İlk Siparişine Özel %30 İndirim Seni Bekliyor. Kod: MERHABA30
Blog

Tıkanan Tuvalet Nasıl Açılır? Evde 7 Çözüm

Düzenli bakımların yapılmadığı ya da yanlış işlemlerin yapıldığı durumlarda tuvalet tıkanıklığı gibi problemlerle karşılaşmanız olasıdır. Özellikle evlerde yaşayacağınız tuvalet tıkanıklığı problemlerinde erken müdahale ile büyük sorunların önüne geçebilirsiniz. Bu yazımızda olası tuvalet tıkanıklığı durumunda uygulayabileceğiniz yöntemleri ele alacağız. Bu yöntemler:

  • Sıcak Su Uygulaması İle Tuvalet Tıkanıklığını Giderilmesi
  • Sıvı Sabun Uygulaması İle Tuvalet Tıkanıklığını Giderilmesi
  • Tel Kullanarak Tuvalet Tıkanıklığını Giderilmesi
  • Streç Film İle Basınç Uygulayarak Tuvalet Tıkanıklığını Giderilmesi
  • Kimyasal Maddeler İle Tuvalet Tıkanıklığını Giderilmesi
  • Doğal Temizleyici Ürünler Kullanarak Tuvalet Tıkanıklığını Giderilmesi
  • Elektrikli Süpürge İle Tuvalet Tıkanıklığının Giderilmesi

Tuvalet tıkanıklığını çözümlemek için farklı yöntemler bulunmaktadır. Problemin kaynağına göre en doğru yöntemi uygulayarak başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz. Öncelikle gelin birlikte problemin kaynağını tespit etmek için tuvalet tıkanıklığına sebep olan etmenleri inceleyelim ve devamında uygulayabileceğiniz doğru yöntemleri keşfedelim.

Tıkanan Tuvalet Nasıl Açılır?

Tuvalet Tıkanıklığına Sebep Olan Etmenler Nelerdir?

1) Suda Çözünmeyen Atıkların Tuvalet Giderine Atılması

Genel olarak en çok yapılan hata tuvalet kağıdının ya da ıslak mendil, hijyenik ped gibi maddelerin gidere atılmasıdır. Tuvalet kağıdının suda çözündüğü düşünülse de selüloz yapısı sebebiyle tuvalet kağıdı giderde yer alan boru veya haznelerde zamanla birikebilir. Tuvalet kağıtlarının yanı sıra özellikle umumi tuvaletlerde hijyenik pedlerin tuvalet giderine atılması çok hızlı bir şekilde tıkanıklığa sebep olabilir.

Hijyenik pedlerin genel yapısı emicidir ve sıvıyı emdikçe şişebilen formdadır. Bu nedenle pedler tuvalet giderine atıldığında sürekli su ile temas eder, çözünme göstermez ve çözünme olmadığı için bulunduğu alanda büyüyerek tıkanıklığa sebep olur. Tuvaletin yan tarafına ufak bir çöp kovası koymak tüm sorunları ortadan kaldıracaktır.

Tıkanan Tuvaleti Açmak İçin Gerekenler

2) Büyük Bir Cismin Tuvalete Kaçması

Bir cismin tuvalete kaçması genellikle çocuklu ailelerin karşılaştığı bir durumdur. Hayatı keşfetme aşamasında olan küçük çocuklar için tuvaletler özellikle de klozetler ilginç yerler olabilir ve çocuklar küçük oyuncaklarını suyun içine atabilirler. Atılan küçük oyuncağın fark edilmeden sifona basılması tıkanıklığa doğrudan sebebiyet vermektedir. Bu oldukça sık karşılaşılan durumlardan biridir.

Yukarıda bahsettiğimiz maddeler başta olmak üzere tuvalet tıkanıklığına sebep olan birçok etmen bulunmaktadır. Bu ve benzeri durumlarla karşılaştığınızda kolaylıkla uygulayabileceğiniz çözümler de bulunur:

Tuvalet Tıkanma Sebepleri

Tuvalet Tıkanıklığında Uygulayabileceğiniz Yöntemler

Tuvaletin tıkanıklığını fark ettiğiniz anda soğukkanlı davranmalı ve doğru müdahalede bulunmalısınız. Tuvalete atılmaması gereken bir cismin atılması ya da farklı etmenler sebebi ile tıkanan tuvaleti açmak için farklı pratik çözümler geliştirebilirsiniz. Yaşam alanlarında uzman ekiplerin sıklıkla kullandığı sizin de kolayca evde uygulayabileceğiniz yöntemlere birlikte göz atalım.

1) Sıcak Su Uygulaması ile Tuvalet Tıkanıklığının Giderilmesi

Herhangi bir sebepten tıkanan tuvalet için aklınıza gelen ilk uygulama tuvalet giderine sıcak su dökmek olabilir. Sıcak su sayesinde mevcut tıkanıklığa sebep olan maddenin erimesini sağlayarak tıkanıklığı giderebilirsiniz. Bunun için en az 2 litre kaynamış suyu tıkalı tuvalete dökebilirsiniz.

Suyu döktükten 30 dakika sonra sifona basarak tıkanıklığın giderilip giderilmediğini kontrol edebilirsiniz. Problem hala devam ediyorsa destek için özel ekiplere ulaşabilirsiniz.

Tuvalet Tıkandığında Uygulanacak Yöntemler

2) Sıvı Sabun Uygulaması ile Tuvalet Tıkanıklığının Giderilmesi

Tuvalet tıkanıklığını gidermek için günlük yaşamda kullandığınız ürünlerin özelliklerini uyarlanabilir şekilde düşünmelisiniz. Örneğin sıkışan bir cismi sıkıştığı yerden hareket ettirmenin en iyi yolu kaygan bir ürün ile müdahale etmektir. Sıvı sabun da tam bu noktada tuvalet tıkanıklığının giderilmesinde kullanılabilir.

Suyun basıncı ve akış gücü ile hareket etmeyen cisim, sıvı sabun ile etkileşime girdiğinde yerinden hareket edecek kıvama gelecektir. Yöntemin etkili olabilmesi için tıkanan tuvalete sıvı sabunu uyguladıktan sonra en az 500 mililitre su dökebilirsiniz.

Sıvı Sabun ile Tuvalet Tıkanıklığı Açma

3) Tel Kullanarak Tuvalet Tıkanıklığının Giderilmesi

Tel elbise askılarının hiç bu görevde kullanıldığını düşünmüş müydünüz? Tıkalı tuvaletleri açmak için en iyi yardımcılardan birisi tel elbise askılarıdır. Bu yöntemi uygulamak için aşağıdaki adımlar takip edilir:

  • Askı formundaki tel, doğrusala yakın bir forma getirilir.
  • Elbise askısı doğrusal yapıya getirildikten sonra askının ucuna yüzey alanını artırmak amacı ile bez sarılır.
  • Buradaki püf nokta bezi telin ucuna sardıktan sonra bezin sabitlenmesidir. Aksi halde bez tıkanıklığı açtıktan sonra gider içerisinde sıkışıp kalabilir ve tekrar aynı problemin yaşanmasına sebep olabilir.
  • Tıkanıklığı telin ucunda hissediyorsanız tıkanıklığı küçük parçalara ayırmak amacıyla ileri geri hareketler ya da dairesel hareketler ile işleme devam edebilirsiniz. Bu hareketlilik tıkanıklığın daha kolay giderilmesini sağlayacaktır.
Evde Tuvalet Tıkanıklığı Açmak

4) Streç Film ile Basınç Uygulayarak Tuvalet Tıkanıklığının Giderilmesi

Tuvalet tıkanıklığını gidermek için yapılan bir diğer fiziksel uygulama ise streç film uygulamasıdır. Tıkanıklık fark edildiği anda kesinlikle sifona basmamanız gerekmektedir. Sifona bastığınızda hazne dolacak ve sıvı miktarı artacak, herhangi bir müdahalede bulunmak daha zor hale gelecektir.

  • Tıkanıklık fark edildikten sonra su taşma seviyesine yakınsa hemen bir streç film alınır ve açıklık kalmayacak şekilde klozet sarılır.
  • Streci tuvaletin etrafına sarmanızın birincil ve en önemli amacı basınç uygulayarak tıkanıklığa sebep olan unsurun kanal içerisinde ilerlemesini sağlamaktır.
  • Davul formuna gelen streç üzerine, aşırı olmayacak şekilde baskı uygulanır ve itiş kuvveti artırılır.
Streç Film ile Tuvalet Tıkanıklığını Gidermek

5) Kimyasal Maddeler ile Tuvalet Tıkanıklığının Giderilmesi

Tıkanan tuvaleti açmak için uygulayabileceğiniz pratik yöntemlere göz attık. Eğer bu yöntemler ile çözümlenemeyen bir durum söz konusu ise kimyasal uygulama işlemlerine de geçiş yapabilirsiniz. Bu noktada kimyasal kullanımı sırasında dikkatli olmanızı ve zarar verici kimyasallardan uzak durmanızı öneririz.

En çok kullanılan kimyasalların başında çamaşır suyu, tuvalet açıcısı ve benzer toz ürünler gelir. Bu ürünler ile tuvalet giderinize uygulama yaparken mutlaka eldiven ve maske kullanmalısınız.

Ek olarak kimyasalları birbiri ile karıştırmak farklı reaksiyonlara sebep olabilir. Bu sebeple banyo veya tuvalet kapısını tamamen kapatmadan fırça yardımı ile kimyasal ürün kullanarak tuvalet tıkanıklığını giderebilirsiniz. Sağlığınız açısından oldukça dikkatli olarak bu yöntemleri uygulamalısınız.

Hangi Yollarla Tuvalet Tıkanıklığı Giderilir?

6) Doğal Temizleyici Ürünler Kullanarak Tuvalet Tıkanıklığının Giderilmesi

Kimyasal ürünleri kullanmaktan rahatsızlık duyuyor veya tedirgin hissediyorsanız evinizde bulunan ürünler ile doğal temizleyici karışımlar oluşturabilir ve tıkanan maddeyi aşındırıcı bir solüsyon hazırlayabilirsiniz.

Bu karışım için aşağıdaki ürünleri kullanabilirsiniz:

  • 2 kaşık sirke
  • 1 kaşık karbonat
  • Yarım litre su

Hazırladığınız bu karışımı doğrudan tıkanan tuvaletinize dökerek tıkanıklığın giderilmesini sağlayabilirsiniz.

Ürünlerden herhangi birisine karşı alerjik bir reaksiyon gösterme riskiniz var ise mutlaka bu yöntemlerden uzak durmalısınız. Bu ve benzeri durumlarda sağlığınızı riske atmamak için uzman ekiplerin destek alabilirsiniz.

Evdeki Malzemelerle Tuvalet Tıkanıklığı Gidermek

7) Elektrikli Süpürge ile Tuvalet Tıkanıklığının Giderilmesi

Ele almak istediğimiz son yöntem ise elektrik süpürgesi kullanarak tuvalet tıkanıklığını açma uygulamasıdır. Bu uygulamayı denemeden önce bilmeniz gereken önemli noktalar bulunmaktadır.

Öncelikle süpürgeniz yalnızca kuru çekime uygunsa bu yöntemde kesinlikle kullanmamalısınız. Bu durum hem tuvalet tıkanıklığının devam etmesine hem de elektrikli süpürgenizin hasar görmesine sebep olabilir.

Bazı elektrikli süpürgeler hem ıslak süpürme hem de kuru süpürme için özel olarak tasarlanmıştır. Eğer evinizde mevcut olan elektrikli süpürgeniz ıslak çekim yapmaya uygunsa tuvalet tıkanıklığını kısa bir sürede giderebilirsiniz.

Bu noktada emin olamadığınız bir durum söz konusu ise mevcut süpürgenizi riske atmamanızı ve uzmanlardan destek almanızı öneririz. Eğer herhangi bir risk bulunmuyorsa aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

  • Uygulamaya başlamadan önce çevrenin kirlenmemesi için tuvaletinizin etrafına bir örtü sermelisiniz.
  • Süpürgenizin başlık kısmını çıkarıp yalnızca hareketli boru kısmı ile uygulamayı yapmalısınız.
  • Hareketli boru kısmın ağızlığı doğrudan tuvalet ile temas ettiğinde yeterli vakumlama gücüne erişemeyebilir.
  • Silikon bir parça yardımı veya bez yardımı ile süpürgenin çekiş alanı tıkanan alana sabitlenir ve cihaz çalıştırılır.
  • Süpürgenin uyguladığı vakum sayesinde tıkanıklığa sebep olan cisimden kurtulabilirsiniz.
Elektrikli Süpürge ile Tuvalet Tıkanıklığı Gidermek

Tuvalet Tıkanıklığını Giderme Esnasında Dikkat Etmeniz Gerekenler

Tuvalet tıkanıklığına sebep olan etmenleri ve bu etmenlere bağlı olarak uygulayabileceğiniz yöntemleri sizler için derledik. Bu yöntemleri daha önceden deneyimlemediyseniz tekrar gözden geçirmenizi ve oldukça dikkatli olmanızı öneririz. Buna ek olarak dikkat etmeniz gereken bazı önlemleri sizler için bir araya getirdik.

  • Yöntemlerde kullanılan herhangi bir ürüne karşı alerjiniz var ise belirtilen üründen ve yöntemden uzak durmalısınız.
  • Tüm yöntemleri uygularken mutlaka maske ve eldiven kullanmalısınız.
  • Yöntemleri uygulama esnasında kendinizi kötü hissederseniz mutlaka ara vermeli ve uzmanlardan destek almalısınız.
  • Bazı yöntemlerin uygulanması esnasında havalandırmaların aktif olmasına ve kapı pencerelerin açık olmasına dikkat etmelisiniz.
  • Tıkanıklık probleminde doğru yöntemi uygulamaya özen göstermelisiniz. Eğer tıkanıklığın sebebinden emin değilseniz daha büyük problemlerle karşılaşmamak için uzman ekiplere başvurabilirsiniz.
  • Bu ve daha birçok önlem için Mr. Usta’nın uzman ekiplerinden destek alabilir, kısa süre içerisinde problemin çözümlenmesini sağlayabilirsiniz.
Tıkanan Tuvalet Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Su Kaçağı, sifon/ musluk arızaları vb tesisat problemleri yaşıyorsan dert etme, Mr Usta Tesisatçı hizmeti ile her zaman yanında. Tek yapman gereken hizmet almak istediğin tarih ve zaman aralığı seçerek kolayca sipariş oluşturmak.