilir.
Akrilik boya en basit şekilde akrilik reçine pigmentleri ve sudan oluşan bir boya türü olarak tanımlanabilir. Bu boya günlük hayatta, dekorasyonda ve sanat çalışmalarında kullanılabildiği için fonksiyonel özellikler gösteren bir boya türü olarak karşımıza çıkar. Akrilik boyanın içinde çok pigment olması boyayı daha kaliteli hale getirir. Bu da istediğiniz rengi daha kolay bir şekilde elde etmenizi sağlar.
Akrilik Boya Özellikleri
Bilinmesi gereken başlıca akrilik boya özellikleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Akrilik boyanın kıvamı yağlı boyaya benzer ancak su bazlı bir boyadır.
- Akrilik boyaların yapılarındaki esnek pigmentler sayesinde bu boyalar dış etkenlere yağlı boyadan daha dayanıklı hale gelir.
- Kremsi bir yapısı vardır.
- Akrilik boya her türlü düz yüzeye uygulanabilir, bu özelliği sayesinde çok yönlü bir boya olarak bilinir.
- Akrilik boyalar tuval üzerinde çatlama yapmaz, bu sebeple ressamlar tarafından sıkça tercih edilir.
- Akrilik boya kullanımı sonucunda yağlı boya gibi ağır bir boya kokusu oluşmaz, kokusuzdur.
- Aynı zamanda sağlıklı olarak bilinen bir boya türüdür. Bu sebeple kullanım alanı da oldukça geniştir.
- Akrilik boya çabuk kuruma özelliği sayesinde pratik ve işlevsel bir kullanım sağlar.
- Akrilik boya kuruduğunda suya oldukça dayanıklı bir hale gelir.
- Bu boya türü çeşitli dış etkenlere ve ısıya karşı da dayanıklıdır.
- Akrilik boyaların renklerinin parlaklığı sulu boya parlaklığına benzer ancak bu boyaların renkleri sulu boyalara göre daha dayanıklıdır.
- Akrilik boyanın ele bulaşması durumunda su ve sabunla boyayı elinizden kolaylıkla çıkarabilirsiniz.
- Akrilik boya sadece elden değil, boyama işlemi için kullandığınız fırça gibi araç-gereçler üzerinden de kolaylıkla temizlenir. Ancak bunun için boyama işleminiz bittikten sonra zaman kaybetmeden fırçanızı ılık su yardımıyla temizlemeniz gerekir. Akrilik boya fırçaları nasıl temizlenir sorusunun cevabını arayanlar için bu son derece kolay bir temizleme işlemi olur.
Doğru Akrilik Boya Kullanımı
Akrilik boya ile çeşitli işlemler yapmak isteyenlerin merak ettiği konular arasında akrilik boya nasıl kullanılır sorusu da yer alır. Akrilik boyanın da kendi içinde türleri bulunur. Bu türler akrilik boyayı nasıl kullanacağınız konusunda size fikir verebilir. Akrilik resim boyası, multi surface akrilik boya, hybrid akrilik boya, chalked akrilik boya akrilik boyaların türleridir.
Multi surface, hybrid, chalked akrilik boyalar standart akrilik boyalara göre çok daha dayanıklıdır ve pek çok yüzeyde kullanılabilir. Emici veya emici olmayan yüzey farkı olmaksızın tüm yüzeylerde bu boyalar kullanılabilir. Ancak kaygan ve çok parlak olan yüzeylerde bir ön hazırlığa her zaman ihtiyaç vardır.
Akrilik resim boyaları ise daha basit boyama işleri için kullanılır. Emici olmayan yüzeylerde kullanım için bu tür uygun değildir. Ahşap objeleri boyama ve resim yapma gibi boyama işlerinde bu boyalar tercih edilir.
Akrilik Boya Uygulama Aşamaları
Akrilik boyanın türlerini öğrendikten sonra sıra akrilik boya nasıl yapılır sorusunun cevabını vermeye gelir.
- Akrilik boya uygulanırken genellikle inceltme işlemi yapılmaz. Ancak yapacağınız çalışmaya ve kendi isteğinize göre bu boyaları incelterek de kullanabilirsiniz. Bu inceltme işlemini de genel olarak sadece boyanın ilk katında yapmanız önerilir.
- Uygulama aşamasına geldiğinizde ilk olarak akrilik boyayı uygulamak istediğiniz yüzeyin temiz ve kuru olmasına dikkat etmelisiniz.
- Akrilik boyayı uygulamak istediğiniz yüzeyin parlak olması durumunda boyama işlemine başlamadan birkaç saat önce parlak yüzey astarı kullanmalısınız. Plastik bir objeyi akrilik boya ile boyamak istediğinizde de parlak yüzey astarından yararlanabilirsiniz.
- Parlak yüzeyin tam tersi olarak akrilik boya ile boyamak istediğiniz yüzey emici ve ham bir yüzey ise bu sefer parlak yüzey astarı yerine akrilik astar uygulayabilirsiniz.
- Hangi astarı kullanırsanız kullanın astar uygulamasından sonra 3-4 saat boyunca astarın kurumasını beklemelisiniz.
- Akrilik boyayı uygulamak istediğiniz yüzeye göre kadife rulo fırça, kadife fırça veya su bazlı boya için kullanılan fırçalardan birini tercih edebilirsiniz.
- Boyama işlemi bittikten sonra boyadığınız nesnenın veya yüzeyin kuruması için bırakın. Akrilik boyalar zaten kısa sürede kurur.
- Boya işleminden bir gün sonra da boyadığınız yüzeyin muhtelif dış etkenlere karşı daha dayanıklı olması için 1 kat su bazlı vernik uygulayabilirsiniz.
- Ayrıca akrilik boya ile kuru fırça, yıkama, noktalama, sıçratma, baskılama, palet bıçağı, detaylandırma gibi boyama teknikleri uygulanabilir. Her teknikte akrilik boya farklı bir güzellikle karşınıza çıkar.
Akrilik Boya Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Akrilik boya ile yapacağınız çalışmalardan mümkün olan en yüksek verimi alabilmeniz için dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunur. Şimdi bu noktalara birlikte göz atalım:
- Akrilik boya çok çabuk kuruyan bir boya türü olduğu için çalışma esnasında ilk olarak bu özelliği göz önünde bulundurmalısınız. Uygulayacağınız adımları önceden belirlemek size bu noktada yardımcı olabilir. Örneğin akrilik boya ile bir tablo çalışması yapacaksanız tablonun konusunu ve taslağını önceden belirlemiş olmalısınız. Zira çabuk kuruma özelliklerinden dolayı bu boyalarla yaptığınız tabloları yapma aşamasında konuyu değiştirmeniz pek mümkün olmayabilir. Hızlı davranarak boya henüz kurumadan silme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
- Değişiklik yapmak istediğinizde bu boyalar kuruduktan sonra silmeye de imkan tanımaz. Üzerinden farklı bir renkle geçerek kapatmaya çalıştığınızda da tablonuzda veya boyama yapacağınız başka alanlarda kabarık görüntüler meydana gelebilir. Bu da görsel açıdan hoş bir durum oluşturmaz.
- Kazıma ve yüzme yöntemleri ile deri kabuğu gibi soyulabilen bu boyayı yüzeylerden ayırabilirsiniz. Çeşitli çözücüleri de bu işlem için kullanabilirsiniz ancak hiçbir yöntem istenilen sonucu vermeyebilir. Boya kalıntıları yüzeyde kalabilir. Bu sebeple akrilik boya ile yapacağınız işlemlerden önce detaylı bir hazırlık ve plan yapmak her zaman en iyi sonucu almanızı sağlar.
- Akrilik boyalarda geçişkenlik yani boyaların birbirine karışma özelliği yağlı boya kadar iyi değildir. Bu da dikkat etmeniz gereken en önemli hususlardan birisi olarak bilinir.
- Akrilik boyalarla çok karmaşık boya karışımları yapmamaya özen göstermelisiniz.
- Boyama işlemi için kullanacağınız akrilik boya fırçası da dikkat etmeniz gereken hususlar arasında yer alır. Farklı fırça boyutları arasından boyayacağınız yüzeyin ebatlarına uygun bir fırça seçmelisiniz. Örneğin geniş yüzeylerde rulo fırça kullanmak size zaman kazandırır.
- Akrilik boya uygulamasında kullandığınız tüm yardımcı ekipmanları boyama işlemi biter bitmez temizlemeye özen göstermelisiniz. Temizleme işlemini hemen yaptığınızda boyanın araç-gereçlerden kolaylıkla çıktığını ve size herhangi bir zorluk çıkarmadığını gözlemleyebilirsiniz.
Akrilik Boya Nerelerde Kullanılır?
Akrilik boya, ilk üretildiği 1940’lı yıllarda ev için duvarları boyama amaçlı kullanılmıştır. Bunun yanı sıra dış cephe için de bu boya tercih edilmiştir.
Zaman içinde bu boyanın pratikliği ve fonksiyonelliği sayesinde kullanım alanı genişler. Günümüzde çok çeşitli alanlarda akrilik boya ergonomik bir şekilde kullanılır. Bu alanlar akrilik boya ile neler boyanır sorusuna da bir cevap niteliğindedir. İşte akrilik boyanın kullanım alanları:
- Ahşap, seramik, kâğıt, kumaş, cam ve kanvas gibi el sanatları için yapılan boyamalarda akrilik boya tercih edilebilir.
- Hobi amaçlı boyamalar için akrilik boya kullanımı son derece yaygındır.
- Ressamlar tablo yaparken fonksiyonel özellikler gösteren bu boya türünü kullanabilir.
- Tekstil ürünlerinin renklendirilmesinde akrilik boyadan yararlanılabilir.
- Kapı, dolap, sandalye, masa gibi ahşap ev dekorasyon ürünlerinde akrilik boya kullanılabilir. Bilhassa ikinci el olan veya artık çok eskiyen mobilyalara inovatif bir görünüm kazandırmak için akrilik boya günümüzde sıkça kullanılır.