İlk Siparişine Özel %30 İndirim Seni Bekliyor. Kod: MERHABA30
Blog

Klima Sıcak Üflemiyorsa Ne Yapılmalı?

Her mevsim iç mekanlarda hava dengesini ve ısı dengesini sağlayan klimalar sayesinde daha rahat nefes almak mümkün. Yazın kavurucu ve sıcak günlerinde buz gibi serinlik veren klimalar, kış günlerinde de dışarıdaki soğuk havadan etkilenmemek için sıcak çalışma özelliğine sahip. Sıcak üfleme özelliği olan klimalar sayesinde en soğuk iklimlerde dahi oda içinde ve iç mekanlarda sıcak bir atmosfer yakalamak çok kolay.

Bazen beklenmedik sebeplerden dolayı, klima sıcak üfleme özelliğini kaybedebilir. Teknik bir arıza ya da program ayarlama ihmali bu duruma neden olabilir. İşte böyle anlarda daha fazla zaman kaybetmemek için klimanı gözden geçirerek sorunu anlamaya çalışmalısın. Kumandanın mı klima motorunun mu arızalı olduğunu anlamak için bazı püf noktaları bilmen gerekiyor.

Eve klima ustası çağırmadan önce kendi başına neler yapabileceğini biliyor musun? Sıcak - soğuk program ayarlaması yaptıysan ve hala sıcak üfleme başlamadıysa bu duruma neden olan birçok faktörde söz edebiliriz. Soğuk ve serin günlerde oda içinde klimanı ideal sıcaklıkta çalıştırarak hastalıklardan ve soğuk havalardan kendini uzak tutabilirsin. Şimdi klimanın neden sıcak üflemediğine değinelim ve Mr. Usta güvencesiyle klimandaki arızaya en kısa sürede çözüm bulalım!


Klima Sıcak Üflemiyorsa Ne Yapmalı? 8 Çözüm

1) Isıtma Programı Seçilmeli

Klimanın sıcak üflemeyi başlatması için kumanda üzerinden ısıtma programı seçilmelidir. Bu program birçok kumanda üzerinde “Heat” yazısı ile ifade edilmektedir. Bazı markalar ise güneş simgesini ısıtma modu için kullanmaktadır. Klimanın sıcak üflemesi için bu programın seçilmesi ve 10 dakika kadar beklenmesi önerilir.

Geçen 10 dakika içinde hala kanatlardan sıcak hava gelmediyse; ideal sıcaklık ayarlanmalıdır. Sıcak üfleme için 24-26 derece uygun olabilir. Bu derecelerde sıcak üfleme başladığında vücudu yormayan sıcaklık elde edilebilir.

Yapılan mod ayarlamadan sonra hala sıcak üfleme başlamadıysa klimanın kapatılması ve diğer aşamaların takip edilmesi önerilir. Sorunu olmayan bir klimanın sıcak modda en az 10 dakika içinde ısıtma yapması beklenir. Sıcak üfleme gerçekleşmediğinde diğer problemler akıllara gelebilir.


2) İç Mekandaki Cam ve Kapılar Kapatılmalı

Klimaların sıcak üflemesi için oda içinde pencerenin açık olması önlenmelidir. Hatta oda kapısı da mümkünse kapalı kalmalıdır. Tek bir klima ile tüm evi ısıtmak isteyenler, ne yazık ki çok düşük verim alabilir. Çünkü klimaların gücü tüm odalara yetecek kadar yüksek değiller. Odaların metrekaresi, konumun iklimi gibi faktörlere göre seçilen klimaların BTU derecesi, birden fazla oda için yetmeyebilir. Sıcak üfleme konusunda da BTU derecesi etkendir.

Peki, klima sıcak üflemediği durumda pencere kapatılırsa sıcak üfleme gerçekleşir mi? Klimanın sıcak modu seçilir ve kapılar kapalı halde 10 dakika kadar beklenir. Hala sıcak üfleme başlamadıysa diğer donanımlarda olabilecek sorunlar için motor incelenmelidir.


3) Klima Motoru İncelenmeli

Sıcak havanın iç mekanda hissedilmesi için açılan klima, sıcak üflemeyi bir türlü başlatamadıysa öncelikle klima çalışır moddayken klima motoruna bakmalısınız. Eğer klima motorundan daha önce hiç duymadığınız bir ses geliyorsa derhal klimayı kumandasıyla kapatmalısınız.

Motor içindeki parçalardan birinin zarar görme ihtimaline karşı, klima daha fazla çalışmamalıdır ve bir klima ustası cihaza yakından bakmalıdır. Güvenilir ve işinde profesyonel çalışan klima ustalarını Mr. Usta’da bulabilirsiniz!


4) Klima Resetlenmeli

Tüm seçenekleri denediniz ve son 1 saat içinde klimanın sıcak üflemesini sağlayamadınız öyle mi? O halde, klimanın resetlenmesi için reset tuşunu kullanabilirsiniz. Kumandada yer alan kırmızı ve küçük bir tuş, klimayı resetlemenize yardım edecektir.

Kırmızı reset tuşuna 3 saniye boyunca basarak resetleme işlemini gerçekleştirin. Biraz bekledikten sonra yeniden kırmızı tuşa basın. Resetleme etkisi sayesinde klimanızda ciddi bir sorun yoksa sıcak üfleme başlayacaktır.


5) Hava Girişleri Temiz Olmalı

Klimada yer alan hava girişleri, hava perdeleri çok fazla kirlendiği durumlarda programı çalıştıramayabilir. Bu kirli hava girişleri klimanın gücünü azaltabilir. Özellikle de yağmurun ve rüzgarın çok fazla yaşandığı bölgelerde hava girişleri sık sık temizlenmelidir. Sıcak üfleme yapmamasının bir nedeni de hava girişlerinde biriken tozlardır. Ayrıca klimanın önünde hava akışını engelleyecek eşyaların olması önerilmez. Bu girişler temiz ev açık kalmalıdır.

Klimanın hava perdeleri temizlendikten sonra sıcak üfleme, beklenen şekilde gerçekleşebilir. Bu temizliği yapmak için klima bakımına önem vermeniz önerilir. Senelik klima bakımı yaptıran kişilerin bu tür problemle karşılaşması çok düşüktür. Bu nedenle sıcak üflemenin olması için öncelikle klimanın temiz parçalara sahip olması gerekir.

Klima filtreleri, elde yıkanabilen parçalardır. Musluk altında tozunu akıtıp kurutup yeniden haznesine taktığınızda sıcak üflemenin daha iyi gerçekleşmesine yardım edebilirsiniz. Aynı temizliği klima motoru da istemektedir. Motorun dış yüzeyini silip iç parçaları için klima ustasından destek alabilirsiniz.


6) Klima Kanatları Aşağı Bakmalı

Sonbahar ve kış aylarında, klimanızı sıcak modda çalıştırmak istediğinizde klima kanatları zemine bakıyor olmalıdır. Klima kanatlarının yönünü kendiniz değiştirebilirsiniz. Eğer bu konuda zorlanırsanız klima ustasından destek alarak parçalara zarar vermeden kanatların yönünü yere bakacak şekilde sabitleyebilirsiniz.

Klima kanatlarının yere bakması durumunda, sıcak üfleme daha rahat gerçekleşebilir. Soğuk günlerde kanatlar zemine bakarken sıcak günlerde bu kanatları ters çevirebilirsiniz. Tüm bu aşamaları denemiş ve hala sıcak üflemeye ulaşamamışsanız; en kısa sürede klima ustasından randevu alıp klimanızın markasına ve modeline uygun bir bakım yaptırabilirsiniz.


7) Klima Gazı Kontrol Edilmeli

Her mevsimde ve hava koşullarında klimanın uygun şekilde çalışması için gazının yeterli olması gerekmektedir. Eğer klimanızın gazında azalma ya da artış varsa bu durum üfleme gücüne etki edebilir. Bir klima bakım onarım ustasını çağırıp gaz oranını ölçtürebilirsiniz. Klima gazını özel bir cihazla ölçüp gerekenin yapılmasını sağlayabilirsiniz.

Pek çok kişinin oluşturduğu şikayetlere göre klimanıın sıcak üflememesi, gazın azalmasından kaynaklanmakta. Siz de evinizdeki ya da ofisinizde bulunan klimanın soğuk günlerde sıcak üfleme yapması için gazına baktırabilirsiniz.


8) Boru Hattında Sorun Olabilir

Klimalar için kurulan bakır boru hattı, her klimalı odada duvar içinde bulunur. Bakır boru hattı kurulum anında ezilmiş ya da kırılmışsa; klimanız sıcak üfleme yapamayacaktır. Bu sorunu anlamak için öncelikle klimanızı sıcak modda çalıştırmanız ve negatif sonuç almanız gerekir.

Eğer klimanız sıcak üfleme yapmadıysa ve az önce ifade ettiğimiz yönlendirmeler de size yardım etmediyse; klima ustasının yerinde bakıp sorunu tespit etmesi gerekir.

Bakır boru hattı herhangi bir nedenden dolayı ezilmişse; parçaların yenilenmesi ve klimanın yeniden kurulması daha sağlıklı sonuçlar verecektir. Bu tür problemlere çözüm bulmak için Mr Usta’dan klima ustalarına ulaşabilirsiniz!


Sıcak Üflemesi Gereken Klima Neden Kesintili Çalışır?

Klimanızı soğuk günlerde ısınmak için çalıştırdınız ve bir süre sıcak üflemeye başladı. Birkaç dakika çalıştıktan sonra kesik kesik üflediğini fark ettiniz. Hatta bazı anlarda sıcak üflemenin durduğunu anladınız.

İşte böyle sorunlar, hava şartlarının çok soğuk olduğu bölgelerde yaşanmakta. Hava sıcaklığının iyice düştüğü ve neredeyse 0 dereceyi gördüğü konumlarda, klima sıcak üflemesi gereken anlarda bazen kendini durdurur.

Bu işlevin temel amacı, motorun çevresinde oluşan anlık buzlanmadır. Buzlanmanın önlenmesi için klima defrost yapar ve buzları eritmeye başlar. Böylesine soğuk günlerde sıcak üflemede molaların yaşanması pek çok klima modeli için normaldir. Ancak çok sık yaşanıyorsa; klima ustasından destek alabilirsiniz.