İlk Siparişine Özel %30 İndirim Seni Bekliyor. Kod: MERHABA30
Blog

Kombi Nedir, Nasıl Açılır ve Kullanılır?

Kombi, doğalgaz kullanımı ve sıcak su ihtiyaçlarını karşılamak için üretilmiş ev, iş yeri, ofis ve dükkan gibi kapalı alanlarda kullanılan bir iklimlendirme cihazıdır. Az yer kaplaması, sessiz çalışması ve enerji tasarrufu sağlaması gibi nedenlerle günlük yaşamda sıkça tercih edilir.


Kombi Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Kombilerin en büyük avantajı ısınma ve sıcak suya ulaşım açısından sağladığı konfordur. Bununla birlikte kombilerin çok tercih edilmesinde birçok etken vardır:

  • Kombi kullanıldığı yerin hem ısıtma hem de sıcak su ihtiyacını karşılar.
  • Ergonomik ve şık bir tasarıma sahiptir.
  • Duvara monte edilerek kullanıldığı için dar alanlarda bile kullanıma elverişlidir.
  • Sessiz ve kokusuz çalışması en büyük avantajlarından biridir.
  • Hafiftir, montajı ve taşınması kolaydır.
  • Yakıt olarak doğalgaz kullanılır bu sebeple yakıt dolumu ve kazan temizliği gerektirmez.
  • Her dairenin kendi ihtiyacına göre yakıt giderini ayarlayabilmesini sağlar.
  • Kullanımı ve bakımı kolaydır.
  • Soba ve kalorifere göre salgınıan gaz miktarı bakımından çevreye daha duyarlıdır.


Kombi Çeşitleri Nelerdir?

Genellikle tüm kombiler kombinin prosestat, fan, ana eşanjör, güvenlik ventili, gaz vanası, brülör, vana, genleşme tankı, ısı eşanjörü, popa, su akış sensörü ve elektronik kart gibi parçalardan oluşur. Bu parçalar her kombi çeşidinde mevcuttur. Kombilerin çeşitlenmesini çalışma ve atık gazı atma sistemleri belirler.

Kullanılan malzeme kalitesi, ebatı ve çalışma şekline göre birçok marka ve modelde kombi çeşidi bulunur. Bunların içerisinde en güvenilir ve uygun kombiyi seçmek kişinin tercihidir. Bununla birlikte belli başlı kombi çeşitleri şunlardır:


Konvansiyonel Kombi

Konvansiyonel kombilerde yanan doğalgazdan ortaya çıkan atık gaz, herhangi bir filtreden geçmeden direkt olarak bacadan dışarıya çıkar. Atık gazı tahliye etme sistemlerine göre bacalı kombi ve hermetik kombi olarak ikiye ayrılırlar.

Bacalı kombiler, yanma için gerekli olan havayı montajın yapıldığı alandan alırken hermetik kombiler özel yakıt donanımı sayesinde havayı direkt olarak dış ortamdan alır. Her iki kombinin ısıtma tekniği ve harcadığı enerji gücü aynıdır.

Yoğuşmalı Kombi

Yoğuşma, gaz halindeki maddenin çevresine ısı vererek sıvı hale dönüşmesidir. Konvansiyonel kombilerde, yanan doğalgazdan ortaya çıkan atık gaz direk bacadan dışarı çıkar, yoğuşmalı kombilerde ise atık gaz sisteminin çıkış yerine eklenen ısı eşanjörü sayesinde gaz bacadan çıkmadan önce gazdaki su buharı ayrıştırılır ve enerjiye dönüştürülerek yeniden kullanılır. Böylece bu sistem sayesinde hem doğalgaz kullanımındaki verim artar hem de çevreye salınan gaz miktarı azalır.

Yoğuşmalı kombilerin en büyük avantajı doğalgaz enerjisinden maksimum bir şekilde yararlanarak enerji tasarrufu sağlamasıdır. Yoğuşmalı kombi seçerken kaliteli malzemelerden oluşmasına dikkat edilmeli ve mutlaka belli aralıklarla bakımı yaptırılmalıdır.

Elektrikli Kombi

Elektrikli kombilerde doğalgaz yerine su kullanılır. Su elektrik enerjisi ile ısıtılarak peteklere ve su borularına pompalanır. Baca sisteminin bulunmaması nedeniyle zehirlenme ve çevre kirliliği gibi sorunlara yol açmaz. Doğalgaza erişimin olmadığı yerlerde rahatlıkla kullanılabilir. Montajı ve kullanımı oldukça kolaydır.


Kombi Nasıl Açılır, Kullanılır?

Kombinin satın alındıktan sonra ilk kez çalıştırılacağı durumlarda kombi açılma işlemi mutlaka yetkili servis tarafından gerçekleştirilmelidir. Bununla birlikte alanında uzman kombi ustalarından da destek alınabilir. Mr Usta ve benzeri uygulamalardan randevu oluşturularak alanında uzman ve güvenilir kombi ustalarından da hizmet almak mümkündür.

Kombi kullanımı en rahat ısıtma cihazlarından biridir. Mevsimsel olarak kapatılıp sonra tekrar açılabilir. Kombilerin çalışma şekli markadan markaya değişmekle birlikte temel bir açılma prensibi mevcuttur. Kombiyi açarken belli noktalara dikkat edip doğru adımları takip etmek işi kolaylaştırır.


1) Gaz Vanası ve Şalter Kontrolü

Gaz vanası, doğalgazın açılarak kombiye iletilmesini sağlar. Şalter ise kombiye bağlı sigortayı açıp kapamaya yarar. Kombinin çalışmaya başlaması için gaz vanası ve kombiye bağlı şalterin açık olması gerekir. Bu sebeple ilk önce bu iki parçanın kontrol edilmesi, açık değilse açılması gerekir.

2) Kombi Ekranındaki Göstergeler

Kombinin dijital ekranına ışık geldikten sonra ekranda gösterilen alev, petek, sıcak su ve bar sembollerinin gözükmesine dikkat edilmelidir. Kış modunda bu sembollerin hepsi birden gözükmelidir. Yaz modunda ise petekler ısınmayacağı için yalnızca bar ve sıcak sembolü görülebilir. Bazı modellerde dijital ekran yerine sıcak su ve petekler için ayrı düğmeler bulunmaktadır, bu durumda ayarlamalar manuel olarak yapılabilir.

Kombiye bağlı tüm ayarlar kombi üzerindeki dijital göstergeler ya bulunan düğmeler aracılığıyla yapılır. Özellikle kombi üzerinde bulunan dijital ekranlardaki sembolik işaretler iyi bilinmeli ve sık sık kontrol edilmelidir.

Alev Sembolü

Ekranda görünmesi kombinin çalıştığının ve ısınmaya devam ettiğinin göstergesidir.

Petek Sembolü

Evin ısınması için peteklere suyun ulaşması gerekir. Bu sembolün ekranda görünmesi peteklerin çalıştığını ve ısındığını ifade eder. Sıcaklık seviyesine göre peteklerdeki çubuklar artıp çoğalabilir. Kış modunda bu sembol mutlaka gözükmelidir.

Çeşme Sembolü

Sıcak suyun sembolüdür. Eğer yaz kış sıcak su kullanılıyorsa hem kış modun da hem de yaz modunda ekranda gözükmelidir.

Bar Sembolü

Bar basıncının göstergesidir. Sembolle birlikte değerleri mutlaka kontrol edilmelidir.

3) Bar Basıncı Kontrolü

Kombinin çalışması için ilk önce kombiye su basılması gerekir. Su basılması ise kombilerde bulunan bar sistemi sayesinde sağlanır. Kombinin ana ekranında bar basınç göstergesi belli bir seviyede bulunmalıdır. Bar basıncının 1.5 ile 2 arasında olması idealdir.

4) Sıcaklığın Ayarlanması

Bar basıncı ayarı da yapıldıktan sonra kombi üzerinden veya termostattan ısı ayarı yapılma aşamasına geçilir. Tüm peteklerin ve boruların ısınması için kombi bir iki saat yüksek sıcaklıkta çalıştırılmalıdır. Peteklerin hepsi manuel olarak en yüksek ayarda sonuna kadar açılmalıdır. Daha sonra istenilen sıcaklığa göre başlangıç için 20-25 derece aralığında çalıştırılabilir.

5) Kontrollerin Yapılması

Kombiyi açtıktan ve çalıştırdıktan sonra tüm petekler ve sıcak su akan çeşmeler kontrol edilir. Sıcaklığın ulaşmadığı bir petek varsa mutlaka yetkili servis aranmalı ve gerekli bilgilendirmeler yapılmalıdır. Kombi ekranındaki göstergeler sık sık kontrol edilmeli beklenmeyen bir arıza gözlendiğinde yetkili servisle iletişime geçilmelidir.


Kombi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Kombi seçimi yaparken evin yalıtım durumu, iyi güneş alıp almaması, metrekaresi, oda sayısı ve bulunduğu kat gibi birçok unsur göz önünde bulundurulmalıdır. Hem kombi modeli hem de peteklerin seçiminde bu unsurlara dikkat edilmelidir.

Kombi seçimi yaparken şu noktalara dikkat edilmelidir:

  • Kombinin güvenilir ve kaliteli bir markaya ait olmasına önem verilmelidir.
  • Enerji tasarrufu sağlayan fatura dostu kombiler tercih edilmelidir.
  • Çevre dostu, zararlı yakıtları filtreleyen modeller tercih edilmelidir.
  • Kombinin yaşadığınız bölgede yetkili servisinin bulunması önemlidir.
  • Kombinin garanti süresi ve garantiyi kapsayan arızalar konusunda bilinçli olmak önemlidir.
  • Türk malı tercih ediliyorsa kombinin TSE standartlarına uygun olması önemsenmelidir.
  • Kombinin boyutları montaj edilecek alana uygun olmalıdır. Bu alanın önceden ölçülmesi ve buna göre kombi seçilmesi kolaylık sağlar.
  • Kombi seçimi yaparken bacalı mı yoğuşmalı mı yoksa elektrikli mi tercih edileceği evin yapısına göre önceden belirlenmelidir. Örneğin bacalı kombilerde baca deliği açılması gerektiği için kombinin konulacağı alan buna uygun yapıda olmalıdır.
  • Kombi kullanımı, bakımı ve benzeri her konu için yetkili servisten gerekli bilgiler alınmalıdır.