İlk Siparişine Özel %30 İndirim Seni Bekliyor. Kod: MERHABA30
Blog

Badana Nasıl Yapılır?

Badana kelimesi Arapça astar anlamına gelen bitâna kelimesinden gelir. Kelimenin bu kökenini öğrendiğimizde taşlar yerine oturur. Zira badanayı yapmanın amacı duvarı korumak ve temizlemek amacıyla bir astar oluşturmaktır. Bu yüzden bu işleme badana adı verilmiştir.

Duvarlara, tavanlara, binaların dış cephelerine ve ağaçlara fırça kullanarak veya püskürtme yöntemini uygulayarak sürülen kireçli suyun adıdır badana. Binalar ilk yapıldıklarında iç ve dış duvarlarda sıvayla kaplı pürüzsüz bir yüzey meydana gelir. Bu yüzey ne kadar pürüzsüz olursa olsun, rengi estetik bir görüntü oluşturmaz.

Dolayısıyla söz konusu yüzeyi görsel açıdan daha dekoratif bir hale getirebilmek için boya yapmak gerekir. Boya yapmadan önce de bir astar vazifesi gören badana işlemi yapılır. Bu da akıllara boya badana nasıl yapılır sorusunu getirir.

Bu içeriğimizde sizin için badana ile ilgili bilinmesi gereken ayrıntılardan ve püf noktalarından bahsedeceğiz. Badana yapabilmek için gerekli aşamalara ve malzemelere geçmeden önce badananın türlerinden de kısa bahsetmekte yarar var.


Badananın 6 Çeşidi

Badana, yapım aşamasında kullanılan malzemelere göre 6 temel türe ayrılır. Badana çeşitleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

Kireç Badana

Kireç badana sönmemiş kirecin su ile karıştırılarak söndürülmesi, karışımın biraz dinlendirilmesinin ardından aynı karışım içine tuz ve şap eklenmesiyle elde edilen badana türüdür. Tuz ve şap eklenmesi badananın duvara tutunabilmesi için gerekli bir adımdır.

Burada sönmemiş badana kullanılacağı için patlama riskine karşı dikkatli olunmalıdır. Dilerseniz hazır bir şekilde satışa sunulan kireç badanaları da tercih edebilirsiniz. Kireç badanalar, boyama aşamasına geçmeden önce genellikle iki veya üç kat çekilir.

Plastik Badana

Teknolojinin gelişmesiyle kireç badanalar yerini plastik badana gibi daha yeni türlere bırakmıştır. Plastik badanaların bilinen en önemli ve ayırt edici özelliği yüzeyleri daha iyi korumasıdır. Fiyatı kireç badanadan daha yüksektir ancak kullanım ömrü de kireç badanaya göre daha uzun olur. Bu badana ıslak bez ile silmeye uygundur.

Mermer Badana

Yapı bakımından kireç badana ile benzer özellikler gösteren bu badana türü, mermer kirecinden meydana gelir. Kişisel tercihe göre içine renklendirici katılarak da kullanılabilen bir badana türüdür.

Tutkallı Badana

İçeriğinde hiç kireç bulunmayan tutkallı badana, tutkal ile boya karışımı sonucunda elde edilir. Buradaki söz konusu tutkal pudra gibi toz halinde bulunan bir tutkaldır. Bu toz ile boya karıştırıldıktan sonra kullanım aşamasına geçmeden önce iki saat beklemek gerekir.

Kazein Badana

Kireç badana ile bir miktar sütün karıştırılması ile elde edilen bu badana türü mat görünüm elde edilmek istenen yerlerde kullanılır.

Çimento Badana

Betonarme yüzeylerde su ve çimento karışımının uygulanması ile elde edilen çimento badana, çimentoya yakın bir renk elde edilmek istenilen durumlarda kullanılır.


Badana Yapmak İçin Gerekli Malzemeler

Badana yapabilmek için birtakım ekipmana ihtiyacınız olur. Bu araç-gereçlerin tamamını badana yapmaya başlamadan önce hazırlamanız işinizi önemli ölçüde kolaylaştırır ve hızlandırır. İşte badana için gerekli malzemeler listesi:

  • Su
  • Temiz bez
  • Zımpara
  • Olası boya damlalarının iç mekan zeminine damlamaması için naylon veya muşamba
  • Yüksek yerlere yetişebilmek için merdiven
  • Kâğıt bant
  • Tercihen geniş ağızlı bir kova
  • Boya ızgarası
  • Spatula
  • Boya badana fırçası
  • Badana veya boyaları karıştırmak için uzun bir çubuk
  • Boya eleği
  • Çatlak ya da delik bölgeleri kapatmak için kullanılacak alçı

Badanaya Başlamadan Önceki Hazırlık Aşaması

Badana ve boya işlemlerinizi yapmaya başlamadan önce hem güvenlik ve hijyen için hem de görsel açıdan istenen estetik görünümü elde edebilmek için dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunur. Bu noktalar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Badana ve boya işlemlerine başlamadan önce mümkünse boyayacağınız odadaki eşyaları tamamen boşaltmalısınız. Eşyaları boşaltmak zorlu olacaksa ve mümkün değilse tüm eşyaları odanın ortasına çekerek üzerini naylon veya benzeri parçalarla örtebilirsiniz. Badana için naylon kullanmak işlerinizi önemli ölçüde kolaylaştırır ve hızlandırır.
  • Odadaki eşyalarla birlikte yerleri de naylonla kapatmanız hijyen açısından size avantaj sağlar. Aksi takdirde boya yerlere damlayabilir ve bu boyaları kuruduktan sonra yerden çıkarmak çok da kolay bir iş değildir. Kurumadan silme şansınız da mevcut ancak bu işlerinizi daha da uzatır, zaman kaybetmenize sebep olur. Bu sebeple en doğru ve işlevsel yöntem her yere naylon sermek olur. Bu arada boya için hazırlıklarınızı mümkün olan en az atık çıkacak şekilde yapmayı ihmal etmeyin! Örneğin her odaya ayrı naylon sermek yerine aynı naylonu evin tüm odalarının boyaya hazırlık işlemleri için kullanabilirsiniz.
  • Eğer boya yapacağınız odada aplik ve avize benzeri parçalarınız varsa ve bunlara boya bulaşma riskini sıfıra indirmek istiyorsanız bu parçaları boya badana yapmadan önce çıkarmalısınız. Böylelikle risk almamış olursunuz ve bu eşyalarınız herhangi bir zarar görmez. Avize ve aplikleri çıkarırken evinizin elektrik bağlantılarını kesmeyi unutmayın!
  • Pencere kenarlarına, süpürgeliklere, dolapların duvarla birleştiği yerlere, kapı kenarlarına ve elektrik prizlerinin kenarlarına bant yapıştırmak da hazırlık aşamasında yapmanız gerekenler arasında yer alır.
  • Duvar ile tavanın birleştiği yerlerde de maskeleme bandı kullanabilirsiniz.
  • Badana boya yapacağınız odanın veya odaların ölçülerini belirleyip bu işlemler için ne kadar badanaya ve boyaya ihtiyacınız olabileceğini de önceden öğrenmeli, ihtiyacınıza göre alışveriş yapmalısınız. Böylelikle işlem aşamasında herhangi bir sürprizle karşılaşmamış olursunuz.
  • Tavana badana ve boya yaparken gözlerinize ve yüzünüze boya damlamaması için gözlük, maske veya siperlik kullanmanız sizin için faydalı olur.
  • Boya yaparken fırçaya veya ruloya çok miktarda boya almamak gerekir. Bunu engellemek ve ince bir tabaka halinde boyama yapabilmek için boya eleği kullanabilirsiniz. Bunun için hazırlık aşamasında bu eleği de temin etmelisiniz. Elek sayesinde fazla boyanın kovada kalmasını sağlayabilirsiniz. Böylece boyanın yerlere dökülüp ziyan olmasını engelleyerek boyanızı daha temkinli ve tasarruflu kullanmış olursunuz.

Aşama Aşama Badana Boya Yapımı

Boya badana yapımı ile ilgili tüm hazırlıklarını tamamladıktan sonra sıra uygulama aşamasına gelir. Bunun için öncelikle odada delik, çatlak gibi çeşitli pürüzler varsa onları alçı yardımıyla kapatmalısınız. Alçı kuruduktan sonra zımpara ile o bölgelerin pürüzsüz bir görüntüye kavuşturun. Duvarlarda nem veya rutubetten oluşan çeşitli sorunlar mevcutsa bunları da yine aynı şekilde pürüzsüz hale getirin.

Odadaki pürüzleri onardıktan sonra sıra badana aşamasına gelir. Boyaya hazırlık olarak bilinen badana duvarları korumak ve temizlemek için yapılır. Böylelikle duvarlarınız boya yapmaya hazır bir hale gelir.

Hangi badana çeşidini kullanacağınıza karar verdikten sonra badana karışımınızı hazırlayıp uygun fırçalar yardımıyla bu işlemi yapabilirsiniz. Geniş alanlar için rulo, daha çok dikkat gerektiren küçük alanlar için ise alanın boyutuna göre fırça kullanmak doğru olacaktır. Boyama aşamasında fırçanızı veya rulonuzu damlatmayacağına emin olana kadar boya eleği üzerinde gezdirmelisiniz.

Badana yaparken önce nereden başlanır sorusunun cevabı elbette tavanlardır. Tavan için badana işlemleri bitince duvarlar için badana uygulamasına geçebilirsiniz.

Badana işlemlerini tamamladıktan sonra sıra duvarlara asıl rengini verecek olan boyaya gelir. Bunun için öncelikle boyayı hazırlamalısınız. Her markanın ve boyanın hazırlığı için farklı bir yol izlenebilir. Bunun için boyayı inceltme ve hazırlama aşamasında boya kutusunda yazan talimatlara uymanızı tavsiye ederiz.

Boya da işlem için hazır olduktan sonra boyamaya tavandan başlayabilir, daha sonra duvarları boyayabilirsiniz.

Boya ve badana işlemlerini 2 kat yapacaksanız ilk kattan sonra 2-3 saat kadar beklemek sizin için faydalı olur. Daha fazla kat uygulamanız gereken durumlarda da her kattan sonra aynı bekleme süresini uygulamanız boyanızın daha güzel olmasını sağlar.

Tavanı ve duvarları boyadıktan sonra, bant ile korumaya aldığınız ve ince işçilik gerektiren yerleri ince fırçalarla son derece dikkatli ve titiz bir şekilde boyamalısınız.