İlk Siparişine Özel %30 İndirim Seni Bekliyor. Kod: MERHABA30
Blog

Klima Kış Modu Nedir? Nasıl Çalışır?

Klimalara her mevsim ihtiyaç duymaktayız. Sıcak günlerde bulunduğumuz mekanları serinleten klimalar, soğuk dönemlerde de oda içinde ısıyı dengeleme görevi görmektedir. Yaz ve kış modunda çalışan bu elektronik cihazlar, hava koşullarına uygun şekilde eşlik etmek için birçok programa sahiptir.

Fan olarak çalışma, serinletme, sıcak üfleme, ertelemeli çalışma ve otomatik kapanma gibi zaman kazandıran birçok fonksiyonu olan klimalar sayesinde kış günlerinin soğuk havası sıcacık dokunuş kazanmaktadır.

Klimanın kış modunda çalışması için öncelikle klimanın 2 programa sahip olması gerekir. Hem ısıtma hem de serinletme özelliği bulunan klimalar sayesinde, yıl içinde her dönemde konforlu kullanım sağlanır. Birçok kişi klima aldığında kumandada yer alan tuşların işlevini şaşırabilir. Kelimelerin ve simgelerin neler ifade ettiğini anlamak için kullanım kitapçığı okunmalıdır. Özellikle de mevsimlerden sonbahar ve kışsa; klimanın kış modunu açmak için gerekli olan tuşlar kullanılmalıdır.

Kış döneminde pratik şekilde klima kullanmak ve elektrik tasarrufu sağlamak için neler yapacağınızı merak ediyorsanız; Mr Usta olarak burada sizlere hem cüzdan hem de zaman kurtaran bilgiler vermekten mutluluk duyarız. Evinizi ısıtan klimaların uzun ömürlü olması için yapılması gerekenler, kış modunu tasarruflu şekilde kullanmak için ayarlanması gereken modlar bu satırlarda sizlere sunuluyor. Kış hastalıklarından uzak kalmak ve iç mekanları sıcak tutmak için bu bilgilere ihtiyacınız olacak.


Klima Kış Modu Nedir?

Birçok markanın ürettiği klimalarda kış modu bulunmaktadır. Kış modu, en özet haliyle ısıtma programını ifade eder. Kış günlerinde iç mekanları ve odaları sıcak tutmak için kullanılan bu mod sayesinde, dışarıdaki havanın soğukluğu iç mekanda hissedilmez. Oda içi sıcaklığı ortalama 25 dereceye gelir ve sıcak, rahat bir ısı elde edilir.

Bazı klimalar sadece soğutma programına sahiptir. Eğer kış günlerinde de klima kullanmak istiyorsanız; klima seçiminde zorluk yaşamamak için kış moduna sahip olan ürünleri tercih edebilirsiniz. Kış modu bulunan çeşitli klimalar sayesinde en soğuk günlerde bulunduğunuz ortamın sıcaklığını ayarlayabilirsiniz.


Klima Kış Modu Nasıl Ayarlanır?

Klimanızı uzun süredir çalıştırmadıysanız son çalıştığı dönemde kalan mod açılabilir. Bu mod geçmiş mevsimde kullanılan moddur. Kış modunu açmak için öncelikle kumandanızı bulmalısınız. Kumanda üzerinde yazan kış modu tuşunu bularak soğuk günler için klima hazırlığınızı yapabilirsiniz. Ayarlama işlemi birkaç saniyenizi alacaktır.

Klimalar sıcak hava üfleme işlemini biraz geç başlatır. Soğuk hava üfleme daha kısa sürede gerçekleşir. Klimanızı kış moduna almak için kumandada bulunan tuşa basarak sıcak üfleme için bekleyebilirsiniz. Oda içinde ideal sıcaklığı ayarlamak için birkaç dakika sıcak üflemenin devam etmesi gerekir.


Kumandada Kış Modu Nasıl Gösterilir?

Klimanızı kış programında çalıştırmak için kumandayı elinize alın ve eğer varsa güneş simgesi olan tuşa basın. Ekranda güneş simgesi ve derece aktif hale geldiyse; klimanız kış modunda çalışmaya başlayacaktır. Güneş simgesi, ısıtma işlemini ifade etmektedir. Eğer simgesel bir tuş yoksa; mod ayarlama tuşuna basın ve “Heat” yazısını görene kadar ekranda ayarlayın. Yukarıdan aşağı doğru sıralanan mod isimlerinde “heat” gördüğünüzde tuşa basmayı bırakın.

Klima kumandası ister kapaklı olsun ister açık tuşu olsun program ayarları benzer şekilde işleyecektir. Kış modunda klimayı pratik şekilde çalıştırmak için ya güneş simgesini bulmalısınız ya da “heat” yazan tuşa basmalısınız. Artık yeni nesil klima kumandalarında saniyeler içinde modu açmak için güneş simgesi bulunan tuşlar rahatça yer almaktadır.


Kış Mevsiminde Klima Kaç Derecede Kalmalı?

Klimaların dereceleri her moda uygun şekilde ayarlanmalıdır. Yaz ve kış dönemlerinde farklı mod ve dereceler kullanılmalıdır. Hem elektrik tasarrufu sağlamak hem de oda içindeki ısıyı korumak adına derecelerin bilinmesi gerekir. Kış modunda kalan klimalar için de önerilen dereceler vardır.

Eğer evde bebek ve küçük çocuklar varsa; kış modundaki klimanın 23-24 derece içinde çalışması önerilir. Daha yüksek dereceler burunda tıkanmaya ve terlemeye neden olabilir. Üstelik klima çalışan odanın kapıları da kapanmışsa; yüksek ısı kişileri rahatsız edebilir.

Kış modunda çalışan klimalar genellikle 24 derecede sabitlenir. Eğer çok geniş bir odada klima çalışıyorsa ve 24 derece düşük geliyorsa 1-2 derece daha çıkabilir. Sağlık açısından daha rahat hissetmek adına 26 derecenin üzerinde klima çalıştırılması önerilmez. Ayrıca kış modu açıkken ne kadar çok ısıtma sağlanırsa elektrik harcanması da artacaktır. Eğer klimanızda “Eko” modu varsa kış modu çalışırken bu ayarı da aktifleştirebilirsiniz.


Kış Modu Hangi Aylar İçin Uygundur?

Isıyı ayarlama ve dengeleme konusunda büyük yardımcı aletlerden biri olan klimalar, her iklim ve bölgeler için kullanışlı hale gelmektedir. Kış modu ile çalışan klimalar bölgelere göre farklı zaman dilimlerinde kullanılabilir. Ilıman iklimlerde kış modunun çalışması için yıl sonu daha çok dikkat çeker. Genellikle sonbahar aylarının da ılık ve yağışlı geçmesi nedeniyle klimalar açılmaz. Ancak sert geçen soğuk geceler ve rüzgarlı gündüzler yaşayan bölgelerde gün içinde sık sık klima kış modunda çalışır.

Ülkemizde Akdeniz ve Ege illerinde kış modunda çalışan klimaların sayısı nadirdir. Evde bebek ve hasta kişiler varsa; tedbir amaçlı kış modu düşük derecede açılır ve evde ılık bir hava elde edilir. Ancak Doğu illerinde, Karadeniz’in yüksek kesimlerinde ve Marmara illerinde sonbaharın ortalarından başlayarak kış bitimine kadar klimalar kış modunda çalışmaya devam eder.

Özellikle de hava sıcaklığının 15 derece ve altında olduğu illerde ekim sonu ile klimalar kış modunda çalışmaya başlar. Soğuk geçen kış günleri kendini biraz çektiğinde ve bahar aylarına yaklaşan tarihlerde kış modu daha seyrek kullanılır. Ülkemizde en çok aralık, ocak ve şubat aylarında kış modu çalıştırılmaktadır. Mart ayının zorlu geçtiği illerde yine ay sonuna kadar klimalar kış programında oda içinde ve iç mekanda ısıyı korumak için çalışır.


Klima Kışın En Hızlı Nasıl Isıtır?

Klimalar bazen acil durumlar için de çalıştırılır. Özellikle de dış mekandan içeri geldiğinizde birden üşüyebilirsiniz. Aklınızdan hemen odanın ısınması fikri geçer. Böyle acil durumlarda klimanın turbo modunu açarak kış programını aktif hale getirebilirsiniz.

Turbo modu açtığınızda, klimanız daha çok ve hızlı sıcak hava üflemeye başlar. Kısa sürede oda içindeki soğuk hava kırılır ve ısınmaya başlarsınız. Turbo mod, hızlı enerji harcadığı için daha çok elektrik yakmaktadır. Kışın turbo kış modunu açarken bu bilgiyi hatırlayabilirsiniz.


Kışın Klima Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Havaların soğumasıyla beraber klimalar kış moduna alınır ve daha sık kullanılır. Üşümemek ve daha iyi hissetmek için klima bulunan odalarda kış modu kullanımı dikkat çeker. Kış günlerinde klimayı kullanırken nelere dikkat edilmelidir bilmek ister misiniz? Sizlere Mr Usta birkaç tüyo vermek için burada!

  • Klimanın hava perdeleri zemine bakacak şekilde ayarlanmalıdır. Sıcak üflemeden verim almak için hava perdelerinin yönü yere bakmalıdır.
  • Kış modunda klimayı kullanmadan önce klima temizliği yaptırmanız önerilir.
  • Klimanın bakımını yaparken mutlaka klima gazını da gözden geçirmelisiniz. Gazın düşük olması, kış modunu etkileyebilir. Bunun için genel bakım yaptıktan sonra klimayı kış boyunca kullanmanız tavsiye edilmekte.
  • Cihazınızda eko modu varsa; sıcak üflemeyi eko modda çalıştırmanız daha ekonomik olacaktır.
  • Uzun süre turbo kış modu açık kalan klimalar, elektrik faturalarında yüksek bir pay edinebilir. Dikkatli olmanızda fayda var.